Скъпоценните камъни на Лъв

Петият зодиакален знак, Лъв – 23 юли-23 август отговаря на разгара на лятото. Цветът на Лъва е ярко слънчево жълто, неговите скъпоценни камъни са: диамант, рубин, сапфир, кехлибар, тигрово око, карнеол, гранат, златист топаз, изумруд, хелиолит. Господар на Лъв е Слънцето, Дарителят на живота, а неговите скъпоценни камъни са: диамант, златист топаз, рубин и хризолит, а металът му – злато.

Първата декада на Лъв, 00-10° на знака е под планетарното влияние на Сатурн. Символното представяне на периода е: „Мъж с перо на шапката, който язди лъв“. Дързост и смелост, но и жестокост, суровост, злоба и насилие. Представителите на първата декада на Лъва са интелигентни и динамични, но тяхната динамика често преминава в безпокойство, което ги кара да се хвърлят от една крайност в друга. Способни са и на толерантност и мекота, но и на безпрекословен деспотизъм. Въпреки големите противоречия в характера им, родените през този период се нуждаят от нежност, ласка и разбиране повече от другите Лъвове. Те са амбициозни и честолюбиви и се стремят сами да ръководят съдбата си. Скъпоценните камъни на първата декада на Лъв са: камъкът на Слънцето – диамантът, рубинът, сапфирът, кехлибарът, тигровото око и карнеола.

Втората декада на Лъв, 10-20° на знака е под планетарно влияние на Венера. Символното представяне на периода е: „Двама мъже, единият от които държи кесия в ръце“. Успехи, сполука, постижения и придобивки, но и скъперничество, използване на силови методи при постигане на целит.

Лъвовете от втората декада са разумни, красноречиви и великодушни, склонни към интелектуални и философски разсъждения. Те притежават художествени и математически заложби, проявяват сериозен интерес към изкуство и култура и много от тях са творци и по рождение, и по професия. Интересуват се от мода и авангардизъм. Когато са устремени към постигането на дадена цел, те го правят по-скоро за слава, а не от финансов интерес. Но тези лъвове често са в конфликт със самите себе си. Те са раздирани от сериозни вътрешни противоречия между разума и чувствата си. Възможно е да проявяват прекалено голямо самочувствие и честолюбие. За родените през този период се препоръчват: гранат, кехлибар и златист топаз.

Третата декада на Лъва, 20-30° на знака е под планетарното влияние на Марс. Символното представяне на периода е: „Мъж с щит, който размахва сабя над главата си“. Скандали, свади, спорове. Невежество и бедност. Победа над чудовищата и низките страсти.

Родените през третата декада на Лъва имат разностранни и богати интереси, дарби и таланти, но характерът им е доста труден и противоречив. В един момент те са слънчеви и лъчезарни, а в следващия, без видима причина могат да избухнат гневно или да изпаднат в депресия. Но въпреки това те успяват да съчетаят идеализма с честолюбието, нежността с култа към грубата сила, творческия безпорядък с подредения и точен ум. Тези лъвове са лесно адаптивни и не само успяват да се нагодят към всяка ситуация, но и да действат в свой интерес на напълно чужда и непозната територия, без да предизвикват военни конфликти. Но тези ярки и отличаващи се личности са много зависими от отношението на противоположния пол и, когато се влюбят, те направо губят главите си. За родените през този период са подходящи: рубин, изумруд, златист топаз, хелиолит.

ДИАМАНТЪТ е скъпоценен камък от най-висш клас. Той представлява самороден чист въглерод, най-често безцветен или със слаб жълт, зелен, син или розов нюанс. Много рядко се среща черен диамант. Обработеният диамант се нарича брилянт.
В древността диамантът е смятан за най-могъщия талисман. Той дарява на притежателя си непобедима сила и добродетел, прогонва греховните мисли, води до високо обществено положение. На ръката на престъпник, той действа против него.
Като амулет диамантът помага при склероза, предотвратява образуването на камъни в организма, предпазва от уруки и дарява крепък и спокоен сън. Диамантите със зелен оттенък носи плодовитост и облекчава родилните болки при жените.
Най-ефективен, като амулет или талисман, е подареният, а не купеният лично диамант.

РУБИНЪТ е скъпоценен камък от най-висок клас. Химическият му състав е корунд, окис на алуминия. Оцветяването му зависи от процентите на примеси на окиси на желязо и хром. Рубинът е прозрачен камък, оцветен с различни нюанси на червения цвят – от тъмно червено-виолетов до кърваво или яркочервен.
Според източната традиция рубинът носи на притежателя си силата на лъва, безстрашието на орела и мъдростта на змията. Рубинът въодушевява човека за велики дела. Той е много мощен талисман, който подкрепя силата и решителността, както за добро, така и за зло. На ръката на благороден лидер той осигурява победи, на ръката на обикновен човек носи любов и щастие. Рубинът повишава жизнеността, способства за постигането и поддържането на разбирателство и щастие в брака.
Но рубинът може да усили отрицателните черти на характера и за това хората, които не се чувстват сигурни в своята толерантност и в чувството си за справедливост, е по-добре да го избягват.
Като амулет рубинът укрепва сърцето, влияе благоприятно на кръвообращението, предпазва от нощни кошмари, прогонва тъгата, защитава от неверни приятели.

ТИГРОВО ОКО. Този красив камък има триъгълна кристална структура и твърдост 7. Има два варианта – на жълто-кафяви ивици, наречен тигрово око и на сиво-сини ивици, наречен соколово или ястребово око. Когато е осветен, светлината се движи като течност по камъка. Оцветяването му идва от наличието на син азбест, който прави тази шарка подобна на котешки очи, откъдето идва и името му.
Тигровото око балансира мъжката и женската енергии, смекчава ината, укрепва връзката между разума и волята, насърчава смелостта, носи творческо вдъхновение, засилва енергийните потоци, които преминават през тялото, което го прави отличен камък за слаби или болни хора. Камъкът си е изградил солидна репутация, че привлича богатство, пари и късмет. Той има и много силни духовни сили. Плавното движение на светлината в камъка го прави отличен за гадаене. Често се използва за отсяването на истината в трудни и объркани ситуации. В историята тигрово око се е използвало и за защита от магии и други негативи.
Като амулет тигровото око сваля стреса и напрежението. Предпазва от магия и уруки. Помага при очни болести.
Като талисман – тигровото око привлича богатство, късмет, признание, подпомага съобразителността. Помага ни да бъдем обективни. Привлича към нас благосклонност и благоразположение, насърчава смелостта, носи страст и физическа сила, прояснява мислите, дарява чар и харизма, помага ни и да съхраним красотата си. Това е и камък на късмета.

КАРНЕОЛ. Карнеолът, наричан още Cornelian, е полупрозрачна, червеникаво-оранжева разновидност на халцедона, чието оцветяване се дължи на наличието на железен окис. Той е с твърдост 7 и c триъгълна кристална структура. Камъните може да са на ивици – по-силно и по-слабо обагрени, а може да имат и равномерно оцветяване. По отношение на името на минерала, има известни спорове – дали то произлиза от латинската дума за плът – „carnes“ или тази за череша – „cerasus“. Но както и да са го наричали в древността, той винаги е бил високо ценен. Древните египтяни го носели непрекъснато, вярвайки че карнеолът е източник на здраве и сили, като в същото време го полагали в гробниците на починалите си близки като средство за осигуряване на живот след смъртта.
Като талисман карнеолът засилва концентрацията, стимулира творческото начало, помага ни да определим целите и посоката си, да осъществим плановете си, помага ни да не се влияем от това, какво говорят другите за нас, увеличава и утвърждава самоуважението, помага за постигане на успех в кариерата, за привличане на любовта в живота ни.
Като амулет, при непосредствен досег с кожата, карнеолът балансира храносмилането, помага за пречистване на кръвта и за образуване на нови кръвни клетки, за заздравяване на отворени или трудно зарастващи рани; при ревматизъм, камъни в бъбреците и други бъбречни проблеми; спасява от меланхолия и от изблици на сляп гняв.

САПФИР. След диаманта, това е вторият по твърдост скъпоценен камък. По правило той е със син или тъмносин цвят прозрачен корунд, оцветен от примеси на желязото и титана. Но при различните находища примесите са различни и поради това има и други цветни разновидности на сапфира. Синият сапфир активира интуицията, помага ни да създаваме пълноценна и плодотворна комуникация с околните, подкрепя споделянето и общуването.
Белият сапфир помага за разгръщане на потенциала, дарбите и талантите си.
Жълтият сапфир помага най-вече за преодоляване на емоционални травми. Той подпомага и бързото оздравяване и възстановяване по време и след тежко заболяване.
Зеленият сапфир има свойството да възстановява енергията, да балансира сърдечната дейност. Той също подпомага оздравителния процес и възстановяването след тежки заболявания.
Лилавият сапфир ни помага да постигнем духовен напредък и просветление.
Поради своята красота, камъкът е бил предпочитан от кралете и аристократите. Те носели сапфири като талисмани срещу нараняване, ухапване от змия  и ревност. В миналото, пък и сега, сапфирът е използван като талисман за защита от уруки и магии. Сапфирът помага много за лечение на нервната система и сърцето, регулира функцията на щитовидната жлеза, помага при липса на апетит.
За изчистване и зареждане на кристалите използвайте морска сол, а за да запазите красотата му, избягвайте да го излагате на слънчева светлина.

Камъкът се използва като амулет, който помага за разгръщането на скрития потенциал, за балансиране на физическата, емоционалната и духовна енергии, за осъществяване на мечтите и постигане на целите. Помага да се ориентираме коя информация е важна и коректна, а коя – не. В миналото вярвали, че ако кралят носи сапфир като амулет при подписване на договор, този договор ще му донесе изгода, а магьосниците използвали сапфир за подсилване на магическите си сили и за фокусиране на енергията.

КЕХЛИБАР – това е един от първите биогенни материали използвани от най-древните цивилизации в Азия, Африка и Европа за амулети и талисмани или просто за украса. Неговите свойства са ценени от всички древни цивилизации през всички епохи на Земята, защото се смята, че той увеличава силата на магията при магически ритуали и привлича парите. Кехлибарът е изкопаема вкаменена смола и поради това се асоциира с времето и неговите цикли, с дълголетието. Той носи слаб отрицателен електрически заряд и излъчва съвсем слаба радиоактивност. Ако решите, че е необходимо да го пречистите, поставете го под струя хладка вода и прочетете една молитва. Бижутата от кехлибар са подходящи за носене по всяко време, но никога не оставяйте кехлибар продължително време на слънце, защото ще стане чуплив.
Енергията на кехлибара едновременно е успокояваща и зареждаща. Тя помага за увеличаване на интелектуалните способности и трупането на мъдрост. Кехлибарът премахва негативната енергия и физическата болка. Неговата слънчева енергия може да ви излекува от болест или да ви освободи от негативната емоционална енергия. За разлика от други скъпоценни камъни той е топъл и приятен на допир, и често съдържа насекоми. В миналото се е смятало, самият кехлибар е нещо живо същество.
Той е бил свещен за поклонниците на Богинята майка и се е смятало, че съдържа същността на самия живот. При магически ритуали кехлибарът увеличава силата на магическите заклинания.
Като амулет кехлибарът се използва за лекуване на физическото тяло. От над 7000 години той е използван за стимулиране на метаболизма и лечение на кожни заболявания, причинени от метаболитен дисбаланс, при лечението на астма, алергични и дихателни проблеми, при проблеми с щитовидната жлеза. Най-ефективен е носен на шията, като колие.
Като талисман помага за увеличаване на интелектуалните способности и трупането на мъдрост. Кехлибарът се носи още за късмет, за постигане на успехи, за осигуряване на изобилие. Той носи енергията на търпението, на романтична любов, на щастливия брак.
Златистият и оранжевият кехлибар даряват красота и чар на този, който ги носи.
Тъмно червено-златния кехлибар успокоява страховете ви и помага да запазите интелектуална перспектива.
Светло червено златистия – премахва отрицателните емоции и успокоява духа.
Светло златисто кафявия – изостря интелектуалната насоченост.
Млечно златистия – действа същото като светлия, но с много по-вдъхновяваща енергия.
Морски кехлибар – твърд тъмно златист и кафяв. Той помага да останете неутрални и обективни в трудни ситуации.
Черен кехлибар, гагат – това не е точно кехлибар, а по-скоро вкаменено дърво. Използва се главно за изработването на траурни бижута.

ГРАНАТ. Наименованието на тази група от полускъпоценни камъни идва от латинската дума за зърно – „grano“. Това са различно оцветени от йоните на алуминия, магнезия, желязото, мангана, калция и хрома минерали. По състава на примесите се определят и шест вида гранат: Пироп – огнено червен,
Алмандин – виолетовочервен,
Спесартин – оранжев,
Уваровит – тревно-зелен,
Гросулар – жълтеникаво-зеленикав,
Андрадит – червено-кафяв или черен.
Най-главното свойство на червените гранати като талисмани, е да пораждат най-страстни желания и да носят душевна топлота. Те се препоръчват на по-скованите и студени хора. На активните и властни хора червеният гранат носи добро настроение и добро разположение на духа, дава възможност за придобиване на власт, успокоява гнева. Но червеният гранат те се препоръчва на непълнолетни, защото засилва неосъзнатите страстни желания.
Като амулет червеният гранат подпомага паметта, лекува сърцето и мозъка.

ТОПАЗ, ЗЛАТИСТ ТОПАЗ. Топазът е силикат на алуминия, съдържащ флуор с твърдост 8. Наименованието на камъка идва от санскрит – “тапас“ и означава огън. И той, като берила, се отличава с различни цветове и оттенъци съобразно включените в него примеси – светло-син, зелен до златисто жълт, оранжев, розов. Но винаги трябва да внимаваме с този камък, защото той усилва енергията която носим, а тя може да бъде и отрицателна.
Cиният тoпaз нocи cпoĸoйcтвиe, бaлaнcиpa емоциите, подпомага творческото им изразяване.
Прозрачният тoпaз ни помага да се разбираме с птиците и животните.
Злaтиcтo-жълтият тoпaз – управляван от Слънцето, той носи благополучие, подпомага доброто планиране и прагматизма.
Зеленият топаз paзceйвa тежките мисли, гаси желанието за отмъщение.
Кафявият топаз cтимyлиpa естетическото чувство, разсейва съмненията, дарява самоувереност.
Poзoвият тoпaз ни помага да бъдем по-честни, открити, почтени и лоялни.
Прозрачният безцветен топаз cтимyлиpa yмa и подпомага интелектуалните занимания. Ефектът му е подобен на този на кехлибара, но по-слаб.
Като талисман, топазът, особено златистият, носи изобилие, дарява оптимизъм и жизнерадост, укрепва жизнеността и издръжливостта, развива въображението, прави притежателя си верен и лоялен. Топазът увеличава духовния потенциал и интелигентността, подпомага постигането на разбирателство, практичността и доброто планиране, стимулира съобразителността, помага ни да бъдем обективни и честни, привлича благосклонността и уважението на околните, носи благополучие и признание.
Като амулет, помага при лудост и безумие, предпазва от уруки, а носен на шията, облекчава пристъпите на астма. Помага за детоксикацията на организма и регенерацията на тъканите. Топазът съхранява красотата, лекува нервни разстройства.

ИЗУМРУД. Смарагд – едно от наименованията на този скъпоценен камък идва от гръцки език и означава „зелен скъпоценен камък“. Изумрудът е един от най-скъпите камъни от „Голямата четворка“ – диамант, изумруд, сапфир и рубин. Той е прозрачен, наситено зелен берил с висока твърдост – 7.5. Колкото е по-тъмно зелен камъкът, толкова по-ценен е той.
Като талисман изумрудът се поставя в златен обков – тогава той е идеалният талисман, който обостря ума и изобретателността, помага да се предвижда бъдещето, избавя от коварство в любовта, бори се с разврата, лицемерието и безпринципността на притежателя си. А ако не успее да се пребори с лошите му наклонности, изумрудът се саморазртрошава. Според старите поверия, ако сутринта съсредоточите погледа си за няколко минути в изумруд, през целия ден ще ви съпътстват успехи и късмет.
Като амулет, изумрудът се поставя директно на тялото там, където има проблем, особено на очите. Изумрудът прогонва лошите хора от живота ни, способства за достигане до дълголетие, спасява от меланхолия, треска и епилепсия, а поставен под възглавницата, избавя от безсъница. Тогава щастливите сънища се сбъдват.

ХЕЛИОЛИТ, СЛЪНЧЕВ КАМЪК. Слънчевият камък е плагиоклаз фелдшпат с твърдост 6 и триъгълна кристална структура. Погледнат под различни ъгли показва изящният си вътрешен блясък. Това е рядко срещан минерал, който има две разновидности – оранжев и Орегон. Първият е ecтecтвeн фeлдшпaт opaнжeв нa цвят и ce cpeщa в Индия, a вторият e фopмa нa aндecин фeлдшпaт c мeдeн цвят и ce нapичa Opeгoн cлънчeв ĸaмъĸ и в мoмeнтa e нaй-чecтo cpeщaнaтa фopмa нa cлънчeв ĸaмъĸ нa пазара.
Toзи ĸaмъĸ имa ocoбeнo cилни лeчeбни cвoйcтвa ĸoгaтo ce изпoлзвa пpeз дeня нa пpяĸa cлънчeвa cвeтлинa. Hoceнeтo нa cлънчeв и лyнeн ĸaмъĸ eднoвpeмeннo бaлaнcиpa физичecĸитe, пcиxичecĸитe и дyxoвни ĸaчecтвa. Комбинацията от слънчев и лунен ĸaмъĸ чecтo ce изпoлзвa пo вpeмe нa pитyaлитe cвъpзaни cъc cлънцecтoeнeтo. Toзи ĸaмъĸ имa cвoйcтвoтo дa зacилвa eнepгиятa нa дpyгитe cĸъпoцeнни ĸaмъни и ce изпoлзвa шиpoĸo пpи pитyaли и мaгичecĸи зaĸлинeния. В древността хората смятали, че този камък идва от Слънцето и за това древните магьосници го използвали за привличане на слънчевата енергия в ритуали за увеличаване на богатството и властта.
Като талисман – хелиолитът е светъл и вдъхновяващ камък, който носи жизненост, жизнерадост и оптимизъм, засилва интуицията и отзивчивостта. Той имa cилeн пoлoжитeлeн eфeĸт въpxy пcиxиĸaтa и нacъpчaвa дoбpoтo нacтpoeниe, бодростта и дoбpия нpaв. Пoвдигa caмoчyвcтвиeтo. Той ни ocигypявa нeoбxoдимaтa енергия и издpъжливocт и ни помага да се справим cъc зaдaчи, ĸoитo по принцип биха ни се сторили непосилни. Cлънчeвият ĸaмъĸ зacилвa caмoyвaжeниeтo и caмoчyвcтвиeтo. Той ни помага ни да открием и да приемем себе си, тоест да разрешим дълбоките си вътрешни конфликти, да се научим да казваме „не“, когато това е необходимо, да се справим с усещането за неравностойно положение, неодобрение и отхвърляне от страна на средата. Дopи нaй-нeпoпpaвимия пecимиcт щe пoглeднe c дpyги oчи нa cвeтa, cлeд ĸaтo зaпoчнe дa нocи cлънчeв ĸaмъĸ. Този камък събужда и вдъхновява творческите заложби и стремежи. Помага ни да отстояваме собствените си позиции, да казваме „не“, когато това е необходимо. Cлънчeвият ĸaмъĸ пoмaгa и зa пoддъpжaнeтo нa пълноценна ceĸcyaлнa вpъзĸa.
Като амулет хелиолитът стимулира вегетативната нервна система и подобрява хармоничното функциониране на всички органи на тялото. Помага на тялото да повиши съпротивителните си сили, помага за лесно справяне със здравословните проблеми, за бързо оздравяване и възстановяване след прекарана болест. Много е полезен, когато се чувстваме изтощен поради липсата на сън. Помага при хронични болки в гърлото, облекчава болката причинена от язви на стомаха, хрущялни проблеми, ревматизъм и болки по цялото тяло. Пoмaгa и пpи xpoнични бoлĸи в гъpлoтo.

ХРИЗОЛИТ, ОЛИВИН, ПЕРИДОТ. Оливинът е богат на магнезий прозрачен силикат със зелен цвят и твърдост 6.5, 7 по скалата на Моос. Оливинът е познат и като перидот в Западна Европа, и хризолит в Русия. Произходът на наименованието – перидот идва от гръцката дума „реrіdоnа“ – „даващ много“. Оливинът е един от малкото скъпоценни камъни, които се срещат само в един цвят – златисто-златен и от тук идва другото му наименование – хризолит, златен камък. Основният му цвят може да има жълто-зелен или кафяво-зелен нюанс в зависимост от съдържанието на желязо в кристалната структура. В миналото камъкът е бил по-ценен дори и от диаманта.
Като талисман оливинът дарява жизненост, осигурява изцеление и бързо и лесно оздравяване след прекарана болест. Той носи усещане за ведрина, мир и покой. Дарява ни с жизнерадост и оптимизъм, търпение и увереност в собствените сили, с отзивчивост и съпричастие, подпомага доверието. Помага ни да допускаме нови хора в живота си и да създаваме нови приятелства и пoмaгa зa изглaждaнe нa отношенията, когато това е необходимо. Оливинът сваля стреса и стимулира и ума, и интуицията, творческото вдъхновение. Той ни помага да разрешим вътрешните си конфликти, да се справим с чувството на безсилие и със страховете си, да приемем съдбата си, да разберем и осъзнаем смисъла на съществуването си.
Като амулет оливинът хармонизира работата на жлезите с вътрешна секреция и работата на храносмилателния тракт, подпомага пречистването на тялото и регенерацията на тъканите, сваля високата температура. Често се използва за справяне с гнева, стреса, ревността, чувството за обида, наранената гордост.

Ели Маринова