Скъпоценните камъни на Везни

Везни, седмият зодиакален знак – 23 септември-22 октомври, отговаря за началото на есента. Цветът на Везни е зелен, а минералите – опал, диамант, сапфир, турмалин. Господар на Везни е Венера, цветът й е жълто, зелено и розово, минералите – смарагд /изумруд/, диамант, тигрово, котешко око, а металът й е мед.

Родените през първата декада на Везни, 0-10° на знака са под планетарното влияние на Луната. Символното представяне на периода е: „Студент с отворена пред него книга“. Стремеж към справедливост, истина и правда. Помощ и закрила за бедните и слабите. Закрила от беди и нещастия. Родените в този период притежават мек и спокоен характер, което не им пречи да са активни и динамични, понякога дори до степен, когато приключенията и авантюрите стават неразделна част от живота им. Паралелно с добре развитото си въображение, Везните от първата декада притежават юридически и математически заложби. Те винаги се стремят да се издигнат нагоре по социалната стълба. Поведението им е спокойно и овладяно и те са много умерени по отношение на удоволствията. Този тип Везни се отличават с физическа красота и притежават независим характер. Те са практични и прагматични реалисти, харчат парите си разумно. В любовта търсят хармония, като се стремят да контролират чувствата си. На представителите на първата декада на везни се препоръчва да носят: малинов турмалин, опушен топаз, розов корал.

Родените през втората декада на Везни, 10-20° на знака са под планетарното влияние на Сатурн. Символното представяне на периода е: „Много сериозен старец в дълга роба, седнал на стол“. Желание за непозволени и вредни удоволствия. Но и мирно съществуване, без амбиции за издигане. Родените през този период са фини и скромни хора, надарени с тънко чувство за хармония и естетика, за музика, живопис и танц, но талантите им разцъфтяват само в приемаща и подкрепяща приятелска среда. Те умеят да се изразяват брилянтно както говоримо, така и писмено. Родени хуманисти, те оставят след себе си добра памет. Но продължителните нехармонични отношения и стресовите ситуации направо ги разболяват физически. На родените през този период подхождат светло оцветените камъни – аквамарин, светло зелен и розов турмалин, опушен кварц и топаз.

Родените през третата декада на Везни, 20-30° на знака са под планетарното влияние на Юпитер. Символното представяне на периода е: „Млад мъж с чаша в ръка“. Спокойствие. Богатство и охолен живот. Родените през този период представляват твърде разнородна група от характери. Някои от тях са енергични, делови, властни и дори авторитарни. В тази група има много политици и военни. Другата група обединява хора, които автоматично внушават доверие и събуждат симпатии. Те са великодушни, съпричастни и отзивчиви до степен, когато са способни да пожертват собствените си интереси в името на всеобщото благо. Общ недостатък и на двете групи са тежките пристъпите на хипохондрия. За всички родени през този период са подходящи: диамант, опал /преливащ в розово/, сапфир, розов берил, светло оранжев турмалин, розов корал.

ОПАЛ. Опалът може да бъде прозрачен или непрозрачен. Неговите преливащи се цветове го правят изключително красив и привлекателен. Опалът дължи невероятното преливане и играта на цветовете на съдържащите се в него малки сферички силициев гел. Това е водосъдържащ минерал с аморфна структура. Съдържанието на вода в него е от 3 до14 %, а в редки случаи може да бъде дори 20%. Поради строежа и структурата си, опалът е много чувствителен. При неправилно съхранение той може да изсъхне и да се напука, почистването с ултразвук и резките температурни амплитуди могат да го разрушат.
Опалът укрепва психиката и волята за живот, възстановява вътрешната хармония, подобрява паметта, засилва въображението, дарява ни с творческо вдъхновение, помага ни да бъдем по-спонтанни, да преодоляваме задръжките си, помага ни да осъществяваме промените, към които се стремим. Поставен под възглавницата, той ще ни донесе спокойни и щастливи сънища. Това е много духовен камък, който може да ни направи “невидими“, когато искаме да останем незабелязани от околните. Тъй като опалът е водосъдържащ силикат, той има пряко отношение към нашите емоции. Той може да си „спомни“ както стари емоции, желания и стремежи, така и стари обиди и разочарования. За това ще е добре да не носите опал, когато се чувствате наранени и разочаровани.
Бял опал, като амулет хармонизира хормоналния обмен в организма, регулира биоритмите, помага ни да постигнем баланс както по отношение на секса и храненето, така и по отношение на духовните практики.
Огнен опал.
Като талисман – дарява надежда, подпомага процеса на промяна и трансформация, събужда вътрешната сила. Като амулет – защитава от опасности, помага да се освободим от стари емоционални травми. Помага при проблеми в храносмилателния тракт и бъбреците, регулира дейността на надбъбречните жлези, долната част на гърба, помага при изгаряния, стимулира половите органи. Огненият опал защитава притежателя си от стихийни бедствия.
Син опал. Като талисман – подпомага постигането на целите и осъществяването на мечтите. Като амулет – помага при лечение на енергийното тяло.
Син перуански опал – много рядък камък. Той е умерено полу-прозрачен със синьо-зелен цвят. Помага да се справим с напрежението и преумората, успокоява ума, побеждава безсънието, като носи спокоен и здрав сън, намалява стреса, помага да се освободим от стари емоционални травми.

Синьо-зелен опал /chrysopal/. Като талисман – дава различна гледна точка, подпомага откривателството, насочва ни към нови идеи, намалява емоционалната тежест. Като амулет – помага при сърдечни проблеми, детоксикира организма, регенерира черния дроб, облекчава дишането.
Зелен опал. Като талисман – помага ни да прогледнем за истината и лъжата, помага ни да отсеем фактите и да намерим най-вярната и точна информация. Подпомага хармонизирането на отношенията. Подмладява. Като амулет – укрепва имунната система, облекчава настинки и грип.
Розов опал. Като талисман – засилва интуицията, като в същото време ни центрира и заземява. Като амулет помага при главоболие и мигрена, при проблеми с гръбначния стълб, при проблеми с кръвта и състава й, подпомага бързото зарастване на рани и регенерацията на тъканите, намалява напрежението в мускулите, помага при менопауза.
Розов перуански опал. Като талисман – повдига духа, дарява жизненост и енергия, помага да променим начина си на мислене.
Черен опал. Като талисман носи добър късмет, дарява оптимизъм и желание да се справим с трудностите. Дарява сексапил, чар и харизма. Води до по-високи духовни преживявания. Като амулет помага за освобождаване от сексуално напрежение, особено когато то е на емоционална основа, поглъща болката, облекчава хронични проблеми с костите, намалява действието на отрови или предозиране с лекарства.
Като общ талисман опалът пробужда дар за ясновидство, подкрепя талантите, но и добрите и лошите. За това е добре да внимаваме, носейки го, какво си пожелаваме, към какво се стремим. Опалът подобрява комуникацията ни с околните, подсилва самочувствието, отваря и изглажда пътищата, укрепва волята за живот и психиката. Опалът е камъкът на въображението и на творческото вдъхновение. За да има успех, притежателят на този камък трябва да се научи да подрежда приоритетите си.
Опалът като общ амулет опалът успокоява нервите, регулира сърдечната дейност, предпазва от меланхолия, предупреждава за евентуален припадък, подобрява остротата на зрението, стимулира ендокринната система. Опалът стимулира сърцето, подобрява метаболизма.

ДИАМАНТ. Една от полиморфните модификации на въглерода, диамантът е скъпоценен камък от най-висш клас с моос твърдост 10. Той представлява самороден чист въглерод, най-често безцветен или със слаб жълт, зелен, син или розов нюанс. Поликристалните разновидности на диаманта са:
балас – с бял, до черен цвят и радиално-лъчест строеж на сферовидните му агрегати.
борт – черен с включвания от графит.
карбонадо – плътна, тъмна поликристална разновидност на диаманта.
Непрозрачните, сиви и черни образци се използват главно за технически цели.
Много рядко се среща черен диамант.
Обработеният диамант се нарича брилянт. Най-ефективен, като амулет или талисман, е подареният, а не купеният лично диамант.
В древността диамантът е смятан за най-могъщия талисман. Той дарява на притежателя си непобедима сила и добродетел, прогонва греховните мисли, води до високо обществено положение. На ръката на престъпник, той действа против него.
Като амулет диамантът помага при склероза, предотвратява образуването на камъни в организма, предпазва от уруки и дарява крепък и спокоен сън. Диамантите със зелен оттенък носят плодовитост и облекчават родилните болки при жените.

САПФИР. Сапфирът е син или тъмносин на цвят прозрачен корунд, оцветен от примеси на желязото и титана с твърдост 9. Етимология – от гр. „сапфейрос“ – „син на цвят“. След диаманта, това е вторият по твърдост скъпоценен камък. В зависимост от включванията, сапфирът има много разновидности:
левкосапфир – безцветен. Белият сапфир помага за разгръщане на потенциала, дарбите и талантите.

рубин – розов, червен;
падпарджажълт до оранжев. Жълтият сапфир помага най-вече за преодоляване на емоционални травми. Той подпомага и бързото оздравяване и възстановяване по време и след тежко заболяване.
хлоросапфирзелен. Зеленият сапфир има свойството да възстановява енергията, да балансира сърдечната дейност. Той също подпомага оздравителния процес и възстановяването след тежки заболявания.
сапфир, индигосапфирсин и тъмносин. Активира интуицията, помага ни да създаваме пълноценна и плодотворна комуникация с околните, подкрепя споделянето и общуването.
източен аметиствиолетов. Лилавият сапфир ни помага да постигнем духовен напредък и просветление.
Поради своята красота и магическите си свойства, сапфирът е популярен и като талисман, и като амулет, и като красиво и луксозно украшение. Във всички времена този скъпоценен камък е смятан за много мощен талисман. Като талисман – в средновековието владетелите носели сапфири по време на подписването на мирни договори, защото вярвали, че камъкът ще допринесе за постигане на трайно разбирателство. Сапфирът насърчава честността в отношенията и лоялността, подпомага намирането на правилни решения в трудни и неясни ситуации. Той помага да бъде постигната материална сигурност и стабилност, материален просперитет. Сапфирът подпомага концентрацията на ума и всяка умствена дейност.
Като амулет – в средновековието кралете са носели сапфири за да се предпазят от нараняване по време на схватка, както и за предпазване от ревност. Сапфирът се използвал и като защитно средство от уруки. Хората вярвали, че предпазва от магии, като ги връща обратно при този, който ги е изпратил. Хората вярвали, че сапфирът предпазва притежателя си от змийската отрова. Имало и поверие, че ако отровна змия бъде затворена в съд със сапфир, тя тутакси ще умре. Сапфирът помага много за лечение на нервната система и сърцето, регулира функцията на щитовидната жлеза, помага при липса на апетит.

ТУРМАЛИН. Турмалинът е алумо-боро-силикатен минерал с твърдост 7-7,5 по скалата на Моос и със сложен и непостоянен химичен състав. Името на турмалина произхожда от езика на синхали, народност, населяваща Шри Ланка – „turamali“ и означава „камък със смесени цветове“. Друг вариант на името е „привличащ пепелта“, което е свързано със свойството му да се наелектризира при нагряване.
Според някои източници турмалините са група минерали със сходен състав и физически свойства. Поради разнообразната цветова гама на кристалите, турмалинът е един от най-интересните скъпоценни камъни, които се използват в бижутерията. Това разнообразие се дължи на сложния и променлив химичен състав на минерала. Различните цветовете са следствие от наличието на малки количества примеси и следи от елементи, като зависят от мястото на формиране на камъка. Различно обагрените разновидности на турмалина имат собствени имена: дравид, рубелит, ахроит, индиголит, верделит, шерл, хамелеонит. Много често се срещат образци, обагрени в различни нюанси на един и същи цвят или едновременно в няколко различни цвята. Срещат се и кристали, оцветени в 5 различни цвята едновременно. Има една стара египетска легенда, която разказва за дългото пътуване на турмалина от човешкото сърце на земята до Слънцето и как по време на това пътешествие той събрал в себе си всички цветове на дъгата.
Всички представители на семейството на турмалините са много добри проводници на енергия и могат всяка вечер да ви зареждат с положителна енергия, ако ги поставите под възглавницата си или на нощното шкафче насочени към вас. Като амулет турмалинът се използва се за релакс на тялото и ума, за справяне с чувството на тревожнжст и за подпомагане лечението на инфекциозни заболявания, отравяне на кръвта, артрит и сърдечно-съдови заболявания. Като талисман турмалитът подобрява разбирателството между хората, увеличава самочувствието и психичната енергия. Кристалите на турмалина неутрализират негативната енергия и разсейват страха и мъката, помагат ни да се концентрираме по време на усилена и напрегната комуникация.
Добре е да знаем, че наименованията на турмалина, които обикновено се използват в търговската мрежа са търговски, а не гемологични названия. Гемологичните названия определят различните разновидности на турмалина според техния химичен състав, а не според цвета им. По същия начин се прави и разликата при групата на гранатите. Например терминът „андрадит“ се използва, за да се отличат калциево-железните силикати в семейството на граната.
Видове турмалин според цвета:
Хамелеонит
– оцветен в маслинено зелено при дневна светлина и винено червено при изкуствено осветление.
Кафявият
турмалин се нарича дравид и неговия цвят често се постига след топлинна обработка. Дравитът е магнезиев турмалин, чийто цвят е тъмножълт до кафеникаво-черен. Кръстен е на река Драва в днешна Словения.
Шерлът е богат на желязо матово черен турмалин. Той се полира добре и е по-евтин и по-лесно достъпен. Като амулет черният турмалин се използва за защита от висока радиация и има положителен ефект върху опорната–двигателната система на организма и укрепването на мускулатурата. Използва се и за заземяване, защитава ни от негативна намеса.
Зеленият турмалин се нарича вердилит. До 18-ти век той много често е бъркан с изумруд. Като амулет вердилитът регулира кръвното налягане и укрепва сърцето и нервната система. Той също така стимулира храносмилането и укрепва имунната система. Като талисман осигурява успех в бизнеса и финансовите дела, дарява вдъхновение на хората с творчески професии.
Индиголитът е прозрачна или полу-прозрачна, богата на литий синя разновидност на турмалина, обикновено наричана елбаит. Елбаитът е наречен на остров Елба в Италия, прочут като мястото, където заточили Наполеон, след неговата абдикация през 1814 г. Всъщност чисто синият цвят е рядко срещан в групата на турмалините. Индиголитът по-често е срещан в тъмно синьо-зелено оцветяване. Като талисман индиголитът се използва за релакс на тялото и ума. Той прогонва тревогите и паник-атаките, помага при артрит, сърдечно-съдови заболявания, отравяне на кръвта, остри и тежки инфекциозни заболявания. Като амулет тъмносиният турмалин носи мир и спокойствие, дарява спокоен сън и освобождава от стреса, подобрява разбирателството, увеличава самочувствието, неутрализира негативната енергия, разсейва мъката и страха, засилва концентрацията при вниманието на решения, помага ни да постигнем разбирателство при общуване.
По-рядко срещаните разновидности на турмалина включват бергерит, дравит, лидикоатит и увит.
Лидикоатитът е калциев турмалин, наречен така в чест на Ричард Лидикоат, гемологът, изобретил системата за качество при диамантите. Този вид турмалин се среща в широк спектър от цветове, включително синьо, кафяво, зелено, розово и червено.
Увитът е богат на магнезий и желязо турмалин, кръстен на провинция в Шри Ланка. Обикновено цветът му е тъмнозелен до черен. Една от необичайните характеристики на увита е, че образува по-скоро къси, отколкото дълги призматични кристали, подобно на повечето други турмалини.
Червените или розови турмалини се наричат Рубелит и са най-високо ценените. Като талисман рубелитът привлича любовта и приятелството, прави ни по-отзивчиви и съпричастни, по-волеви и самоуверени, по-смели. Като амулет рубелитът се използва за защита най-вече от психични и енергийни атаки.
Ахроидът е безцветен турмалин и в естествено състояние е много рядък, но може да се произвежда при топлинна обработка на розов турмалин.
Бергеритът е кафяв, бронзов или черен, богат на желязо турмалин. Той е кръстен на минералога Мартин Бергер. В миналото се е смятало, че този камък има своя собствена енергия, която се превръща в електростатичен заряд, когато се трие във вълнена материя.

ИЗУМРУД, СМАРАГД. Изумрудът е един от най-скъпите камъни от „Голямата четворка“ – диамант, изумруд, сапфир и рубин. Той е прозрачен, наситено зелен берил с висока твърдост – 7.5. Колкото е по-тъмно зелен камъкът, толкова по-ценен е той. Етимология – смарагд, едно от наименованията на този скъпоценен камък идва от гръцки език и означава „зелен скъпоценен камък“.
Като талисман изумрудът се поставя в златен обков – тогава той е идеалният талисман, който обостря ума и изобретателността, помага да се предвижда бъдещето, избавя от коварство в любовта, бори се с разврата, лицемерието и безпринципността на притежателя си. А ако не успее да се пребори с лошите му наклонности, изумрудът се саморазртрошава. Според старите поверия, ако сутринта съсредоточите погледа си за няколко минути в изумруд, през целия ден ще ви съпътстват успехи и късмет.
Като амулет, изумрудът се поставя директно на тялото там, където има проблем, особено на очите. Изумрудът прогонва лошите хора от живота ни, способства за достигане до дълголетие, спасява от меланхолия, треска и епилепсия, а поставен под възглавницата, избавя от безсъница. Тогава щастливите сънища се сбъдват.

ТИГРОВО ОКО. Този красив камък има триъгълна кристална структура и твърдост 7. Има два варианта – на жълто-кафяви ивици, наречен тигрово око и на сиво-сини ивици, наречен соколово или ястребово око. Когато е осветен, светлината се движи като течност по камъка. Оцветяването му идва от наличието на син азбест, който прави тази шарка подобна на котешки очи, откъдето идва и името му.
Тигровото око балансира мъжката и женската енергии, смекчава ината, укрепва връзката между разума и волята, насърчава смелостта, носи творческо вдъхновение, засилва енергийните потоци, които преминават през тялото, което го прави отличен камък за слаби или болни хора. Камъкът си е изградил солидна репутация, че привлича богатство, пари и късмет. Той има и много силни духовни сили. Плавното движение на светлината в камъка го прави отличен за гадаене. Често се използва за отсяването на истината в трудни и объркани ситуации. В историята тигрово око се е използвало и за защита от магии и други негативи.
Като амулет тигровото око сваля стреса и напрежението. Предпазва от магия и уруки. Помага при очни болести.
Като талисман – тигровото око привлича богатство, късмет, признание, подпомага съобразителността. Помага ни да бъдем обективни. Привлича към нас благосклонност и благоразположение, насърчава смелостта, носи страст и физическа сила, прояснява мислите, дарява чар и харизма, помага ни и да съхраним красотата си. Това е и камък на късмета.

АКВАМАРИН. Аквамаринът е бледо синя или бледо зелена разновидност на берила. Минералът е с моос твърдост 7.5. Изложен дълго време на пряка слънчева светлина, той може да избледнее. Камъкът притежава свойството дихромизъм, тоест двуцветност, когато светлината пада върху него под различен ъгъл. Названието аквамарин идва от латинското „aqua marina” и означава „водата на морето”. Поради свойството си да успокоява и да омиротворява, аквамаринът е наречен камък на мира, а в източните култури е познат като „камък на ясновидеца”. Този скъпоценен камък привлича към притежателя си емоционална, духовна, ментална и физическа чистота и красота.
Като талисман аквамаринът ни прави по-духовни, по-тактични и дипломатични, по-деликатни и толерантни, като в същото време подкрепя физическата и психическата ни сила.
Като амулет е известен с това, че помага за намаляване на зависимостта от наркотици. Той подпомага диурезата, укрепва бъбреците, черния дроб, далака и щитовидната жлеза. В миналото очилата са били изработвани от аквамарин, защото той успокоява очите. Носен във вид на огърлица, камъкът помага при проблеми с врата или гърлото, ако се постави около подути жлези по тялото ще намали оттока. Аквамаринът има благоприятен ефект и върху работата на щитовидната жлеза. Комбинацията на аквамарин с опушен кварц помага на твърде чувствителните хора, които са склонни да се влияят от негативизма на околните си.
Независимо дали се използва като талисман или амулет, е добре аквамаринът да е в пряк досег с кожата. Ако поставите парче аквамарин в чаша с вода и го оставите да пренощува под открито небе, особено малко преди пълнолуние, се получава нежен, пречистващ и зареждащ еликсир.

ОПУШЕН КВАРЦ. Кварцът е минерал с триъгърна кристална структура и Мooc твъpдocт 7. Опушеният кварц е кафяв на цвят прозрачен камък, който в миналото често е бил грешно определян като топаз.
Oпyшeният ĸвapц e зaзeмявaщ и cтaбилизиpaщ ĸaмъĸ. Той може да ни помогне дa се научим да ce разделяме с дейностите, които не са ни по сърце и с които се занимаваме по принуда. Щe ни пoмoгнe и дa ce разделим с хората, които ни носят напрежение и усещане за тежест и дискомфорт, защото опушеният кварц e отлично средство за пpeмaxвaнe нa eмoциoнaлни блoĸaжи, за трансформация на негативната енергия в позитивна.
Като талисман той е отлично средство зa пoвдигaнe нa самочувствието и нacтpoeниeтo. Опушеният кварц ни дарява мир и спокойствие, помага ни да подредим приоритетите си и така да постигнем целите си и да осъществим мечтите си. Той поражда у нас желание за сътрудничество и така ни помага да работим по-лесно в екип или колектив. Носи изoбилиe, пpocпepитeт и дoбъp ĸъcмeт.
Като амулет опушеният ĸвapц бaлaнcиpa и пoдoбpявa oбщoтo здpaвocлoвнo cъcтoяниe, регулира течностите в организма, помага при лечението на вcичĸи видoвe пpoблeми cвъpзaни c дoлнaтa чacт нa корема, вĸлючитeлнo бъбpeцитe, пaнĸpeaca, пoлoвитe opгaни; помага за извеждането на токсините от организма; пoмaгa нa нaдбъбpeчнитe жлeзи дa фyнĸциoниpaт пo-лecнo. Полезен е и при мeнcтpyaлни cпaзми и проблеми със зачеването. Помага и зa пpeoдoлявaнe нa дeпpecия и дpyги проблемни емоционални състояния. Помага ни да се справим с ревността, гнева и страха, облекчава скръбта и душевната болка.

ТОПАЗ. Топазът е съдържащ флуор силикат на алуминия, с орторомбична кристална структура и твърдост 8 по скалата на Моос. За произхода на името ми има две версии. Едната транскрипция произлиза от древното название на остров Зебергет в Червено море – Топазос, а другата идва от санскрит – “тапас“ и означава огън. И топазът, като берила, се отличава с различни цветове и оттенъци съобразно включените в него примеси – светло-син, зелен до златисто жълт, оранжев, розов. Но винаги трябва да внимаваме с този камък, защото той усилва енергията която носим, а тя може да бъде и отрицателна.
Злaтиcтo-жълтият тoпaз – управляван от Слънцето, той носи благополучие, подпомага доброто планиране и прагматизма.
Cиният тoпaз нocи cпoĸoйcтвиe, бaлaнcиpa емоциите, подпомага творческото им изразяване.
Прозрачният безцветен топаз cтимyлиpa yмa и подпомага интелектуалните занимания. Ефектът му е подобен на този на кехлибара, но по-слаб.
Зеленият топаз paзceйвa тежките мисли, гаси желанието за отмъщение.
Кафявият топаз cтимyлиpa естетическото чувство, разсейва съмненията, дарява самоувереност.
Poзoвият тoпaз ни помага да бъдем по-честни, открити, почтени и лоялни.
Като талисман, топазът, особено златистият, носи изобилие, дарява оптимизъм и жизнерадост, укрепва жизнеността и издръжливостта, развива въображението, прави притежателя си верен и лоялен. Топазът увеличава духовния потенциал и интелигентността, подпомага постигането на разбирателство, практичността и доброто планиране, стимулира съобразителността, помага ни да бъдем обективни и честни, привлича благосклонността и уважението на околните, носи благополучие и признание.
Като амулет, помага при лудост и безумие, предпазва от уруки, а носен на шията, облекчава пристъпите на астма. Помага за детоксикацията на организма и регенерацията на тъканите. Топазът съхранява красотата, лекува нервни разстройства.

БЕРИЛ. Много високо ценен скъпоценен камък, силикат на берилия и алуминия. Той е с шестоъгълна кристална структура и моос твърдост 7. Минералът, известен като чист берил е безцветен, а когато в него има различни примеси и включвания, които му придават различни цветове и нюанси, кристалите се наричат по различен начин:
смарагд /изумруд/ – зелен,
аквамарин – светло синьо-зелен,
морганит – розов,
хелиодор
– слънчево жълт,
гошенит /ростерит/ – безцвенен, прозрачен,
августит /максис берил/ – тъмто син,
бискбит – червен, много рядко срещан;
морала – южноамерикански непрозрачен берил.
много рядко срещани са така наречените „звездни“ берили и такива с ефект „котешко око.
По принцип обковът на камъка трябва да е от злато. Берилите са много високо ценени и поради разкошния блясък, когато бъдат шлифовани.
В древността за берил са признавали само хелиодора – камъкът със слънчево жълт цвят. Древните гърци са открили оптичните свойства на берила и започнали да го използват за направата на очила. В Месопотамия камъкът е бил почитан като вълшебен и магически. Берилът е чувствителен към фазите на луната, поради което често е използван при магически ритуали, свързани с Луната. Ако го вземете в ръка, този камък помага и при намирането на изгубена вещ.
Като талисман берилът е свързан с мисловната дейност и разума. Той помага при духовни практики, научни, изследователски и философски занимания. Привлича към притежателя си важни за него хора, въвежда го в добро общество. Дарява трудолюбие на ленивия и съобразителност и острота на ума на не толкова умния човек.
Като амулет берилът закриля притежателя си по време на далечни пътешествия. В Древна Гърция лекарите използвали берилова вода за лечение на заболявания на пикочния мехур и бъбреците.

светло оранжев турмалин.

КОРАЛ. Коралът е биогенен материал, той е изграден от вещество, подобно на рог, наречено conchiolin. Коралите представляват дървовидни или пръчковидни карбонатни скелети на морски животни от клас безгръбначни с голямо разнообразие от форми и цветове. Това са колонии от малки морски животни, които нарастват една върху друга, разрастват се и се разклоняват с времето и така образуват коралови рифове и атоли. В миналото се е смятало, че коралите са растения и поради това хората наричали кораловите съобщества „градината на морето“. Има много цветови разновидности на коралите – розов, бял, червен, син, черен. По-известните наименования са: акабар – червен, боке – червен японски корал, акопи – светлосин.
Коралът, независимо от цвета си, символизира живота и енергията на кръвта в много култури. Коралите са използвани още от дълбока древност за и изработване на бижута и друга украса, и за защита от зли сили – особено тези с червен цвят. Древните египтяни вярвали, че във всеки червен корал се съдържа капка божествена кръв и за това поставяли корали в гробниците си, като защита срещу злите духове. Според Гръцката митология, когато Персей отрязал главата на Горгоната Медуза, няколко капки от кръвта й паднали в морето и от тях пораснали червените корали. В една древна легенда се разказва, че Марс, планетата, е бил изграден от червени корали. В миналото нашите предци закичвали родилката и шапчицата на новороденото с парченце червен корал против уруки и зли очи.
Коралите символизират радост и щастие. Те ни даряват с енергия, оптимизъм и жизнерадост.
Тъмно червения корал стимулира кръвообръщението.
Розовите корали възстановяват хармонията в сърцето.
Червените и белите корали отдавна се смятат за полезни в лечението на психични заболявания и анемии. Те укрепват кръвоносната система и костите на тялото. Може да се използват и за стимулиране регенерацията на тъканите.
Като талисман коралите даряват оптимизъм и жизнерадост, успокояват емоциите и носят душевен мир, засилват интуицията и подпомагат разбирането на духовните практики и вникването в тях. Розовите корали даряват жизнерадост и привличат любов.
Като амулет, червеният корал се използва при лечение на стерилитет, за предпазване от уруки и зли очи, особено при новородените и родилките; предпазва от отрови, агресия и насилие. Розовият корал хармонизира работата на сърцето, Червените и белите корали са се използвали при лечението на психични заболявания, при анемии, за укрепване на костите и кръвоносните съдове, за подпомагане на регенерацията на тъканите.

Ели Маринова