Скъпоценните камъни на Дева

Дева, шестият зодиакален знак – 23 август – 23 септември отговаря на края на лятото. Цветът на Дева е жълто-зелен, скъпоценните камъни на знака са – сапфир, червен яспис и хиацинт.

Господар на Дева е Меркурий, цветът му е виолетов, а скъпоценните камъни – смарагд, аметист и ахат.

Родените през първата декада на Дева, 00 – 10° на знака са под планетарното влияние на на Слънцето. Символното представяне на периода е: Мъж, който слага пари в едно ковчеже. Обработване на земята, сеитба, оран и жътва. Тежък земеделски труд, свързан с придобиване на блага от земята. Храни и хранителни продукти. Любов към природата.

Родените през първата декада на Дева са външно спокойни и овладени хора, но в душите им бушуват урагани от страсти. Това създава огромно напрежение и, за да няма неприятности във вид на нервни сривове, е добре тези Деви да следят грижливо за здравето на нервната си система. В ежедневието те са икономични и практични, внимателни и грижовни към околните си. Но поради това, че фокусът на вниманието им е насочен изцяло към ежедневните грижи и радости, те често пропускат някоя и друга добра възможност. Девите от първата декада са много отговорни и никога не забравят за дадено обещание или поет ангажимент. Те имат силно развито чувство за дълг и чест, за собствено достойнство и именно тези качества формират носителите на висшите идеи в нашия свят. Много от представителите на периода имат дарбата на лечители и поради това много от тях избират попрището на лекари и учители, на психолози и педагози. За да се чувстват добре, Девите от първата декада трябва да се научат на оптимизъм, да не забравят за забавленията и играта в живота, да се стремят да се движат повече, защото обикновено те избират заседналия начин на живот. За представителите на този период са подходящи пъстрите, петнисти и ивичести камъни в жълти и златисти тонове – яспис, жълт ахат, хелиотроп, жълт сапфир, златист топаз.

Родените през втората декада на Дева, 10-20° на знака са под планетарното влияние на Венера и Сатурн. Символното представяне на периода е: Двама мъже. Единият от тях държи кесия с пари в ръце. Успех, сполука, постижения и придобивки. Но и скъперничество и силови методи за постигане на целите.

Родените през този период се отличават с ярко изразено чувство за справедливост и собствено достойнство. Интересуват се от музика, култура и изкуство. Те са лидери, които поемат върху плещите си без да се колебаят отговорностите, които произтичат от ранга им. В любовта, макар и пламенни, те са крайно сдържани и е много трудно да бъдат провокирани да споделят сърдечните си тайни. Те крият душата си зад фасадата на твърдост и самоувереност и поради това опасността от депресии при тях е съвсем реална. Представителите на втората декада на Дева са разумни и пестеливи и по принцип не се поддават на изкушения и съблазни. Но тези Деви трябва да внимават много, когато решат да предлагат не поискани помощ и съвети. Необходимо е те да се научат да овладяват мисионерската си нагласа, морализаторстването, съденето, стремежа си да натрапват собствения си опит, без да отчитат този на другите. На Девите от втората декада се препоръчва да носят: тигрово и соколово око, изумруд и червен яспис.

Родените през третата декада на Дева, 20-30° са под планетарното влияние на Меркурий и Венера. Символното представяне на знака е: Грохнал старец, облегнат върху бастун. Неволите на старостта, физическа или морална слабост, невъзможност за възпроизводство, стерилност, безсилие, изтощение, апатия, слабоумие, леност. Недъгавост, загуба на крайници следствие хронична болест. Изкореняване на дървета, обезлюдяване на населени места.

Въпреки страховитото символно представяне на периода, Девите от третата декада притежават гъвкав и оптимистичен характер чрез който успяват да съхранят младежкия си дух и вид до дълбоки старини. Те са много интелигентни и наблюдателни, знаят какво искат и как да го постигат. Поведението им е внимателно и вежливо, умеят да организират живота си и да използват умело своите многобройни и полезни връзки. Много от тях проявяват интереси в сферата на биологията, биохимията, медицината. Имат завиден усет за политика, но често им липсва усет към хумора и шегата. Случва се техният брилянтен и логичен ум да ги отведе в дебрите на деспотичната авторитарност или пък до фанатизъм. Повечето представители на периода съвместяват успешно професията си с активна обществена дейност. Те са силно привързани към близките си. В любовта са дръзки и разкрепостени и се отдават изцяло на партньора си, като очакват същото. На Девите от третата декада се препоръчва да носят: изумруд, златист топаз, жълт сапфир, перли, малахит, хризолит и хризопраз.

САПФИР. Сапфирът е син или тъмносин на цвят прозрачен корунд, оцветен от примеси на желязото и титана с твърдост 9. Етимология – от гр. „сапфейрос“ – „син на цвят“. След диаманта, това е вторият по твърдост скъпоценен камък. В зависимост от включванията, сапфирът има много разновидности:
левкосапфир – безцветен. Белият сапфир помага за разгръщане на потенциала, дарбите и талантите.

рубин – розов, червен;
падпарджажълт до оранжев. Жълтият сапфир помага най-вече за преодоляване на емоционални травми. Той подпомага и бързото оздравяване и възстановяване по време и след тежко заболяване.
хлоросапфирзелен. Зеленият сапфир има свойството да възстановява енергията, да балансира сърдечната дейност. Той също подпомага оздравителния процес и възстановяването след тежки заболявания.
сапфир, индигосапфирсин и тъмносин. Активира интуицията, помага ни да създаваме пълноценна и плодотворна комуникация с околните, подкрепя споделянето и общуването.
източен аметиствиолетов. Лилавият сапфир ни помага да постигнем духовен напредък и просветление.
Поради своята красота и магическите си свойства, сапфирът е популярен и като талисман, и като амулет, и като красиво и луксозно украшение. Във всички времена този скъпоценен камък е смятан за много мощен талисман. Като талисман – в средновековието владетелите носели сапфири по време на подписването на мирни договори, защото вярвали, че камъкът ще допринесе за постигане на трайно разбирателство. Сапфирът насърчава честността в отношенията и лоялността, подпомага намирането на правилни решения в трудни и неясни ситуации. Той помага да бъде постигната материална сигурност и стабилност, материален просперитет. Сапфирът подпомага концентрацията на ума и всяка умствена дейност.
Като амулет – в средновековието кралете са носели сапфири за да се предпазят от нараняване по време на схватка, както и за предпазване от ревност. Сапфирът се използвал и като защитно средство от уруки. Хората вярвали, че предпазва от магии, като ги връща обратно при този, който ги е изпратил. Хората вярвали, че сапфирът предпазва притежателя си от змийската отрова. Имало и поверие, че ако отровна змия бъде затворена в съд със сапфир, тя тутакси ще умре. Сапфирът помага много за лечение на нервната система и сърцето, регулира функцията на щитовидната жлеза, помага при липса на апетит.

ЯСПИС. Камъкът символизира силата и волята. Ясписът е плътен, непрозрачен кварц-съдържащ минерал с примеси и от други минерали. Той съдържа голямо количество примеси на мангановите и железните окиси, които обуславят и голямото разнообразие на цветове, оттенъци и рисунък. Твърдост на камъка – 6,7 по скалата на Моос. По отношение та рисунъка се различават едноцветни, ивичести, петнисти и пейзажни ясписи. Най-срещани са червеният и зеленият яспис, а яспис с чисто син цвят не съществува в природата. Думата „яспис” на някои от индианските езици означава „дъждоносен”.
През Средновековието ясписът е бил известен като камъкът на воините. Легендата разказва, че мечът на крал Зигфрид е бил украсен с яспис. Според Библията камъкът е дар от Бога и е първият камък на новия Йерусалим. Индийците и индианците го почитат като магически и мощен лечебен камък. В древна Европа яспис също се е използвал при ритуали за дъжд. Смята се, че ясписът прогонва злите духове и ни защитава от ухапвания на паяци и змии. Ясписът е доста често срещан камък, който насърчава психичните процеси и ни помага да се въздържаме от вредни желания и капризи, които могат да доведат до опасни ситуации.
Червеният и червено-кафявия яспис, като амулети са особено подходящи при проблеми с черния дроб, далака и панкреаса; червеният яспис намалява женските страдания; помага при треска и епилепсия, лекува паметта, възстановява силите. Оцветените в тъмно червено камъни предпазват от ненавист и отрова. Като талисман обостря обонянието; повишава добрия адреналин, носи оптимизъм и радост от живота, подпомага мотивацията и вземането на правилни решения; подпомага концентрацията и е подходящ за хора, които се занимават с научни изследвания; червеният яспис насърчава връзката на човека с Майката Природа.
Жълтият яспис е особено добър за жените в менопауза, като амулет. Чаша ясписова вода, изпита сутрин на гладно, подпомага свалянето на килограми.
Зеленият яспис се използва се като амулет за изцеление и здраве, а когато е необходимо, помага да се справим с халюцинациите. Като талисман зеленият яспис ни прави по-отзивчиви и съпричастни, той ни носи спокоен сън и щастливи сънища.
Кафяв яспис – спомага центрирането и заземяването, особено след тежък физически труд, след тежка психическа или духовна работа.
Пъстрият яспис се използва като защита срещу удавяне. Въздействието му се засилва неимоверно когато се носи под формата на кръст символизиращ четирите елемента въздух, земя, огън, вода.
Сив яспис, като талисман, помага да възвърнете личната си сила и при проблеми със здравето на очите и със зрението.
Тъмно оцветените камъни, като амулети, без значение какъв е конкретният им цвят, предпазват от ненавист и отрова.
Ясписът укрепва и имунната система. Дали го носите като амулет или като талисман, камъкът се нуждае от пряк контакт с кожата, като след всяка употреба е добре той да бъде почистван с топла течаща вода и презареждан през нощта в купа с натрошени камъни хематит.
Като амулет камъкът укрепва и имунната система, оигурява закрила и защита. Древните египтяни носели скарабеи от яспис, като предпазни амулети. Пиенето на ясписова вода час преди всяко хранене подпомага свалянето на килограми, помага и при треска и епилепсия, лекува паметта, възстановява силите.

ХИАЦИНТ, ШПИНЕЛ. Хиацинтът е червен, до кафяв прозрачен шпинел. Синоними – иакит, лал, лигурий. Шпинелът е магнезиево-алуминиев окис с разнообразен цвят, според включванията и с твърдост 8-8.5 по скалата на Моос.

Това, което отличава шпинела от другите скъпоценни камъни, с които често е бъркан – рубина и граната е, че когато той е подложен на топлинна обработка, не придобива електрически свойства и още – шпинелът има много висока температура на топене – 2135°. Етимология – има два варианта за произхода на името – от гръцки „шпинтер“, което означава нещо пенливо, и от латински – „шпинела“, което означава „шипче“. Поради своята красота и блестящи цветове, камъкът е високо ценен от гърци и римляни и като амулет, и като талисман. Шпинелът е известен и като камък-имитатор. Най-често той е бъркан с рубин, сапфир и танзанит. С негови кристали дори са фалшифицирани много кралски скъпоценности. Haй-известният пример за това е 170 каратовият червен рубин в короната на принц Едуард от Уудсток, първороден син на крал Едуард ІІІ, наричан още Черният принц. Този рубин, при проверка през 1940 г., се е оказал всъщност червен шпинел. И още – шпинелът лесно се създава в изкуствена среда, в лабораторни условия и за това хората гледат на него като на фалшификат. Но истинските кристали заслужават уважение.
Разновидностите на шпинела са няколко:
Хиацинт, червен до червено-кафяв – дарява жизненост, жизнерадост и оптимизъм, помага ни да осъзнаем лидерските си качества.
Балас-рубин, розово-червен. Привлича любов. Помага за хармонизиране на отношенията.
Рубицел, оранжев. Повишава самочувствието и самооценката, помага ни да понасяме по-лесно критиката, отправена към нас.
Хлоро-шпинел, зелен. Помага при силен страх и пристъпи на паника.
Виолетовият шпинeл ни пoмaгa дa повярваме в собствените си сили и ценност, да не се измъчваме от чувство за непълноценност и вина, помага и за правилна и пълноценна комуникация между поколенията.
Жълтият шпинел също ни помага да повявваме в себе си, повдига самочувствието и самооценката.
Плеонаст и цейлонит, тъмнозелен. Подобрява уменията ни да общуваме с другите, привлича парите.
Ганошпинел, син или сив – подпомага духовното общуване, помага ни да се ориентираме в ситуации, когато се прилагат двойни стандарти.
Черен шпинел – той помага да вземем всяка трудна ситуация в ръцете си и да се справим с нея.
Използван като амулет, шпинелът помага при костно-ставни проблеми, лекува възпаленията, спомага за по-бързата регенерация на тъканите. При всякакви здравословни проблеми – подарява енергия за бързо и лесно оздравяване. Закриля от лоши пожелания и зли очи.
Като талисман – привлича парите, избистря ума и прави преценката ни за хора, събития, факти разумна и обективна. Освен, че шпинелът ни помага да проясним ума и мислите си, той ни дарява творческо вдъхновение, привлича към нас точната помощ в точния момент.

ИЗУМРУД, СМАРАГД. Изумрудът е един от най-скъпите камъни от „Голямата четворка“ – диамант, изумруд, сапфир и рубин. Той е прозрачен, наситено зелен берил с висока твърдост – 7.5. Колкото е по-тъмно зелен камъкът, толкова по-ценен е той. Етимология – смарагд, едно от наименованията на този скъпоценен камък идва от гръцки език и означава „зелен скъпоценен камък“.
Като талисман изумрудът се поставя в златен обков – тогава той е идеалният талисман, който обостря ума и изобретателността, помага да се предвижда бъдещето, избавя от коварство в любовта, бори се с разврата, лицемерието и безпринципността на притежателя си. А ако не успее да се пребори с лошите му наклонности, изумрудът се саморазртрошава. Според старите поверия, ако сутринта съсредоточите погледа си за няколко минути в изумруд, през целия ден ще ви съпътстват успехи и късмет.
Като амулет, изумрудът се поставя директно на тялото там, където има проблем, особено на очите. Изумрудът прогонва лошите хора от живота ни, способства за достигане до дълголетие, спасява от меланхолия, треска и епилепсия, а поставен под възглавницата, избавя от безсъница. Тогава щастливите сънища се сбъдват.

АМЕТИСТ. Аметистът е прозрачен кварц с твърдост 7 по скалата на Моос и триъгълна кристална структура. Той е оцветен в различни нюанси на виолетовото – от розово виолетов до тъмно червено-лилав цвят. Ако е изложен продължително време на слънчева светлина, камъкът избледнява. Смята се, че наименованието на му е производно от гръцката дума „аметистос“ – „неопияняващ“, наричан е още камък на Бакхус. Аметистът е известен и като камък на „духовността и доволството”, той има успокояващ и релаксиращ ефект върху хората. Помага ни и да разбираме скритите и тайни знания, отваря вратите към духовни преживявания и може да предпазва притежателя си от черна магия. Известен е и като камък на промяната и може да донесе всякакъв вид промяна във вашия живот – тук кодировката е много важна. Аметистът повишава активността на дясното полукълбо на мозъка и спомага развитието на психическите способности. Той укрепва и развива интуицията, вдъхновението и стремежите за достигане на по-високо духовно ниво. Но аметистът не бива да се носи постоянно, а само от време на време и при необходимост. Ако използвате карти таро или руни, сложете малко украшение от аметист близо до тях, за да запазите и усилите гадателната и магическа им сила.
Аметистът има дълга история свързана с религиозните практики. В египетската „Книга на мъртвите” се казва, че върху мястото на сърцето на починалия се слагало сърце от аметист. Халдейските магове използвали камъка за защита срещу черна магия и за привличане на успех и късмет. В Китай камъкът се е давал на хора въвлечени в съдебни дела, тъй като се е вярвало, че той ще помогне за благоприятният изход на делото. Аметистът е и епископски камък, защото при посвещение в сан, новопосветеният кардинал получава пръстен с аметист. Аметистът ни помага да контролираме негативните си мисли. Той изостря проницателността в бизнес делата, помага и за преодоляването на стари емоционални травми, заздравява психиката, успокоява психични разстройства, пречиства кръвта и укрепва имунната система, помага и за облекчаване на мигрената и главоболие причинено от нервно напрежение. Използва се също и за подобряване на концентрацията.
Като талисман аметистът придава благоразумие и бодрост, укрепва социалния статус, носи слава в изкуството, привлича справедливостта. Ако носите редовно колие от аметист, вие ще бъдете по-очарователни и харизматични за околните.
Като амулет аметистът защитава дома от крадци, отблъсква опасността от насилствена смърт, подпомага благоразумието и здравия разум, укрепва паметта, прогонва лошите мисли. Поставен под възглавницата, той изпраща щастливи сънища. Аметистът предпазва от пиянство, наркомания и всякакви други зависимости, предпазва и от бъбречни проблеми. Отровните змии бягат от този камък.

АХАТ. Ахатът е текстурна разновидност на силициевия двуокис, тоест на кварца. Това е слоест халцедон /скрито кристален влакнест кварц/ с голямо разнообразие на цветовете на слоевете и образувания от тези слоеве рисунък.
Носен от добросърдечен и искрен човек, ахатът разгръща максимално неговите дарби и таланти. Като талисман, ахатът покровителства притежателя си. Той му носи кураж и самоконтрол, привлича успеха, способства за постигане на целите и на дълголетие. Ахатът подпомага общуването, съединява любящите сърца, помага за постигане на материално благополучие.
Носен като амулет, ахатът изостря зрението, намалява физическата болка, помага при лечението на болести на стомаха, предпазва притежателя си от бури, а децата от опасности. Помага при лечение на проблеми с панкреаса, способства доброто кръвообращение. Различните видове и цветове ахат имат и допълнителни свойства, защото тези камъни са своего рода енергийни източници.
Ивичест ахат – възстановява физическата сила при изтощение, използва се за защита от негативни мисли и пожелания, помага ни да се справим със стреса.
Черен ахат – носи кураж и късмет, използва се за универсална защита. Черно-бял ахат – използва се главно като амулет, за защита от психически атаки.
Син ахат – дарява мир и покой, усещане за щастие.
Кафяв ахат – главно военен талисман. По принцип носи успех във всяко начинание. Като амулет – за защита от уруки.
Кремав ахат – облекчава психическото напрежение.
Жълт ахат – подкрепя творческата енергия, прави ни по-изобретателни. Зелен ахат – помага за укрепване на зрението.
Мъхов ахат – това е талисманът на градинарите. Привлича към притежателя си парите, щастието и дълголетието.
Червен, кървав ахат – римляните са го носели, за да се предпазят от ухапвания на насекоми. Смята се, че той лекува кръвта.

ХЕЛИОТРОП. Тъмно зелен халцедон с твърдост 6,5-7 по скалата на Моос, с включени червени или жълти петна. Рисунъкът на петната възбужда въображението на притежателя си и мнозина виждат в своите камъни цели картини. Поради интересния рисунък, в древността хората са оприличавали хелиотропа с изгряващо Слънце. Древните гърци и римляни носели хелиотроп като средство за усилване на издръжливостта, а властниците го носели, за да увеличат популярността си. Гностиците пък вярвали, че този камък може да им осигури дълголетие и благоденствие. В средновековието християните свързвали хелиотропа с Разпятието и го наричали камък на мъчениците. Според християнските легенди камъкът се е появил от няколкото капки Христова кръв, покапали върху камъчетата в основата на Разпятието. Освен всичко това хелиотропът е смятан и за камък на заклинателите и магьосниците. Преди да пристъпят към своите ритуали, те слагали на ръката си пръстен или гривна с хелиотроп. В ежедневието притежателят на този камък трябва винаги да внимава как се изразява, защото това е камъкът на вербалната, на словесната магия. В ежедневието притежателят на този камък трябва да внимава как се изразява, защото това е камъкът на вербалната, на словесната магия. Хелиотропът не се използва като амулет. Той е смятан за талисман на военните, защото зарежда с кураж и енергия своя притежател, носи успех и щастие в борбите и битките.

ТОПАЗ. Топазът е силикат на алуминия, съдържащ флуор с твърдост 8. Наименованието на камъка идва от санскрит – “тапас“ и означава огън. И той, като берила, се отличава с различни цветове и оттенъци съобразно включените в него примеси – светло-син, зелен до златисто жълт, оранжев, розов. Но винаги трябва да внимаваме с този камък, защото той усилва енергията която носим, а тя може да бъде и отрицателна.
Злaтиcтo-жълтият тoпaз – управляван от Слънцето, той носи благополучие, подпомага доброто планиране и прагматизма.
Cиният тoпaз нocи cпoĸoйcтвиe, бaлaнcиpa емоциите, подпомага творческото им изразяване.
Прозрачният безцветен топаз cтимyлиpa yмa и подпомага интелектуалните занимания. Ефектът му е подобен на този на кехлибара, но по-слаб.
Зеленият топаз paзceйвa тежките мисли, гаси желанието за отмъщение.
Кафявият топаз cтимyлиpa естетическото чувство, разсейва съмненията, дарява самоувереност.
Poзoвият тoпaз ни помага да бъдем по-честни, открити, почтени и лоялни.
Като талисман, топазът, особено златистият, носи изобилие, дарява оптимизъм и жизнерадост, укрепва жизнеността и издръжливостта, развива въображението, прави притежателя си верен и лоялен. Топазът увеличава духовния потенциал и интелигентността, подпомага постигането на разбирателство, практичността и доброто планиране, стимулира съобразителността, помага ни да бъдем обективни и честни, привлича благосклонността и уважението на околните, носи благополучие и признание.
Като амулет, помага при лудост и безумие, предпазва от уруки, а носен на шията, облекчава пристъпите на астма. Помага за детоксикацията на организма и регенерацията на тъканите. Топазът съхранява красотата, лекува нервни разстройства.

ТИГРОВО ОКО. Този красив камък има триъгълна кристална структура и твърдост 7. Има два варианта – на жълто-кафяви ивици, наречен тигрово око и на сиво-сини ивици, наречен соколово или ястребово око. Когато е осветен, светлината се движи като течност по камъка. Оцветяването му идва от наличието на син азбест, който прави тази шарка подобна на котешки очи, откъдето идва и името му.
Тигровото око балансира мъжката и женската енергии, смекчава ината, укрепва връзката между разума и волята, насърчава смелостта, носи творческо вдъхновение, засилва енергийните потоци, които преминават през тялото, което го прави отличен камък за слаби или болни хора. Камъкът си е изградил солидна репутация, че привлича богатство, пари и късмет. Той има и много силни духовни сили. Плавното движение на светлината в камъка го прави отличен за гадаене. Често се използва за отсяването на истината в трудни и объркани ситуации. В историята тигрово око се е използвало и за защита от магии и други негативи.
Като амулет тигровото око сваля стреса и напрежението. Предпазва от магия и уруки. Помага при очни болести.
Като талисман – тигровото око привлича богатство, късмет, признание, подпомага съобразителността. Помага ни да бъдем обективни. Привлича към нас благосклонност и благоразположение, насърчава смелостта, носи страст и физическа сила, прояснява мислите, дарява чар и харизма, помага ни и да съхраним красотата си. Това е и камък на късмета.

ПЕРЛИ. Някои смятат, че това са сълзите на боговете. Перлите идват от морското животинско царство, те не са скъпоценни минерали, а скъпоценен биогенен материал. Перлите са символ на вяра, чистота и невинност. Те се образуват в миди и стриди като естествена защита от попаднали в черупката песъчинки и други чужди тела. Когато се случи нещо такова, мидата започва да обвива чуждото тяло със слоеве арагонит. Така, слой след слой се образува скъпоценната перла, която има вълшебен блясък и игра на цветовете като небесната дъга. Освен бели, перлите могат да бъдат розови, червени, пурпурни, жълти, черни и по-рядко синкави. Цената им се определя от блясъка и големината. Може би от началото на ХХ век е започнало и култивираното отглеждане на перлени миди. Все пак естествените и култивираните перли могат да бъдат различавани по лесни и достъпни начини, като например тестът със зъбите – поставена между зъбите, естествената перла е леко зърнеста и леко грапава. В миналото естествените перли са играели ролята на финансови активи, сравними с цената на недвижимите имоти. Перлите не бива да се държат на твърде топло, твърде студено или твърде сухо място, защото съдържат около 2% вода и при неправилно съхранение може да се напукат. За тях е добре да бъдат по-често в досег с чиста вода. Подходящо е перлите да бъдат съчетавани и с други скъпоценни и полускъпоценни камъни като диамант, изумруд, планински кристал, топаз, нефрит, тюркоаз и пр.
Като талисман перлата засилва лоялността, почтеността и честността, насърчава вярата и оптимизма носи спокойствие и ни помага да приемаме по-лесно промените в живота. Перлите балансират емоциите.
Като амулет, ако се използват правилно, перлите ще намалят стреса, ще регулират кръвното налягане, ще снемат главоболието и изтощението. Но с перлите трябва да се внимава, защото те могат да попият емоциите ни, и ако в момента сме подвластни на негативни емоции, те ще ги абсорбират и по-късно, когато отново си сложим перленото бижу, то ще ни върне към стария гняв или чувството за огорчение. Перлите помагат при алергии, при лечение на стомашни заболявания, настинки, бронхити и белодробни инфекции. Поставени директно върху кожата, перлите облекчават главоболие, дори и мигрена, а редовното пиене на перлена вода за дълъг период от време стабилизира хормоналния баланс в организма, спасява от хронично главоболие. Ако в продължение на поне месец-два пиете перлена вода, това ще стабилизира хормоналният ви баланс, хроничното главоболие, дори мигрената ще бъдат облекчени

МАЛАХИТ. Малахитът е плътна непрозрачна скала обагрена красиво във всички нюанси на зеления цвят, съчетани в красив и разнообразен рисунък. Той е воден карбонат на медта с монокристална структура твърдост 4 по скалата на Моос. Етимология – от гр. „малахе – „слез“ /растението/.
Благодарение на яркото си оцветяване, интересния рисунък и лесната обработка, малахитът е много популярен камък. За да има ефект, както като амулет, така и като талисман, е препоръчително да се носи на шията. Малахитът усилва личната ни енергия, била тя позитивна или негативна и за това е добре да не го носим, когато се чувстваме гневни и разярени.
Малахитът има дълга и интересна история. В Древен Египет, още преди 4000 години, хората добивали малахит от Синайските планини. Използвали камъка за изработка на амулети, талисмани и украшения. Малахитът е споменат на няколко пъти и в „Книга на мъртвите“. Египтяните употребявали малахита и за козметични цели – стрит на прах, той бил основна съставна част на грима за очи. В Древна Гърция и Рим малахитът е бил известен като „паунов“ камък, камъкът на Хера и Юнона. Малахитът е много популярен в руския фолклор, където са му посветени много приказки и легенди например тези за Каменното цвете и за Царицата на Медните планини.
Като талисман малахитът подпомага изпълнението на желанията. Той повишава концентрацията, дарява ни с творческо вдъхновение, помага ни да подредим приоритетите си и така да постигаме по-лесно целите си. Помага ни да балансираме приятелските и романтичните си отношения.
Малахитът е по-популярен като детски амулет, като защита от уруки, болести и опасности. Камъкът помага и при проблеми с нервите, очите и зрението; при астма, ревматизъм и сърцебиене. Ако пиете често малахитова вода, ще балансирате и хармонизирате емоционалното си състояние, ако имате проблеми с очите – мийте ги често с малахитова вода. Малахитът може да ни предупреди и за надвиснала над нас опасност – тогава той се напуква и се разтрошава.

ХРИЗОЛИТ, ОЛИВИН, ПЕРИДОТ. Оливинът е богат на магнезий прозрачен силикат със зелен цвят и твърдост 6.5, 7 по скалата на Моос. Оливинът е познат и като перидот в Западна Европа и хризолит в Русия. Произходът на наименованието – перидот идва от гръцката дума „реrіdоnа“ – „даващ много“. Оливинът е един от малкото скъпоценни камъни, които се срещат само в един цвят – златисто-златен и от тук идва другото му наименование – хризолит, златен камък. Основният му цвят може да има жълто-зелен или кафяво-зелен нюанс в зависимост от съдържанието на желязо в кристалната структура. В миналото камъкът е бил по-ценен дори и от диаманта.
Като талисман оливинът дарява жизненост, осигурява изцеление и бързо и лесно оздравяване след прекарана болест. Той носи усещане за ведрина, мир и покой. Дарява ни с жизнерадост и оптимизъм, търпение и увереност в собствените сили, с отзивчивост и съпричастие, подпомага доверието. Помага ни да допускаме нови хора в живота си и да създаваме нови приятелства и пoмaгa зa изглaждaнe нa отношенията, когато това е необходимо. Оливинът сваля стреса и стимулира и ума, и интуицията, творческото вдъхновение. Той ни помага да разрешим вътрешните си конфликти, да се справим с чувството на безсилие и със страховете си, да приемем съдбата си, да разберем и осъзнаем смисъла на съществуването си.
Като амулет оливинът хармонизира работата на жлезите с вътрешна секреция и работата на храносмилателния тракт, подпомага пречистването на тялото и регенерацията на тъканите, сваля високата температура. Често се използва за справяне с гнева, стреса, ревността, чувството за обида, наранената гордост.

ХРИЗОПРАЗ. Хризопразът е прозрачна ябълково зелена разновидност на халцедона с моос твърдост 7. Хризопразът има криптокристална структура, което означава, че се състои от фини кристали, които могат да се разглеждат добре единствено с помощта на мощна лупа или микроскоп. Ахатът, карнеолът, ониксът и други минерали от тази група също притежават микрокристална структура, но за разлика от тях хризопразът е прозрачен, което го прави и по-ценен. В древността гърци, римляни и египтяни изработвали бижута и талисмани от хризопраз за привличане на благоденствие и благополучие, защото името на минерала означава „златно зелен камък“. Древните гърци вярвали, че хризопразът ще осигури добро здраве и щастлив брак. За да му придадат сила, те презареждали този магически камък като го оставали вечер на открито, под небето, при растяща луна. Най-старата известна легенда свързана с хризопраза е тази, описана от известния средновековен духовник, теолог и философ Албертус Магнус (1193/1206-1280). Според тази легенда, Александър Македонски носел хризопраз на своя пояс постоянно и това му помагало през 11-те години на непрекъснати победи по пътя му на завладяване на Изтока. Веднъж обаче, докато се разхождал по брега на една река, излязла змия, отхапала хризопраза и го пуснала във водата. След тази случка Александър нямал повече успехи на бойното поле. Вероятно по повод на тази легенда, хризопразът е възприеман като и съответно наричан „камък на победата“. Стари румънски легенди говорят, че човек който носи хризопраз, може да разбира езика на змиите и гущерите.
Хризопразът ни помага осъзнаем неща, дори и за самите себе си, които до този момент не сме успявали да осъзнаем и разберем. За да е по-ефективно влиянието му, е добре камъкът да бъде поставен в сребърен обков и често да бъде изчистван от натрупалата се в него енергия. За да изчистите и презаредите хризопраза, поставете го под течаща вода с молитва и наричане, а след това да го оставете да почива едно денонощие сред други чисти камъни и кристали. Когато е добре зареден, хризопразът има успокояващ ефект.
Като талисман хризопразът осигурява баланс между съзнанието и подсъзнанието, носи щастие, късмет, пари и успехи, заздравява приятелските връзки. За да привлечете парите към себе си, поставете в портфейла си малко камъче хризопраз. Сложете малко украшение от хризопраз на бюрото си или на работното си място, за да имате вдъхновение и новаторски идеи. Хризопразаът не само привлича благоденствието, той прогонва алчността и егоизма, дарява с добро настроение, оптимизъм и жизнерадост, с гъвкавост и адаптивнаст, носи успех в новите начинания.
Като амулет той осигурява защита и помага за бързо и лесно оздравяване по време и след заболяване, но за да се проявят лечебните му свойства, той трябва да се носи по-дълго време. Носенето на хризопраз помага за подобряване и укрепване на зрението, за съсирването на кръвта при рани и силно кръвотечение, облекчава болката породена от ревматизъм. Той се използва и за лекуването на всякакви рани, но не трябва да се поставя директно върху тялото, а да се държи над засегнатата зона. Сложете хризопраз близо до леглото си през нощта, за да се ускори заздравяването на всякакъв вид рана. Когато е с вас, под формата на бижу или дори само малка висулка на ключодържателя, хризопразът ще ви защити от завист и лоши пожелания, поставен до входната врата, защитава целия дом.

Ели Маринова