Линиите на ръката и здравето

Ръката крие всякаква информация. Тя може да ни разкаже кои са силните ни страни и кои – слабите. Каква е нагласата ни за печелене на пари, как осъществяваме партньорски отношения. И, когато знаем как да прочетем правилно тази информация, можем да научим много както за миналото и бъдещето, така и за здравето си. В тази статия аз ще засегна предимно темата за здравето.

Хиромантията е много стара, вече позабравена наука, както е била определяна в миналото. Но ако поразгледате линиите по дланите си, формата и цвета на пръстите, ако погледнете и кожата на китката, ще разберете, че освен за характера и бъдещето, дланите говорят и за здравето. И така наистина може да се окаже, че вашето здраве буквално е във вашите ръце. По правило при всички хора линиите на двете ръце се различават. Добре е да знаем, че линиите на лявата ръка показват потенциала ни, а линиите на дясната – реализацията, независимо дали сме десняци или левичари.

Ако дланите ни са забележимо червени, това говори за проблеми с черния дроб, а мраморните – за проблеми с вегетативната нервна система. Ако кожата на ръцете е жълтеникава, е възможно да има изменения в черния дроб /хепатит, /холесцит/ или камъни в жлъчката. Кафявите петна на вътрешната страна на китката говорят не само за възрастта, но отново напомнят за жлъчката. Ако върховете на пръстите ви са силно зачервени, е добре да обърнете внимание на храносмилането си. Тъмно червеното, дори лилаво оцветяване отново е сигнал за черния дроб. Петната на Венериния хълм /областта под палеца/ може да са сигнал за проблем с гениталиите.

Когато кожата на китката е суха и изглежда като на малки люспички, това може би е недостиг на витамини А, Е и D, но ако люспите са по-големи, обърнете се към дерматолог, защото е възможно да страдате от гъбична инфекция. Ако кожата е като на люспички и е тънка, бледа и суха, тогава е необходимо да се обърнете към ендокринолог, защото това може да е сигнал за проблеми с щитовидната жлеза – синдром на Хашимото. Ако ръцете ви изтръпват и усещането е като да са ви полазили мравки, отново има вероятност от проблеми с щитовидната жлеза, но тук става дума за хиперфункция, а не за хипофункция. А ако имате силно изпъкнали вени, може би е добре да се посъветвате с невролог.

Температурата на ръцете също е показател за здравословното състояние. Студените ръце са признак на проблем с оросяването. Но ако дланите са горещи, това е сигнал, че черния дроб не се справя добре и не може да преработи всички отрови в организма, предизвикани от злоупотреба с лекарства или алкохол. Ако дланите са горещи и се изпотяват често, може би отново е добре да се посъветвате с невролог.

Състоянието на ноктите също говори. Ако те са чупливи или се цепят, това отново е сигнал за проблем на щитовидната жлеза. Ако ноктите са твърде изпъкнали, това е сигнализира за проблеми с белия дроб. Когато по ноктите има вертикални набраздявания, това говори за натрупана умора, а белите петна по тях, за липса на витамини и минерали.

Ако ставите на пръстите са подути и болезнени, ако се е появило зачервяване, това е сериозен сигнал за полиартрит. А болката между втората и третата фаланга на безименния пръст и показалеца предупреждава за предстоящ проблем в коленете.

Много проблеми могат да бъдат диагностицирани и според самата форма на ръката. Хората в древността са забелязали, че колкото е по-широка дланта, толкова е по-крепко здравето на човека, но хората с много широки длани и къси пръсти са податливи към нарушения в кръвоносната система, към високо кръвно налягане. Хората с месести длани често имат проблеми с обмена на веществата в организма.

Хората с тесни длани, тънки пръсти и бледа кожа са с деликатна нервна система. Те винаги реагират на резките промени на и на околната температура, и на атмосферното налягане. При тях резките и силни звуци, емоционалното претоварване, смяната на часовите пояси по време на пътуване може да предизвикат сериозен дискомфорт. Хората с много тънки китки може да страдат от астма, да имат проблеми с правото черво, да страдат от хипотония.

Линиите по дланта също често са сериозен показател. Например така наречената маймунска линия, сливането на линията на сърцето и линията на главата в една, пресичаща цялата длан линия, говори за това, че притежателят й може да е носител на генетичен проблем, тук най-често става въпрос за синдром на Даун. Ако между втората и третата фаланги на пръстите има само една, вместо две линии, това също е сигнал за това, че притежателят на такава длан може да е носител на друг вид генетична деформация. Често нетипичните папилни линии по върховете на пръстите също са сигнал за подобен проблем.

Все пак, ако решите, че сте забелязали нещо тревожно по дланите на ръцете си, първо се посъветвайте с експерт, вместо да си правите сами генерални изводи.

Ели Маринова