Скъпоценните камъни на Водолей

Единадесетият зодиакален знак, Водолей, от 20 януари – 19 февруари, отговаря за средата на зимата. Неговият цвят е виолетов. Минералите, които са подходящи за Водолей – сапфир, ангелит и опал. Също така гранат и аметист.

Господари на Водолей са Уран и Сатурн. Цветът на Сатурн е тъмно виолетов, приписват му се черни и крехки минерали.

Всяка декада на всеки зодиакален знак има своя господар и своите специфични камъни.

ВОДОЛЕЙ, I ДЕКАН, 0-10°. Планетарно влияние на Венера. Символно представяне на периода: „Седнала на скала, една жена преде.“ Недоразвит ум, склонност към подчинение, към второстепенна служба. Помощник и слуга. Чувство за безсилие поради суровостта на съдбата. Щети и вреди, дребнавост. Тежък труд без почивка.

Водолеят от първата декада е роден артист, хуманист, алтруист. Влага изобретателност и творчество във всяко свое начинание. Неговият недостатък е известна студенина в общуването. За Водолеите от първата декада се препоръчват по-топли и по-сърдечни камъни – тюркоаз, синьо-зелен аквамарин, светложълт кехлибар.

 

ВОДОЛЕЙ, ДЕКАН ІІ, 10-20°. Планетарно влияние на Меркурий. Символно представяне на периода: „Пестелив, но добре облечен мъж, седи на табуретка.“ Красота и благородство, разбирателство и толерантност, скромност и въздържаност, добри маниери и обноски. Самовъзхвала.

Водолеят, роден през втората декада се отличава с точен и жив ум. Той е склонен към изследователска и научна дейност, интересува се от пътешествия и музика, не бяга от писка. Хората, родени през този период обичат цветята, коприната, художествените изделия от стъкло. За съжаление те често демонстрират безотговорност. За тях е препоръчително да носят светъл кехлибар и тюркоаз.

 

ВОДОЛЕЙ, III ДЕКАН, 20-30º. Планетарно влияние на Луната. Символно представяне на периода: „Мъж със завистлив поглед и с ръце на хълбоците.“ Измяна, предателство, обиди и оскърбления.

Водолеят от третата декада се отличава с голямо въображение. Той обича музиката и поезията, обича да разгадава загадки и заплетени случаи, интересува се от археология, палеонтология, древна история на изкуството. Недостатъкът на хората, родени през този период е твърде високата самооценка и откровения егоизъм. На родените през третата декада на Водолея се препоръчва да носят аквамарин със зелен оттенък и оливин.

 

САПФИР. Сапфирът е син или тъмносин на цвят прозрачен корунд, оцветен от примеси на желязото и титана с твърдост 9. Етимология – от гр. „сапфейрос“ – „син на цвят“. След диаманта, това е вторият по твърдост скъпоценен камък. В зависимост от включванията, сапфирът има много разновидности:
левкосапфир – безцветен. Белият сапфир помага за разгръщане на потенциала, дарбите и талантите.
рубин – розов, червен;
падпарджажълт до оранжев. Жълтият сапфир помага най-вече за преодоляване на емоционални травми. Той подпомага и бързото оздравяване и възстановяване по време и след тежко заболяване.
хлоросапфирзелен. Зеленият сапфир има свойството да възстановява енергията, да балансира сърдечната дейност. Той също подпомага оздравителния процес и възстановяването след тежки заболявания.
сапфир, индигосапфирсин и тъмносин. Активира интуицията, помага ни да създаваме пълноценна и плодотворна комуникация с околните, подкрепя споделянето и общуването.
източен аметиствиолетов. Лилавият сапфир ни помага да постигнем духовен напредък и просветление.
Поради своята красота и магическите си свойства, сапфирът е популярен и като талисман, и като амулет, и като красиво и луксозно украшение. Във всички времена този скъпоценен камък е смятан за много мощен талисман. Като талисман – в средновековието владетелите носели сапфири по време на подписването на мирни договори, защото вярвали, че камъкът ще допринесе за постигане на трайно разбирателство. Сапфирът насърчава честността в отношенията и лоялността, подпомага намирането на правилни решения в трудни и неясни ситуации. Той помага да бъде постигната материална сигурност и стабилност, материален просперитет. Сапфирът подпомага концентрацията на ума и всяка умствена дейност.
Като амулет – в средновековието кралете са носели сапфири за да се предпазят от нараняване по време на схватка, както и за предпазване от ревност. Сапфирът се използвал и като защитно средство от уруки. Хората вярвали, че предпазва от магии, като ги връща обратно при този, който ги е изпратил. Хората вярвали, че сапфирът предпазва притежателя си от змийската отрова. Имало и поверие, че ако отровна змия бъде затворена в съд със сапфир, тя тутакси ще умре. Сапфирът помага много за лечение на нервната система и сърцето, регулира функцията на щитовидната жлеза, помага при липса на апетит.

 

АНГЕЛИТ. Ангелитът е сравнително нов скъпоценен камък, той е приет като камък на Епохата на Водолея. Открит е в Перу през 1987 г. Цветът му може да варира от много светло синьо-сиво до синьо или дори до виолетово. Най-често срещания цвят от който се правят бижута и други украшения е светло синьо-сивия. Това е един великолепен камък, който притежава енергия и сила. Той се приема като камък на истината и за това който го носи, ще върви напред в интерес на истината.
Като талисман ангелитът ще ви помогне да отключите своето дар-слово, да дадете израз на собствената си истина. Камъкът противодейства на грубостта и прави притежателя си по-чувствителен и отзивчив, по-състрадателен, помага да преодоляваме непреодолими на пръв поглед препятствия, носи вътрешен мир и спокойствие. Ангелитът се смята за много полезен, когато се стремим да постигнем телепатична комуникация. Ако двама души желаят да бъдат свързани по този начин, докато са разделени физически, те могат да носят по едно парче ангелит. Тази връзка ще бъде засилена още повече, ако камъните са предварително програмирани за тази цел.
Като амулет ангелитът осигурява защитно поле около района където е поставен. Той сваля напрежението, дарява самообладание и самоконтрол, блокира агресията отправена към нас, бори се с манипулацията по линията на внушаване на чувство за вина от и към нас, като по този начин ни помага да върнем хармонията в живота си. Ангелитът се използва за облекчаване на болка, както физическа, така и психологическа, за облекчаване на болката от язви на стомаха и слънчево изгаряне, при възпаление на гърлото и проблеми с щитовидната жлеза, той балансира течностите на организма.

 

ОПАЛ. Опалът може да бъде прозрачен или непрозрачен. Неговите преливащи се цветове го правят изключително красив и привлекателен. Опалът дължи невероятното преливане и играта на цветовете на съдържащите се в него малки сферички силициев гел. Това е водосъдържащ минерал с аморфна структура. Съдържанието на вода в него е от 3 до14 %, а в редки случаи може да бъде дори 20%. Поради строежа и структурата си, опалът е много чувствителен. При неправилно съхранение той може да изсъхне и да се напука, почистването с ултразвук и резките температурни амплитуди могат да го разрушат.
Опалът укрепва психиката и волята за живот, възстановява вътрешната хармония, подобрява паметта, засилва въображението, дарява ни с творческо вдъхновение, помага ни да бъдем по-спонтанни, да преодоляваме задръжките си, помага ни да осъществяваме промените, към които се стремим. Това е много духовен камък, който може да ни направи “невидими“, когато искаме да останем незабелязани от околните. Поставен под възглавницата, той ще ни донесе спокойни и щастливи сънища. Тъй като опалът е водосъдържащ силикат, той има пряко отношение към нашите емоции. Той може да си „спомни“ както стари емоции, желания и стремежи, така и стари обиди и разочарования. За това ще е добре да не носите опал, когато се чувствате наранени и разочаровани. Опалът има няколко цветови разновидности:
Бял опал. Хармонизира хормоналния обмен в организма, регулира биоритмите, помага ни да постигнем баланс както по отношение на секса и храненето, така и по отношение на духовните практики.
Огнен опал. Пoдoбpявa личнaтa cилa като събужда нашия вътрешен огън. Той ни защитава от опасности и премеждия. Toй e cимвoл нa нaдeждaтa, eнepгиeн ycилвaтeл и yлecнявa пpoцeca нa пpoмянa. Toй e чyдeceн ĸaмъĸ зa ocвoбoждaвaнe oт cтapи eмoциoнaлни пpeживявaния. Като талисман – дарява надежда, подпомага процеса на промяна и трансформация, събужда вътрешната сила. Като амулет – защитава от опасности, помага да се освободим от стари емоционални травми. Помага при проблеми в храносмилателния тракт и бъбреците, регулира дейността на надбъбречните жлези, долната част на гърба, помага при изгаряния, стимулира половите органи. Огненият опал защитава притежателя си от стихийни бедствия.
Cин oпaл – универсален ĸaмъĸ зa вcяĸaĸъв вид желания, зa навлизане в cвeтa нa феите и зa поглед отвъд непосредствената физичecĸa peaлнocт.
Cиньo-зeлeн oпaл (Сhrуѕораl). Като талисман – дава различна гледна точка, подпомага откривателството, насочва ни към нови идеи, намалява емоционалната тежест. Като амулет – помага при сърдечни проблеми, детоксикира организма, регенерира черния дроб, облекчава дишането.
Зелен опал. Като талисман – помага ни да прогледнем за истината и лъжата, помага ни да отсеем фактите и да намерим най-вярната и точна информация. Подпомага хармонизирането на отношенията. Подмладява. Като амулет – укрепва имунната система, облекчава настинки и грип.
Poзoв oпaл. Като талисман – засилва интуицията, като в същото време ни центрира и заземява. Като амулет помага при главоболие и мигрена, при проблеми с гръбначния стълб, при проблеми с кръвта и състава й, подпомага бързото зарастване на рани и регенерацията на тъканите, намалява напрежението в мускулите, помага при менопауза.
Чepeн oпaл Като талисман носи добър късмет, дарява оптимизъм и желание да се справим с трудностите. Дарява сексапил, чар и харизма. Води до по-високи духовни преживявания. Като амулет помага за освобождаване от сексуално напрежение, особено когато то е на емоционална основа, поглъща болката, облекчава хронични проблеми с костите, намалява действието на отрови или предозиране с лекарства.
Poзoв пepyaнcĸи oпaл. Като талисман – въпpeĸи цвeтa cи нeгoвaтa eнepгия нe e нeжнa и мeĸa, a пo cĸopo жизнeнa и cтимyлиpaщa. Tя пoвдигa дyxa и пoвишaвa нacтpoeниeтo. B тaзи eyфopия щe зaгyбитe мaлĸo oт миcлoвния cи пpoцec и щe ce ocтaвитe нa ecтecтвeния импyлc нa любoвтa, ĸoeтo paзбиpa ce вoди дo пpoмянa в нaчинa нa миcлeнe и нacтpoeниe нa yмa.
Син перуански опал – много рядък камък. Той е умерено полу-прозрачен със синьо-зелен цвят. Помага да се справим с напрежението и преумората, успокоява ума, побеждава безсънието, като носи спокоен и здрав сън, намалява стреса, помага да се освободим от стари емоционални травми.
Като общ талисман опалът пробужда дар за ясновидство, подкрепя талантите, но и добрите и лошите. За това е добре да внимаваме, носейки го, какво си пожелаваме, към какво се стремим. Опалът подобрява комуникацията ни с околните, подсилва самочувствието, отваря и изглажда пътищата, укрепва волята за живот и психиката. Опалът е камъкът на въображението и на творческото вдъхновение. За да има успех, притежателят на този камък трябва да се научи да подрежда приоритетите си.
Опалът като общ амулет опалът успокоява нервите, регулира сърдечната дейност, предпазва от меланхолия, предупреждава за евентуален припадък, подобрява остротата на зрението, стимулира ендокринната система. Опалът стимулира сърцето, подобрява метаболизма.

 

ГРАНАТ. Наименованието на тази група от полускъпоценни камъни идва от латинската дума за зърно – „grano“. Това са различно оцветени от йоните на алуминия, магнезия, желязото, мангана, калция и хрома минерали. По състава на примесите се определят и шест вида гранат: Пироп – огнено червен,
Алмандин – виолетовочервен,
Спесартин – оранжев,
Уваровит – тревно-зелен,
Гросулар – жълтеникаво-зеленикав,
Андрадит – червено-кафяв или черен.
Най-главното свойство на червените гранати като талисмани, е да пораждат най-страстни желания и да носят душевна топлота. Те се препоръчват на по-скованите и студени хора. На активните и властни хора червеният гранат носи добро настроение и добро разположение на духа, дава възможност за придобиване на власт, успокоява гнева. Но червеният гранат те се препоръчва на непълнолетни, защото засилва неосъзнатите страстни желания.
Като амулет червеният гранат подпомага паметта, лекува сърцето и мозъка.

 

АМЕТИСТ. Аметистът е прозрачен кварц с твърдост 7 по скалата на Моос и триъгълна кристална структура. Той е оцветен в различни нюанси на виолетовото – от розово виолетов до тъмно червено-лилав цвят. Ако е изложен продължително време на слънчева светлина, камъкът избледнява. Смята се, че наименованието на му е производно от гръцката дума „аметистос“ – „неопияняващ“, наричан е още камък на Бакхус. Аметистът е известен и като камък на „духовността и доволството”, той има успокояващ и релаксиращ ефект върху хората. Помага ни и да разбираме скритите и тайни знания, отваря вратите към духовни преживявания и може да предпазва притежателя си от черна магия. Известен е и като камък на промяната и може да донесе всякакъв вид промяна във вашия живот – тук кодировката е много важна. Аметистът повишава активността на дясното полукълбо на мозъка и спомага развитието на психическите способности. Той укрепва и развива интуицията, вдъхновението и стремежите за достигане на по-високо духовно ниво. Но аметистът не бива да се носи постоянно, а само от време на време и при необходимост. Ако използвате карти таро или руни, сложете малко украшение от аметист близо до тях, за да запазите и усилите гадателната и магическа им сила.
Аметистът има дълга история свързана с религиозните практики. В египетската „Книга на мъртвите” се казва, че върху мястото на сърцето на починалия се слагало сърце от аметист. Халдейските магове използвали камъка за защита срещу черна магия и за привличане на успех и късмет. В Китай камъкът се е давал на хора въвлечени в съдебни дела, тъй като се е вярвало, че той ще помогне за благоприятният изход на делото. Аметистът е и епископски камък, защото при посвещение в сан, новопосветеният кардинал получава пръстен с аметист. Аметистът ни помага да контролираме негативните си мисли. Той изостря проницателността в бизнес делата, помага и за преодоляването на стари емоционални травми, заздравява психиката, успокоява психични разстройства, пречиства кръвта и укрепва имунната система, помага и за облекчаване на мигрената и главоболие причинено от нервно напрежение. Използва се също и за подобряване на концентрацията.
Като талисман аметистът придава благоразумие и бодрост, укрепва социалния статус, носи слава в изкуството, привлича справедливостта. Ако носите редовно колие от аметист, вие ще бъдете по-очарователни и харизматични за околните.
Като амулет аметистът защитава дома от крадци, отблъсква опасността от насилствена смърт, подпомага благоразумието и здравия разум, укрепва паметта, прогонва лошите мисли. Поставен под възглавницата, той изпраща щастливи сънища. Аметистът предпазва от пиянство, наркомания и всякакви други зависимости, предпазва и от бъбречни проблеми. Отровните змии бягат от този камък.

 

ТЮРКОАЗ. Тюркоазът е воден фосфат на алуминия и медта с небесносин или ябълково зелен цвят. Той е д моос твърдост 6, тоест е много мек материал и с триъгълна кристална структура. Почти всички находища на тюркоаз се намират в райони с вулканична история, като най-качествените камъни винаги са най-близо до повърхността. Камъкът е известен още от дълбока древност. Той е смятан за универсално благотворен камък, за който няма противопоказания за нито една зодия, но на ръцете на зли и зложелателни хора бързо се разваля. Тюркоазът е бил използван и като материал за изработка на талисмани, амулети и украшения, и като разменна валута, като най-добрите екземпляри са били ценeни повече от златото. Египтяните го наричали камък на живота. Камъкът е високо ценен и в Тибет, където хората го носят през целия си живот и до днес. В Персия и Самарканд от тюркоаз са се правели конски амулети с цел конникът и конят да бъдат защитени в боя и да извоюват победа. По-късно тюркоазените амулети са били заменени с мъниста от венецианско стъкло. Така сините мъниста, носени от силно и благородно животно като коня, се превръщат в мощен амулет за хората. Тюркоазът все още е много високо ценен камък и поради тази причина – често фалшифициран. Първите му имитации са се появили още в Древен Египет, където го заменяли с глазирана керамика, а днес често ни продават боядисан в синьо хаулит, който също има сериозни защитни сили. Тюркоазът е много чувствителен към химикали и парфюми, изложен продължително на слънце, той се дехидратира, пожълтява и се разтрошава. В екологично замърсени области и преди сериозна опасност тюркоазът старее за единици от времето. Пред погледа на човека неговият цвят преминава от лазурно синьо към тъмно и мътно зеленикаво синьо. Този тюркоаз е „мъртъв“ и вече не притежава никакви магически свойства. Като амулет тюркоазът има големи защитни сили, особено срещу уруки, зли очи и магии, той пази и от отрови. Използва се за да облекчи главоболието. Когато го поставите върху главата или друга болезненана част на тялото, болката бива облекчена за минути. Камъкът действа целебно и при очни и стомашни болести. Носен на шията облекчава хепатит. Според традицията този камък отразява здравето на тялото и аурата чрез промяна на цвета си. Тюркоазът подпомага слуха и зрението, облекчава симптомите при вирусни инфекции, предпазва от ухапвания от насекоми. Предпазва от нищета. използва се за защита от гръм и мълния.
Като талисман тюркоазът подпомага и укрепва духовната и психическата сила. запазва приятелствата и прави враговете приятели с времето. Смята се, че носи късмет, но когато е подарен, а не закупен. Камъкът е символ на щедростта, искреността и привързаността. Той запазва приятелствата и прави с времето дори враговете приятели. Когато е получен като подарък от скъп и любим човек, той носи успехи и късмет. Тюркоаз се използва за привличане на пари и се носи по време на магически ритуали и заклинания за привличане на благоденствие. Като талисман тюркоазът усилва интуицията, придава честолюбие и проницателност, постоянство при преследване на целите. Той ни подтиква да търсим знания и отговори, носи на притежателя си щастие и мир в семейството, спасява от гнева на силните на деня.

 

АКВАМАРИН. Аквамаринът е бледо синя или бледо зелена разновидност на берила. Минералът е с моос твърдост 7.5. Изложен дълго време на пряка слънчева светлина, той може да избледнее. Камъкът притежава свойството дихромизъм, тоест двуцветност, когато светлината пада върху него под различен ъгъл. Названието аквамарин идва от латинското „aqua marina” и означава „водата на морето”. Поради свойството си да успокоява и да омиротворява, аквамаринът е наречен камък на мира, а в източните култури е познат като „камък на ясновидеца”. Този скъпоценен камък привлича към притежателя си емоционална, духовна, ментална и физическа чистота и красота.
Като талисман аквамаринът ни прави по-духовни, по-тактични и дипломатични, по-деликатни и толерантни, като в същото време подкрепя физическата и психическата ни сила.
Като амулет е известен с това, че помага за намаляване на зависимостта от наркотици. Той подпомага диурезата, укрепва бъбреците, черния дроб, далака и щитовидната жлеза. В миналото очилата са били изработвани от аквамарин, защото той успокоява очите. Носен във вид на огърлица, камъкът помага при проблеми с врата или гърлото, ако се постави около подути жлези по тялото ще намали оттока. Аквамаринът има благоприятен ефект и върху работата на щитовидната жлеза. Комбинацията на аквамарин с опушен кварц помага на твърде чувствителните хора, които са склонни да се влияят от негативизма на околните си.
Независимо дали се използва като талисман или амулет, е добре аквамаринът да е в пряк досег с кожата. Ако поставите парче аквамарин в чаша с вода и го оставите да пренощува под открито небе, особено малко преди пълнолуние, се получава нежен, пречистващ и зареждащ еликсир.

КЕХЛИБАР – това е един от първите биогенни материали използвани от най-древните цивилизации в Азия, Африка и Европа за амулети и талисмани или просто за украса. Неговите свойства са ценени от всички древни цивилизации през всички епохи на Земята, защото се смята, че той увеличава силата на магията при магически ритуали и привлича парите. В миналото се е смятало, самият кехлибар е нещо живо същество. Той е бил свещен за поклонниците на Богинята майка. Хората вярвали, че съдържа същността на самия живот.
Кехлибарът е изкопаема вкаменена смола и поради това се асоциира с времето и неговите цикли, с дълголетието. Той носи слаб отрицателен електрически заряд и излъчва съвсем слаба радиоактивност. За разлика от други скъпоценни камъни той е топъл и приятен на допир, и често съдържа насекоми.
Ако решите, че е необходимо да го пречистите, поставете го под струя хладка вода и прочетете една молитва. Бижутата от кехлибар са подходящи за носене по всяко време, но никога не оставяйте кехлибар продължително време на слънце, защото ще стане чуплив.
Енергията на кехлибара едновременно е успокояваща и зареждаща. Тя помага за увеличаване на интелектуалните способности и трупането на мъдрост.
Кехлибарът премахва негативната енергия и физическата болка. Неговата слънчева енергия може да ви излекува от болест или да ви освободи от негативната емоционална енергия. Като амулет кехлибарът има почти универсално действие. Той помага при болести на ушите, очите и гърлото. От над 7000 години той е използван за стимулиране на метаболизма и лечение на кожни заболявания, причинени от метаболитен дисбаланс, при лечението на астма, алергични и други дихателни проблеми, при проблеми с щитовидната жлеза. Най-ефективен е носен на шията, като колие.
Като талисман помага за увеличаване на интелектуалните способности и трупането на мъдрост. Кехлибарът се носи още за късмет, за постигане на успехи, за осигуряване на изобилие. Той носи енергията на търпението, на романтична любов, на щастливия брак.
Златистият и оранжевият кехлибар даряват красота и чар. Той се носи още за успех, изобилие, изцеление, жизненост и радост.
Тъмно червения до тъмно кафяво кехлибар, този който често бива наричан черен, успокоява страховете ви и помага да запазим интелектуална перспектива.
Светло червено златистия – премахва отрицателните емоции и успокоява духа.
Светло златисто кафявия – изостря интелектуалната насоченост.
Млечно златистия – действа същото като светлия, но с много по-вдъхновяваща енергия.
Морски кехлибар – твърд тъмно златист до тъмно кафяв. Той помага да останете неутрални и обективни в трудни ситуации.
Черен кехлибар, гагат – това не е точно кехлибар, а по-скоро вкаменено дърво. Използва се главно за изработването на траурни бижута.

ХРИЗОЛИТ, ОЛИВИН, ПЕРИДОТ. Оливинът е богат на магнезий прозрачен силикат със зелен цвят и твърдост 6.5, 7 по скалата на Моос. Оливинът е познат и като перидот в Западна Европа и хризолит в Русия. Произходът на наименованието – перидот идва от гръцката дума „реrіdоnа“ – „даващ много“. Оливинът е един от малкото скъпоценни камъни, които се срещат само в един цвят – златисто-златен и от тук идва другото му наименование – хризолит, златен камък. Основният му цвят може да има жълто-зелен или кафяво-зелен нюанс в зависимост от съдържанието на желязо в кристалната структура. В миналото камъкът е бил по-ценен дори и от диаманта.
Като талисман оливинът дарява жизненост, осигурява изцеление и бързо и лесно оздравяване след прекарана болест. Той носи усещане за ведрина, мир и покой. Дарява ни с жизнерадост и оптимизъм, търпение и увереност в собствените сили, с отзивчивост и съпричастие, подпомага доверието. Помага ни да допускаме нови хора в живота си и да създаваме нови приятелства и пoмaгa зa изглaждaнe нa отношенията, когато това е необходимо. Оливинът сваля стреса и стимулира и ума, и интуицията, творческото вдъхновение. Той ни помага да разрешим вътрешните си конфликти, да се справим с чувството на безсилие и със страховете си, да приемем съдбата си, да разберем и осъзнаем смисъла на съществуването си.
Като амулет оливинът хармонизира работата на жлезите с вътрешна секреция и работата на храносмилателния тракт, подпомага пречистването на тялото и регенерацията на тъканите, сваля високата температура. Често се използва за справяне с гнева, стреса, ревността, чувството за обида, наранената гордост.

Ели Маринова