Скъпоценните камъни на Рак

Четвъртият зодиакален знак Рак – 21 юни – 22 юли, отговаря за началото на лятото. Цветът на Рак е жълто-оранжев, неговите минерали са: аметист, хризопраз, опал, син авантюрин. Господар на Рак е Луната, която символизира плодородието, емоционалността, и чувствителността, промяната. Цветовете на нощното ни светило са бяло, сребристо и светло зелено, минералите, приписвани й са: лунен камък, опал, планински кристал, перли и седеф, берил, аквамарин, млечно-бели, меки, чисти камъни.
Първата декада на Рак, 00-10° на знака, е под планетарното влияние на Венера. Символното представяне на периода е: „Една млада и хубава жена, която държи цвете в ръката си“. Изтънченост и финес, човечност и вежливост, романтика и сантименти.
Родените през първата декада на Рака са чувствителни, страстни и отзивчиви. Те притежават добре изразен естетически усет и художествен вкус, превъзходни умения да създават около себе си красота, изисканост и финес, включително в интериора и облеклото. По правило това са изключително меки и грижовни родители, които са готови на всичко за децата си. Но настроенията на тези хора често са променливи. Понякога те са способни да се обидят от съвсем невинна забележка, да проявят пасивност или дребнавост, или пък някаква незначителна случка да ги върне към миналото, когато са се почувствали пренебрегнати и обидени.
На хората, родени през този период се препоръчва да носят аметист – камъкът на хармонията, искреността и верността.
Втората декада на Рак, 10-20° на знака, е под планетарното влияние на Меркурий. Символното представяне на периода е: „Мъж и жена, които са седнали пред маса, на която има купчина с пари“. Богатство, изобилие, охолство.
Ракът от втората декада има сложен и противоречив характер, съпроводен със силно вътрешно напрежение. Заниманията с някакъв вид творчество често са най-добрият начин за справяне с напрежението. Родените през този период са великодушни и щедри. Те не отстъпват пред трудностите и са готови да помагат на изпадналите в затруднения и беда. Те са изключително привързани към семейството си, което често е многочислено. За родените през този период парите не са цел, а средство към постигане на целите. При тях има редуване на активни и пасивни периоди. За родените в този период е добре да носят аметист, опал и изумруд.
Третата декада на Рак, 20-30° на знака е под планетарното влияние на Планетарно влияние на Луната. Символното представяне на периода е: „Ловец надуващ рог, с тояга на рамо и куче до него“. Постигане на богатство чрез война или с помощта на военни, преследване на дивеч. Препирни, свади, караници.
Ракът от третата декада е горд и честолюбив. Той посреща превратностите на съдбата с гордо вдигната глава и не проси помощ от никого. На пръв поглед представителите на периода са очарователни, меки и приятни хора, но всъщност те са отявлени индивидуалисти, които трудно работят в екип с околните си и трудно допускат някого близо до себе си. За тях може да се каже, че са романтични мечтатели, които трудно вземат своите решения, но всъщност те могат лесно и бързо да се ориентират във всяка ситуация, лесно печелят пари и ги харчат с гордо пренебрежение. Те държат твърде много на външния си вид.
На родените през третата декада на Рак се препоръчва да носят лунен камък, планински кристал, котешко око.
ПЕРЛИ. Перлите са символ на вяра, чистота и невинност. Те се образуват в миди и стриди като естествена защита от попаднали в черупката песъчинки и други чужди тела. Когато се случи нещо такова, мидата започва да обвива чуждото тяло със слоеве арагонит. Така, слой след слой се образува скъпоценната перла, която има вълшебен блясък и игра на цветовете като небесната дъга. Освен бели, перлите могат да бъдат розови, червени, пурпурни, жълти, черни и по-рядко синкави. Цената им се определя от блясъка и големината. Може би от началото на ХХ век е започнало и култивираното отглеждане на перлени миди. Все пак естествените и култивираните перли могат да бъдат различавани по лесни и достъпни начини, като например тестът със зъбите – поставена между зъбите, естествената перла е леко зърнеста и леко грапава. В миналото естествените перли са играели ролята на финансови активи, сравними с цената на недвижимите имоти. Перлите не бива да се държат на твърде топло, твърде студено или твърде сухо място, защото съдържат около 2% вода и при неправилно съхранение може да се напукат. За тях е добре да бъдат по-често в досег с чиста вода. Подходящо е перлите да бъдат съчетавани и с други скъпоценни и полускъпоценни камъни като диамант, изумруд, планински кристал, топаз, нефрит, тюркоаз и пр. Като талисман перлата засилва лоялността, почтеността и честността, насърчава вярата и оптимизма носи спокойствие и ни помага да приемаме по-лесно промените в живота. Перлите балансират емоциите. Като амулет, ако се използват правилно, перлите ще намалят стреса, ще регулират кръвното налягане, ще снемат главоболието и изтощението. Но с перлите трябва да се внимава, защото те могат да попият емоциите ни, и ако в момента сме подвластни на негативни емоции, те ще ги абсорбират и по-късно, когато отново си сложим перленото бижу, то ще ни върне към стария гняв или чувството за огорчение. Перлите помагат при алергии, при лечение на стомашни заболявания, настинки, бронхити и белодробни инфекции. Поставени директно върху кожата, перлите облекчават главоболие, дори и мигрена, а редовното пиене на перлена вода за дълъг период от време стабилизира хормоналния баланс в организма, спасява от хронично главоболие.
СЕДЕФ, от турската дума „sedef“, е естествено образуващ се материал от съчетание на органични и неорганични вещества на повърхностния слой на черупките на ред молюски – миди и охлюви. Той е изграден от шестоъгълни плочици арагонит, т. е. кристали силциев карбонат, наредени в непрекъснати успоредни пластинки. Слоевете от пластинки арагонит са разделени от листове органична матрица, които се състоят от хитин, лустрин и коприноподобни протеини. Тази комбинация от крехки плочки и тънки слоеве еластичен биополимер придава на материала якост и здравина. На тази подредба се дължи и иризиращият ефект на седефа. Седефът е невероятно красив материал, който има свойствата на перлите, но може би в малко по-слаба форма.
ЛУНЕН КАМЪК. Това е алкален иризиращ фелдшпат – адулар, албит, микроклин, олигоклаз, ортоклаз или санидин със специфичен бял или син блясък, наподобяващ блясъка на Луната. Този блясък се създава от отразяването на светлината от вътрешните слоеве на камъка. Лабрадоритът също е лунен камък, но с черен цвят. Качествата на лунния камък се засилват при новолуние и пълнолуние, когато се налива с леден блясък. Лунният камък се използва рядко като амулет. Той помага за засилване на интуицията и психическите възприятия, внася баланс и хармония в характера. Според някои твърдения, лунният камък помага за сбъдването на желания. Като талисман лунният камък засилва лунните качества на притежателя си – желание за промяна, емоционалност, мечтателност, нежност; стимулира спомените, смекчава непреклонността. Смята се, че той помага при епилепсия или бъбречни колики. Но камъкът не се препоръчва на затворени и капризни хора. Лунният камък спомага за по-лесно раждане, подпомага работата на лимфната система, може да лекува и да балансира стомаха и задстомашната жлеза, да изведе излишните течности от организма. Поставен под възглавницата заедно с аметист, носи крепък и спокоен сън.
АМЕТИСТ. Това е прозрачен кварц, оцветен от примесите на железни съединения във виолетов цвят с различни нюанси – от светло розово-виолетов до наситено тъмно червено-лилаво. Ако е изложен продължително време на слънчева светлина цветът на камъка избледнява. Смята се, че наименованието на камъка е производно от гръцката дума „аметистост“ – „неопияняващ“, наричан още камък на Бакхус. Аметистът е и епископски камък, защото при посвещение в сан, новопосветеният кардинал получавал пръстен с аметист. Като талисман аметистът придава благоразумие и бодрост, укрепва социалния статус, носи слава в изкуството. Като амулет аметистът подпомага благоразумието и здравия разум, укрепва паметта, прогонва лошите мисли, предпазва от бъбречни проблеми. Поставен под възглавницата, той изпраща щастливи сънища. Аметистът предпазва от пиянство, наркомания и всякакви други зависимости. Отровните змии бягат от този камък. Но аметистът не бива да се носи постоянно, а само от време на време и при необходимост.
ОПАЛ. Минерал с аморфна структура. Съдържанието на вода в орала е 3 до14 %, като в редки случаи може да е и 20%. Тъй като опалът съдържа голям процент вода, а е неговата структура не е кристална, а аморфна, при неправилно съхранение той може да изсъхне и да се напука. Освен това опалът е много чувствителен та топлина и една внезапна промяна в температурата може да му се отрази пагубно. Той може да е прозрачен или непрозрачен. Не почиствайте опала с ултразвук, защото може да се начупи. Опалът дължи невероятното преливане и играта на цветовете на малките сферички аморфен силициев гел. Опалът подобрява паметта, засилва въображението, дарява ни с творческо вдъхновение, помага ни да сме по-спонтанни, да преодоляваме задръжките си. той ще донесе спокойни и щастливи сънища, ще подпомогне процеса на желана промяна. Това е много духовен камък, който може да ни направи “невидими“, когато искаме да останем незабелязани от околните. Тъй като опалът е водосъдържащ силикат, той има пряко отношение към нашите емоции. Той може да си „спомни“ както стари емоции, желания и стремежи, така и стари обиди и разочарования. За това ще е добре да не носите опал, когато се чувствате наранени и разочаровани. Опалът укрепва психиката и волята за живот, възстановява вътрешната хармония, стимулира сърцето, подобрява метаболизма. Огнен опал – събужда вътрешната сила, защитава от опасности, дарява надежда, подпомага процеса на промяна и трансформация, помага да се освободим от стари емоционални травми. Помага при проблеми в храносмилателния тракт и бъбреците, регулира дейността на надбъбречните жлези, долната част на гърба, помага при изгаряния, стимулира половите органи. Син опал – подпомага постигането на целите и осъществяването на мечтите. Помага при лечение на енергийното тяло. Синьо-зелен опал /chrysopal/ – дава различна гледна точка, подпомага откривателството, насочва ни към нови идеи, намалява емоционалната тежест. Помага при сърдечни проблеми, детоксикира организма, регенерира черния дроб, облекчава дишането. Зелен опал – помага ни да прогледнем за истината и лъжата, помага ни да отсеем фактите и да намерим най-вярната и точна информация. Подпомага хармонизирането на отношенията. Подмладява. Укрепва имунната система, облекчава настинки и грип. Розов опал – засилва интуицията, като в същото време ни центрира и заземява. Помага при главоболие. Помага при главоболие и мигрена, насърчава зарастването на рани и регенерацията на тъканите, помага при проблеми с гръбначния стълб, кръвта и състава й, намалява напрежението в мускулите, помага при менопауза. Черен опал – носи добър късмет, дарява оптимизъм и желание да се справим с трудностите. Дарява сексапил, чар и харизма. Води до по-високи духовни преживявания. Помага за освобождаване от сексуално напрежение, особено когато то е на емоционална основа, поглъща болката, облекчава хронични проблеми с костите, намалява действието на отрови или предозиране с лекарства. Син перуански опал – много рядък камък. Той е умерено полу-прозрачен със синьо-зелен цвят. Помага да се справим с напрежението и преумората, успокоява ума, побеждава безсънието, като носи спокоен и здрав сън, намалява стреса, помага да се освободим от стари емоционални травми. Розов перуански опал – повдига духа, дарява жизненост и енергия, помага да променим начина си на мислене. Бял опал – хармонизира хормоналния обмен в организма, регулира биоритмите, помага ни да постигнем баланс както по отношение на секса и храненето, така и по отношение на духовните практики.
СЕЛЕНИТ. Известен още като Stain Spar или Desert Rose, той представлява плътна кристална ивичеста разновидност на гипса плюс селенитови кристали, които се формират при изпаряването на морската вода. Постепенно формированията стават по-тежки и потъват на морското дъно и въпреки, че е рожба на морето. Наименованието на му означава „лунен камък“, но той няма нищо общо с иризиращият фердшпат, наречен лунния камък и с опала. Селенитът е наречен така, защото неговият сив цвят наподобява цвета на Луната по пълнолуние. За това камъкът се отъждествява с Артемида-Селена и Диана-Селена. Селенитът е топъл при допир и, колкото и да е странно, роденият в морето кристал, може да бъде сериозно увреден при допир с вода. За да го запазите без повреди – не влизайте в банята с него, не го мийте с вода.
Селенитът е много ефективен при пречистването и зареждането с положителна енергия на другите скъпоценни и полускъпоценни камъни.
Като талисман – помага за поддържането и хармонизацията на отношенията с близките. Камъкът дарява ясна мисъл и точна преценка. Помага ни да запомняме и да тълкуваме по-правилно сънищата си. Той е мощен проводник на информация от духовните светове, поради което е много високо ценен от ясновидци и медиуми. Като амулет – Селенитът увеличава либидото. Той е известен и като камък на плодородието, който закриля бременните, родилките и бебетата. При здравословни проблеми камъкът действа на клетъчно ниво и лекува самите клетки на заболелия орган. Поставен директно върху кожата, селенитът може да облекчи значително болката и страданието, но той не бива да бъде възприеман непременно като панацея. Селенитът синхронизира потоците на всички течности в тялото, особено на гръбначната течност в гръбначния стълб, помага ни да изправим гърба си и да постигнем правилна стойка, увеличава гъвкавостта на тялото, подобрява тена на кожата, помага на организма да си набави оптималните дози от витамини и минерали. Смята се, че камъкът е способен да предпазва от епилептични припадъци.
КВАРЦ. ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ. Кварцът е безцветен кристал който е известен и с наименованията: чист кварц, каменен кварц, кристален кварц. Неговата безцветна и прозрачна разновидност е известна като планински кристал. В миналото хората са мислели, че планинският кристал лед. Най-добрите планински кристали имат яснотата и блясъка на кристално чиста вода.
Планинският кристал е универсалният камък, тъй като излъчва всички цветови вибрации в спектъра на светлината и по този начин може да бъде настройван за всякаква употреба, която да носи светлина и енергия на духовното ни тяло. Известен е още като камък на ума, защото подобрява умствените способности и ни помага да се концентрираме върху информацията, която ни трябва.
Като талисман – укрепва упоритостта да постигаме целите си, дисциплината и постоянството; подпомага концентрацията. Като амулет планинският кристал още от дълбока древност е смятан за чудесно средство за справяне с проблеми, свързани със сърцето, стомаха и очите. Той стимулира имунната система, балансира и хармонизира, прочиства и подобрява работата на всички органи. Когато е кодиран по подходящ начин защитава от черна магия. Поставен на пръстен предпазва от простуди и измръзвания, носен отдясно на тялото подпомага работата на жлъчката.
Камъкът отдава най-чистата си и силна енергия точно на мястото на което тя е нужна. Почиства и подобрява телесните органи и душата, като свързва физическото тяло с ума.
БЕРИЛ. Групата на берилите е доста разнообразна и популярна не само поради голямото разнообразие на цветовете, но и поради разкошния блясък на шлифованите кристали. Тя винаги се свързва Луната. Древните гърци са открили оптичните свойства на берила и са започнали да го използват за оптични нужди, по-специално – за направата на очила. За пример – на остров Елба, по времето на Нерон, археолозите открили берил, който бил нарязан и шлифован, за да служи като леща на очила. В Месопотамия камъкът е бил почитан като вълшебен и магически. В своята чиста форма берилът е безцветен, а неговите разновидности са обусловени от от примесите, включени в конкретният вид берил. Берилът е чувствителен към фазите на луната, поради което е често използван при магически рисуали, свързани с Луната. Ако го вземете в ръка, този камък помага и при намирането на изгубена вещ.
В групата на берилите влизат:
АКВАМАРИН, МОРГАНИТ, ХЕЛИОДОР, БИКСБИТ, ГОШЕНИТ или РОСТЕРИТ, АВГУСТИТ или МАКСИС БЕРИЛ, МОРАЛА.
Като талисман берилът дарява трудолюбие на ленивия и съобразителност и острота на ума на не толкова умният човек. Като амулет – в Древна Гърция лекарите са лекували заболявания на пикочния мехур и бъбреците с берилова вода.
АКВАМАРИНЪТ е разновидност на берила – силикат на берилия и алуминия, с небесносин или светло зелено-синкав цвят. Изложен дълго време на прака слънчева светлина, той може да избледнее. Аквамаринът притежава свойството дихромизъм – двуцветност при различни направления.
Като талисман развива смелостта, осигурява единство на брака и безаварийни морски пътешествия. Потъмняването на камъка е предупреждение за интриги срещу притежателя му.
Като амулет охлажда споровете и страстите, подобрява зрението, особено при продължително взиране, облекчава зъбобол, болки в стомаха и черния дроб.
ИЗУМРУДЪТ е прозрачен, наситено зелен берил – алумо-берилиев силикат с висока твърдост – 7.5. Наименованието „берил, берилос“ е с гръцки произход и означава „зелен камък“. Колкото е по-тъмно зелен камъкът, толкова по-ценен е той.
Като талисман изумрудът се поставя в златен обков – тогава той е идеалният талисман, който обостря ума и изобретателността, помага да се предвижда бъдещето, избавя от коварство в любовта, бори се с разврата, лицемерието и безпринципността на притежателя си. А ако не успее да се пребори с лошите му наклонности, изумрудът се саморазртрошава. Според старите поверия, ако сутринта съсредоточите погледа си за няколко минути в изумруд, през целия ден ще ви съпътстват успехи и късмет.
Като амулет, изумрудът се поставя директно на тялото там, където има проблем, особено на очите. Изумрудът прогонва лошите хора от живота ни, способства за достигане до дълголетие, спасява от меланхолия, треска и епилепсия, а поставен под възглавницата, избавя от безсъница. Тогава щастливите сънища се сбъдват.

Ели Маринова.