Скъпоценните камъни на Стрелец

Стрелец, деветият зодиакален знак, 23 ноември – 22 декември, отговаря за края на есента. Цветът на Стрелец е син, минералите – тъмно червен рубин, тюркоаз и лазурит.

Господар на Стрелец е Юпитер. Неговите цветове са тъмно синьо, пурпурно, императорско червено, а минералите – топаз, тъмно син сапфир, лазурит.

СТРЕЛЕЦ. ДЕКАН І, 0-10°на знака. Планетарно влияние на Марс. Символно описание на периода: „Човек със секира.“ Смелост, дързост, войнственост, жажда за свобода. Успех във всички видове спорт, в армията, в лова, в хирургията, медицината и, механиката.

Представителите на първата декада на Стрелец са открити и честни, силни и разумни, но и твърди и резки по характер. Те имат силно развито чувство за лично достойнство, за дълг и чест. И всичко това са качествата на смелите и самоотвержени борци, било на бойното поле, на полето на любовта, за чест и слава или в борбата за правда. Представителите на този тип стрелци се справят успешно с всякакви непредвидени ситуации, но са напълно беззащитен пред клюките и интригите. Може да се каже, че Стрелците от първата декада са красиви и чувствителни, но и много влюбчиви. Често те могат да забравят всичко под напора на силна и изгаряща страст. На полето на любовта те действат като на бойното поле – не признават тънкости и увъртания, тяхното ухажване е директно и в прав текст. Поведението на тези Стрелци често е доста трудно предсказуемо. В живота им има подеми и спадове, духовни и творчески периоди, периоди на търсене и създаване на материална стабилност.

На представителите на първата декада на Стрелеца се препоръчва да носят червен и виолетов гранат, пурпурен аметист, тюркоаз.

СТРЕЛЕЦ, ДЕКАН ІІ, 10-20° на знака. Планетарно влияние на Луната. Символно представяне на периода: „Един натъжен мъж, който е седнал на табуретка.“ Плах и боязлив дух. Страх, тъга, ридание, оплаквания.

Родените през втората декада на Стрелец са енергични, динамични и търсещи натури. По характер те са открити и честни. Притежават склонност към изследователска и научна дейност. Този тип Стрелец е романтик и авантюрист, но не винаги тактичен в изказа на чувствата си. Поради склонността си да критикува и да недоволства, поради това, че не е склонен да признава грешките си и да се извинява, той трудно успява да стабилизира личния си живот. По принцип във всички свои начинания Стрелецът от втората декада е смел, но нетактичен и невнимателен поради което от него в никакъв случай не може да стане добър политик, нежали дипломат. Въпреки липсата на такт и дипломация, стрелецът от втората декада умее да си осигури едно доста добро материално съществуване.

На Стрелците от втората декада се препоръчва да носят червено-пурпурните и синьо-виолетовите камъни на Юпитер – гранат, рубин, халцедон, аметист.

СТРЕЛЕЦ, III ДЕКАН, 20-30° на знака. Планетарно влияние на Сатурн. Символно описание на периода: „Мъж с перо на шапката, държащ пръчка в ръка.“ Твърдоглавие, инат и упоритост при постигане на целите, както и склонност човек да допусне да го убеждават в неща, на които не вярва.

Стрелците от тази декада са доста противоречиви и непредсказуеми. Те могат да бъдат както властни, избухливи, деспотични, дори и тиранични, така и да демонстрират великодушие, толерантност и съпричастност. Но каквото и лице да показват на света и на околните си, тяхната воля винаги е желязна и непреклонна. При тях остротата на ума е съчетана и с блестящ стратегически талант, и с обикновена житейска хитрост. Стрелците от третата декада винаги могат да ви изумят с дарбите и талантите си – освен брилянтни стратези, те могат да бъдат и много артистични творци, и блестящи инженери. В своята работа те се отличават с висок професионализъм, успяват да си извоюват призвание, да постигнат заслужен авторитет. На поради своята непреклонност и липсата на дипломатически умения този тип Стрелци се издигат много трудно в кариерата.

На Стрелците от третата декада се препоръчва да носят камъни, оцветени в червено и зелено, като яспис и хелиотроп, също така лазурит.

 

РУБИН. Рубинът е скъпоценен камък от най-висок клас. Химическият му състав е корунд, окис на алуминия. Оцветяването му зависи от процентите на примеси на окиси на желязо и хром. Рубинът е прозрачен камък, оцветен с различни нюанси на червения цвят – от тъмно червено-виолетов до кърваво или яркочервен. Според източната традиция рубинът носи на притежателя си силата на лъва, безстрашието на орела и мъдростта на змията. Рубинът въодушевява човека за велики дела. Той е много мощен талисман, който подкрепя силата и решителността, както за добро, така и за зло. На ръката на благороден лидер той осигурява победи, на ръката на обикновен човек носи любов и щастие. Рубинът повишава жизнеността, способства за постигането и поддържането на разбирателство и щастие в брака. Но рубинът може да усили отрицателните черти на характера и за това хората, които не се чувстват сигурни в своята толерантност и в чувството си за справедливост, е по-добре да го избягват. Като амулет рубинът укрепва сърцето, влияе благоприятно на кръвообращението, предпазва от нощни кошмари, прогонва тъгата, защитава от неверни приятели.

 

ТЮРКОАЗ. ТЮРКОАЗЪТ е воден фосфат на алуминия и медта с небесносин или ябълково зелен цвят. Той е д моос твърдост 6, тоест е много мек материал и с триъгълна кристална структура. Почти всички находища на тюркоаз се намират в райони с вулканична история, като най-качествените камъни винаги са най-близо до повърхността. Камъкът е известен още от дълбока древност. Той е смятан за универсално благотворен камък, за който няма протвопоказания за нито една зодия, но на ръцете на зли и зложелателни хора бързо се разваля. Тюркоазът е бил използван и като материал за изработка на талисмани, амулети и украшения, и като разменна валута, като най-добрите екземпляри са били ценeни повече от златото. Египтяните го наричали камък на живота. Камъкът е високо ценен и в Тибет, където хората го носят през целия си живот и до днес. В Персия и Самарканд от тюркоаз са се правели конски амулети с цел конникът и конят да бъдат защитени в боя и да извоюват победа. По-късно тюркоазените амулети са били заменени с мъниста от венецианско стъкло. Така сините мъниста, носени от силно и благородно животно като коня, се превръщат в мощен амулет за хората. Тюркоазът все още е много високо ценен камък и поради тази причина – често фалшифициран. Първите му имитации са се появили още в Древен Египет, където го заменяли с глазирана керамика, а днес често ни продават боядисан в синьо хаулит, който също има сериозни защитни сили. Тюркоазът е много чувствителен към химикали и парфюми, изложен продължително на слънце, той се дехидратира, пожълтява и се разтрошава. В екологично замърсени области и преди сериозна опасност тюркоазът старее за единици от времето. Пред погледа на човека неговият цвят преминава от лазурно синьо към тъмно и мътно зеленикаво синьо. Този тюркоаз е „мъртъв“ и вече не притежава никакви магически свойства. Като амулет тюркоазът има големи защитни сили, особено срещу уруки, зли очи и магии, той пази и от отрови. Използва се за да облекчи главоболието. Когато го поставите върху главата или друга болезненана част на тялото, болката бива облекчена за минути. Камъкът действа целебно и при очни и стомашни болести. Носен на шията облекчава хепатит. Според традицията този камък отразява здравето на тялото и аурата чрез промяна на цвета си. Тюркоазът подпомага слуха и зрението, облекчава симптомите при вирусни инфекции, предпазва от ухапвания от насекоми. Предпазва от нищета. използва се за защита от гръм и мълния.
Като талисман тюркоазът подпомага и укрепва духовната и психическата сила. запазва приятелствата и прави враговете приятели с времето. Смята се, че носи късмет, но когато е подарен, а не закупен. Камъкът е символ на щедростта, искреността и привързаността. Той запазва приятелствата и прави с времето дори враговете приятели. Когато е получен като подарък от скъп и любим човек, той носи успехи и късмет. Тюркоаз се използва за привличане на пари и се носи по време на магически ритуали и заклинания за привличане на благоденствие. Като талисман тюркоазът усилва интуицията, придава честолюбие и проницателност, постоянство при преследване на целите. Той ни подтиква да търсим знания и отговори, носи на притежателя си щастие и мир в семейството, спасява от гнева на силните на деня.

 

ЛАЗУРИТ. Лазуритът е натриево-калциев алумосиликат-сулфат със син цвят и твърдост 5.5 по скалата на Моос. Това е непрозрачен камък със сатенено-копринен блясък. На цвят той е от бледо лазурно до тъмно наситено синьо. Камъкът може да е виолетово син и много рядко зеленикаво син. Името му е дошло до нас от персийски през арабски – „lazhward“ – „азул“, което означава небесна синева. Другото наименование на камъка, Лапис Лазули, идвa oт латинската дума за камък – „лапис“ и арабската „азул“, „аула“ – синева. В средновековна Европа, със стрит на прах лазурит, художниците започнали да приготвят синя боя за картините си, наричана и до днес ултрамарин Наименованието “ultramarinus“ означава буквално „отвъд морето“, защото камъкът идва за пръв път в Европа от Афганистан, внесен от италиански търговци през XIV и XV век. Тъй като някои лазурити имат дълбок тъмносин цвят, са наричани още „океан“. Хората вярвали, че който се загледа продължително в такъв камък, ще започне да усеща безметежно спокойствие и щастие.
Bcичĸи древни култури използвали лазурит и за изработка на украшения, и като украса на религиозни статуи и предмети, и за изработка на амулети и талисмани. Във Вавилон и Египет хората смятали, че лазуритът има божествен произход.
Лапис лазули е един от най-фалшифицираните камъни, като фалшификациите са доста добри. Често истински, но по-евтини минерали, като некачествен яспис, бял хаулит, шпинел, содалит или калцит, се боядисват в яркосиньо и се продават, вместо лазурит. Има и друг начин на фалшифициране – натрошен истински лазурит се слепва с подходящ агент и от него се изработват украшения като от истински цял камък.
Камъкът няма противопоказания за носене. Той е много мощен и като талисман, и като амулет.
Като талисман лазуритът ни помага да добием обективен и ясен поглед върху това, което ни интересува и вълнува, подпомага и умствената дейност, и интуицията.
Като амулет, лазуритът ни предпазва от всякакъв вид негативи и негативни въздействия. Той помага за балансирането на функцията на щитовидната жлеза, укрепва врата и гласните струни. Той се изпoлзвa зa успокояване на болката в гърлото, при възпаления в областта на врата и главата. Лазуритът винаги е смятан за мощен еликсир и амулет.

 

ТОПАЗ. Топазът е съдържащ флуор силикат на алуминия, с орторомбична кристална структура и твърдост 8 по скалата на Моос. За произхода на името ми има две версии. Едната транскрипция произлиза от древното название на остров Зебергет в Червено море – Топазос, а другата идва от санскрит – “тапас“ и означава огън. И топазът, като берила, се отличава с различни цветове и оттенъци съобразно включените в него примеси – светло-син, зелен до златисто жълт, оранжев, розов. Но винаги трябва да внимаваме с този камък, защото той усилва енергията която носим, а тя може да бъде и отрицателна.
Злaтиcтo-жълтият тoпaз – управляван от Слънцето, той носи благополучие, подпомага доброто планиране и прагматизма.
Cиният тoпaз нocи cпoĸoйcтвиe, бaлaнcиpa емоциите, подпомага творческото им изразяване.
Прозрачният безцветен топаз cтимyлиpa yмa и подпомага интелектуалните занимания. Ефектът му е подобен на този на кехлибара, но по-слаб.
Зеленият топаз paзceйвa тежките мисли, гаси желанието за отмъщение.
Кафявият топаз cтимyлиpa естетическото чувство, разсейва съмненията, дарява самоувереност.
Poзoвият тoпaз ни помага да бъдем по-честни, открити, почтени и лоялни.
Като талисман, топазът, особено златистият, носи изобилие, дарява оптимизъм и жизнерадост, укрепва жизнеността и издръжливостта, развива въображението, прави притежателя си верен и лоялен. Топазът увеличава духовния потенциал и интелигентността, подпомага постигането на разбирателство, практичността и доброто планиране, стимулира съобразителността, помага ни да бъдем обективни и честни, привлича благосклонността и уважението на околните, носи благополучие и признание.
Като амулет, помага при лудост и безумие, предпазва от уруки, а носен на шията, облекчава пристъпите на астма. Помага за детоксикацията на организма и регенерацията на тъканите. Топазът съхранява красотата, лекува нервни разстройства.

 

САПФИР. Сапфирът е син или тъмносин на цвят прозрачен корунд, оцветен от примеси на желязото и титана с твърдост 9. Етимология – от гр. „сапфейрос“ – „син на цвят“. След диаманта, това е вторият по твърдост скъпоценен камък. В зависимост от включванията, сапфирът има много разновидности:
левкосапфир – безцветен. Белият сапфир помага за разгръщане на потенциала, дарбите и талантите.
рубин – розов, червен;
падпарджажълт до оранжев. Жълтият сапфир помага най-вече за преодоляване на емоционални травми. Той подпомага и бързото оздравяване и възстановяване по време и след тежко заболяване.
хлоросапфирзелен. Зеленият сапфир има свойството да възстановява енергията, да балансира сърдечната дейност. Той също подпомага оздравителния процес и възстановяването след тежки заболявания.
сапфир, индигосапфирсин и тъмносин. Активира интуицията, помага ни да създаваме пълноценна и плодотворна комуникация с околните, подкрепя споделянето и общуването.
източен аметиствиолетов. Лилавият сапфир ни помага да постигнем духовен напредък и просветление.
Поради своята красота и магическите си свойства, сапфирът е популярен и като талисман, и като амулет, и като красиво и луксозно украшение. Във всички времена този скъпоценен камък е смятан за много мощен талисман. Като талисман – в средновековието владетелите носели сапфири по време на подписването на мирни договори, защото вярвали, че камъкът ще допринесе за постигане на трайно разбирателство. Сапфирът насърчава честността в отношенията и лоялността, подпомага намирането на правилни решения в трудни и неясни ситуации. Той помага да бъде постигната материална сигурност и стабилност, материален просперитет. Сапфирът подпомага концентрацията на ума и всяка умствена дейност.
Като амулет – в средновековието кралете са носели сапфири за да се предпазят от нараняване по време на схватка, както и за предпазване от ревност. Сапфирът се използвал и като защитно средство от уруки. Хората вярвали, че предпазва от магии, като ги връща обратно при този, който ги е изпратил. Хората вярвали, че сапфирът предпазва притежателя си от змийската отрова. Имало и поверие, че ако отровна змия бъде затворена в съд със сапфир, тя тутакси ще умре. Сапфирът помага много за лечение на нервната система и сърцето, регулира функцията на щитовидната жлеза, помага при липса на апетит.

 

ГРАНАТ. Наименованието на тази група от полускъпоценни камъни идва от латинската дума за зърно – „grano“. Това са различно оцветени от йоните на алуминия, магнезия, желязото, мангана, калция и хрома минерали. По състава на примесите се определят и шест вида гранат: Пироп – огнено червен,
Алмандин – виолетовочервен,
Спесартин – оранжев,
Уваровит – тревно-зелен,
Гросулар – жълтеникаво-зеленикав,
Андрадит – червено-кафяв или черен.
Най-главното свойство на червените гранати като талисмани, е да пораждат най-страстни желания и да носят душевна топлота. Те се препоръчват на по-скованите и студени хора. На активните и властни хора червеният гранат носи добро настроение и добро разположение на духа, дава възможност за придобиване на власт, успокоява гнева. Но червеният гранат те се препоръчва на непълнолетни, защото засилва неосъзнатите страстни желания.
Като амулет червеният гранат подпомага паметта, лекува сърцето и мозъка.

 

АМЕТИСТ. Аметистът е прозрачен кварц с твърдост 7 по скалата на Моос и триъгълна кристална структура. Той е оцветен в различни нюанси на виолетовото – от розово виолетов до тъмно червено-лилав цвят. Ако е изложен продължително време на слънчева светлина, камъкът избледнява. Смята се, че наименованието на му е производно от гръцката дума „аметистос“ – „неопияняващ“, наричан е още камък на Бакхус. Аметистът е известен и като камък на „духовността и доволството”, той има успокояващ и релаксиращ ефект върху хората. Помага ни и да разбираме скритите и тайни знания, отваря вратите към духовни преживявания и може да предпазва притежателя си от черна магия. Известен е и като камък на промяната и може да донесе всякакъв вид промяна във вашия живот – тук кодировката е много важна. Аметистът повишава активността на дясното полукълбо на мозъка и спомага развитието на психическите способности. Той укрепва и развива интуицията, вдъхновението и стремежите за достигане на по-високо духовно ниво. Но аметистът не бива да се носи постоянно, а само от време на време и при необходимост. Ако използвате карти таро или руни, сложете малко украшение от аметист близо до тях, за да запазите и усилите гадателната и магическа им сила.
Аметистът има дълга история свързана с религиозните практики. В египетската „Книга на мъртвите” се казва, че върху мястото на сърцето на починалия се слагало сърце от аметист. Халдейските магове използвали камъка за защита срещу черна магия и за привличане на успех и късмет. В Китай камъкът се е давал на хора въвлечени в съдебни дела, тъй като се е вярвало, че той ще помогне за благоприятният изход на делото. Аметистът е и епископски камък, защото при посвещение в сан, новопосветеният кардинал получава пръстен с аметист. Аметистът ни помага да контролираме негативните си мисли. Той изостря проницателността в бизнес делата, помага и за преодоляването на стари емоционални травми, заздравява психиката, успокоява психични разстройства, пречиства кръвта и укрепва имунната система, помага и за облекчаване на мигрената и главоболие причинено от нервно напрежение. Използва се също и за подобряване на концентрацията.
Като талисман аметистът придава благоразумие и бодрост, укрепва социалния статус, носи слава в изкуството, привлича справедливостта. Ако носите редовно колие от аметист, вие ще бъдете по-очарователни и харизматични за околните.
Като амулет аметистът защитава дома от крадци, отблъсква опасността от насилствена смърт, подпомага благоразумието и здравия разум, укрепва паметта, прогонва лошите мисли. Поставен под възглавницата, той изпраща щастливи сънища. Аметистът предпазва от пиянство, наркомания и всякакви други зависимости, предпазва и от бъбречни проблеми. Отровните змии бягат от този камък.

 

ХАЛЦЕДОН, САРДЕР, САРД. Сардерът е кафяв или жълто кафяв халцедон. Названието „сардер“ е остарял термин и почти не се използва в съвременната научна литература, но често се среща в старинните книги за минералите и в описанията за изработка на декоративни украшения от камък, в частност – за камеите. Твърдост на минерала – 6,5, 7. Халцедонът е скритокристален влакнест кварц, най-често бледо сив или сив, който според рисунъка си има редица текстурни и цветни разновидности: ахат, оникс, сардер – кафяв; карнеол – червен, оранжев; хризопраз – зелен; сапфирин – бледо син. Наименованието на групата на халцедона идва от древното име, Калхедония или Калхедон, на град Витиния в Мала Азия. Калхедон е древногръцка, Мегарска колония. В древността халцедонът е бил доста популярен по-скоро като декоративен камък, използван за изработка та геми, камеи и печати. Тогава хората вярвали, че камъкът може да влияе на климата. Като талисман халцедонът предпазва от спорове и кавги, дарява добро настроение, способства за постигане на благополучие. Монтиран в гривна, подпомага борците.

ХАЛЦЕДОН, САРДОНИКС. Той е слоест ахат, от групата на халцедона, с червено-кафяви и бели или синьо-бели ивици. В древността е бил смятан за могъщ талисман, който придавал кураж и сила, осигурявал победи. Като амулет сардониксът е бил използван за спиране на кръвотечения и за ускоряване на зарастването на счупени кости.

 

ЯСПИС. Камъкът символизира силата и волята. Ясписът е плътен, непрозрачен кварц-съдържащ минерал с примеси и от други минерали. Той съдържа голямо количество примеси на мангановите и железните окиси, които обуславят и голямото разнообразие на цветове, оттенъци и рисунък. Твърдост на камъка – 6,7 по скалата на Моос. По отношение та рисунъка се различават едноцветни, ивичести, петнисти и пейзажни ясписи. Най-срещани са червеният и зеленият яспис, а яспис с чисто син цвят не съществува в природата. Думата „яспис” на някои от индианските езици означава „дъждоносен”.
През Средновековието ясписът е бил известен като камъкът на воините. Легендата разказва, че мечът на крал Зигфрид е бил украсен с яспис. Според Библията камъкът е дар от Бога и е първият камък на новия Йерусалим. Индийците и индианците го почитат като магически и мощен лечебен камък. В древна Европа яспис също се е използвал при ритуали за дъжд. Смята се, че ясписът прогонва злите духове и ни защитава от ухапвания на паяци и змии. Ясписът е доста често срещан камък, който насърчава психичните процеси и ни помага да се въздържаме от вредни желания и капризи, които могат да доведат до опасни ситуации.
Червеният и червено-кафявия яспис, като амулети са особено подходящи при проблеми с черния дроб, далака и панкреаса; червеният яспис намалява женските страдания; помага при треска и епилепсия, лекува паметта, възстановява силите. Оцветените в тъмно червено камъни предпазват от ненавист и отрова.
Жълтият яспис е особено добър за жените в менопауза, като амулет. Чаша ясписова вода, изпита сутрин на гладно, подпомага свалянето на килограми.
Зеленият яспис се използва се като амулет за изцеление и здраве, а когато е необходимо, помага да се справим с халюцинациите. Като талисман зеленият яспис ни прави по-отзивчиви и съпричастни, той ни носи спокоен сън и щастливи сънища.
Кафяв яспис – спомага центрирането и заземяването, особено след тежък физически труд, след тежка психическа или духовна работа.
Пъстрият яспис се използва като защита срещу удавяне. Въздействието му се засилва неимоверно когато се носи под формата на кръст символизиращ четирите елемента въздух, земя, огън, вода.
Сив яспис, като талисман, помага да възвърнете личната си сила и при проблеми със здравето на очите и със зрението.
Тъмно оцветените камъни, като амулети, без значение какъв е конкретният им цвят, предпазват от ненавист и отрова.
Ясписът укрепва и имунната система. Дали го носите като амулет или като талисман, камъкът се нуждае от пряк контакт с кожата, като след всяка употреба е добре той да бъде почистван с топла течаща вода и презареждан през нощта в купа с натрошени камъни хематит.
Като талисман ясписът обостря обонянието; повишава добрия адреналин, носи оптимизъм и радост от живота, подпомага мотивацията и вземането на правилни решения; подпомага концентрацията и е подходящ за хора, които се занимават с научни изследвания; червеният яспис насърчава връзката на човека с Майката Природа.
Като амулет камъкът укрепва и имунната система, оигурява закрила и защита. Древните египтяни носели скарабеи от яспис, като предпазни амулети. Пиенето на ясписова вода час преди всяко хранене подпомага свалянето на килограми, помага и при треска и епилепсия, лекува паметта, възстановява силите.

 

ХЕЛИОТРОП. Тъмно зелен халцедон с твърдост 6,5-7 по скалата на Моос, с включени червени или жълти петна. Рисунъкът на петната възбужда въображението на притежателя си и мнозина виждат в своите камъни цели картини. Поради интересния рисунък, в древността хората са оприличавали хелиотропа с изгряващо Слънце. Древните гърци и римляни носели хелиотроп като средство за усилване на издръжливостта, а властниците го носели, за да увеличат популярността си. Гностиците пък вярвали, че този камък може да им осигури дълголетие и благоденствие. В средновековието християните свързвали хелиотропа с Разпятието и го наричали камък на мъчениците. Според християнските легенди камъкът се е появил от няколкото капки Христова кръв, покапали върху камъчетата в основата на Разпятието. Освен всичко това хелиотропът е смятан и за камък на заклинателите и магьосниците. Преди да пристъпят към своите ритуали, те слагали на ръката си пръстен или гривна с хелиотроп. В ежедневието притежателят на този камък трябва винаги да внимава как се изразява, защото това е камъкът на вербалната, на словесната магия. В ежедневието притежателят на този камък трябва да внимава как се изразява, защото това е камъкът на вербалната, на словесната магия. Хелиотропът не се използва като амулет. Той е смятан за талисман на военните, защото зарежда с кураж и енергия своя притежател, носи успех и щастие в борбите и битките.

 

Ели Маринова.