Китайски зодиак – Змия

ГОДИНИ НА ЗМИЯТА
681 – Метална Змия
4 февруари 1905 – 24 януари 1906 Дървена Змия
23 януари 1917 – 10 февруари 1918 Огнена Змия
10 февруари 1929 – 29 януари 1930 Земна Змия
27 януари 1941 – 14 февруари 1942 Метална Змия
14 февруари 1953 – 2 февруари 1954 Водна Змия
2 февруари 1965 – 20 януари 1966 Дървена Змия
18 февруари 1977 – 6 февруари 1978 Огнена Змия
6 февруари 1989 – 26 януари 1990 Земна Змия
24 януари 2001 – 11 февруари 2002 Метална Змия
10 февруари 2013 – 29 януари 2014 Водна Змия
29 януари 2025 – 16 февруари 2026 Дървена Змия
15 февруари 2037 – 3 февруари 2038 Огнена Змия
Загадъчната и интелигентна Змия е родена под знака на мъдростта. Тя постоянно наблюдава и преценява, постоянно гради планове и търси начини да използва впечатляващите си заложби и умения. Много интуитивна и съзерцателна, тя обича да медитира, което й помага да се зареди с нови сили и идеи. За да постигне хармония и баланс в живота си, обича да редува периодите на активност и пасивност.
Когато е активна, Змията обича промените и предизвикателствата, склонна е към авантюри, но не поема необмислени рискове и рядко греши. Обожава промените и пътуванията, които за нея са и страст, и необходимост. Когато е в пасивен период, тя предпочита да си осигури тишина, мир и спокойствие, но отново както тя сама си ги разбира. Независимо от това в какъв период е, Змията винаги намира време за нощен живот или пътешествия. През живота си тя многократно сменя кожата си и се заема с нещо съвсем ново – нова професия, нов дом, ново местожителство и прочие.
Може да се каже, че Змията стартира доста късно своята реализация, късно открива основното си призвание, защото й трябва време да се ориентира какво иска от живота и как може да го постигне.
Деликатни, интелигентни и мъдри, съсредоточени и наблюдателни, всички Змии са находчиви, гъвкави и адаптивни. Те притежават чудесен естетически усет, умеят да ценят както красивите отношения, така и красивите и луксозни вещи. Въпреки своята вродена спестовност, Те умеят да организират ефективно времето и задачите си, притежават административна и организаторска дарба. Полагат сериозни усилия да постигат целите си, но не твърде показно, без много шум и суматоха. Притежават сериозен самоконтрол, умеят да излагат тезите си добре аргументирано, изчерпателно и интересно.
Змиите умеят безпогрешно да съзират добрите възможности и да се възползват от тях, като в повечето случаи предпочитат да действат самостоятелно. Имат дарбата да видят всяка една гледна точка, да преценят всяко едно мнение и да си съставят работещ план. Когато работят, използват своите собствени методи и умело осъществяват идеите и целите си. Работят дисциплинирано, търпеливо и методично, довършват започнатото. Умеят и да спечелят пари, и да се отнасят разумно към спечеленото. Така могат да си осигурят спокойни и добре осигурени старини.
Но Змията е и доста своенравна и потайна, трудно допуска хора близо да себе си. Тя може да бъде и тщеславен и себичен егоист, може да бъде и ревнива, мнителна, подозрителна и резервирана, защото е твърде взискателна и контролираща. Когато реши, че някоя задача не й допада, не й е интересна, не я мотивира, Змията се свива на кълбо в дупката си и тогава може да бъде обвинена в леност или мързел. Но тя не обича празните приказки и безсмислените дейности. Когато й се наложи да се защитава, тя може да бъде доста саркастична и безцеремонна.
Много красиви, загадъчни, чаровни и магнетични, всички Змии владеят до съвършенство изкуството на съблазняването и прелъстяването. Но те винаги са много внимателни и предпазливи, внимават да не пристъпват позволените граници, особено когато става дума за сериозни романтични и лични отношения. Но дори когато са влюбени до уши, Змиите си остават трезви реалисти и не обичат да се самозалъгват с напразни надежди. Стремят се да се ориентират ясно и категорично дали нещо е възможно или не, а не да приемат желаното за действителност.
Змията жадува за щастлив и хармоничен живот обградена от близките си. Тя много държи на семейството и фамилията си, на родителите, братята и сестрите си, което не пречи да е доста властна, дори и в ранна детска възраст, своенравна и не винаги сговорчива. Когато се наложи, тя е всеотдайна и самоотвержена, изключително отзивчива и съпричастна към болките и проблемите на близките си. Поради не особено лесния си характер, е възможно в детството си не винаги да се чувства щастлива и обичана. И, може би за да компенсира това чувство на неудовлетворение, Змията прави всичко възможно и невъзможно за децата си, което често е във вреда и на родителя, и на децата.
Ако Змията не се пази от стрес и преумора, има опасност да отключи ред хронични заболявания като алергии или проблеми с храносмилането
Партньорство:
Любовните приключения са много важни за Змията. Поради по-късния старт на своята реализация, включително и по отношение на личния живот, тя често има множество връзки, преди да се обвърже истински и трайно.
За нея особено подходящи партньори са родените под знака на Вола, Дракона, Заека и Петела, с които ще се чувства доволна, щастлива и пълноценна.
Ако Плъхът, Конят, Козата, Маймуната и Кучето предоставят така необходимата за нея свобода на живот и вземане на решения, връзките й с тях също могат да бъдат щастливи и плодотворни.
Но поради опасност от възникване на борба за надмощие и изгаряща ревност, Змията трябва много да се пази от друга Змия. Връзката с Тигъра ще я смути и ще я изкара от равновесие, а отношенията с Глигана ще породят редица неразбирателства и напрежение.

Метална Змия: 681, 1701, 1761, 1821, 1881, 1941, 2001, 2061
Бялата Метална Змия е една спяща Змия, защото е свързана с вечерта и есента. Качествата, които притежава са решителност и амбиция при постигане на целите, упоритост за добро или зло. Но твърде високото самочувствие, нетърпението и невежеството могат да бъдат разрушителни.
Бялата Метална Змия е умна и амбициозна, има дарбата да се възползва дори и от най-малката възможност, да извлече изгода дори от неприятностите. Тя рядко греши, а при провал не се обезсърчава и не се предава. Тази Змия е чаровна и магнетична и не се притеснява да се възползва от своята харизма. Но това е и една изключително чувствителна и лесно ранима личност, която ако реши че е обидена, тутакси пропълзява в леговището си и се свива на кълбо.
Родените под елемент Метал може да имат равни бели зъби, квадратна челюст и малки и елегантни ръце. По-свелият тен на кожата е знак за късмет.
Видни личности, родени в годините на Металната Змия:
681 – създадена Аспарухова България.
1701 – Шарл Мари дьо ла Кондамин, френски астроном, геодезист и пътешественик, Андерс Целзий, шведски астроном, математик и физик;
1761 – Ян Потоцки, полски писател и пътешественик;
1821 – Ричард Франсис Бъртън, британски пътешественик, изследовател, преводач, Шарл Бодлер, френски поет, Фьодор Достоевски, руски писател, Гюстав Флобер, френски писател;
1881 – Константин Соларов, военен деец, Тодор Александров, революционер, Бела Барток, унгарски композитор и пианист, Димитър Настев, военен деец, Александър Керенски, руски революционер и политик, Методий Попов, биолог, Пиер Теяр дьо Шарден, френски палеонтолог и теолог, Никола Милев, историк, Мустафа Кемал Ататюрк, Първи президент на Турция, Михаил Ларионов, руски художник, Стефан Баджов, художник, Лазар Добрич, цирков артист, педагог и режисьор, Недялко Атанасов, политик, Христо Метев, фабрикант, Мануш Георгиев, революционер, Джордже Енеску, румънски композитор, Никола Петров, художник-живописец, Панайот Черна, румънски поет от български произход, Димитър Подвързачов, писател, Никола Бакърджиев, военен деец, П. Г. Удхаус, английски писател, Анастас Ватев, военен деец, Пабло Пикасо, испански художник и скулптор, Стилиян Чилингиров, писател, Стефан Цвайг, австрийски писател, Елисавета Консулова-Вазова, художничка, Стефан Цанев, военен деец;
1941 – Георги Марковски, писател, Ник Нолти, американски актьор и продуцент, Кънчо Аврамов, скулптор, Венцеслав Андрейчев, ядрен физик, Нона Гаприндашвили, грузинска шахматистка и световен шампион, Бернардо Бертолучи, италиански режисьор, Саркис Бохосян, български шахматист, Чавдар Червенков, офицер и дипломат, Рашко Сугарев, писател, Александър Шурбанов, учен, писател и преводач, Илка Зафирова, актриса, Борис Данков, писател, Недялка Керанова, народна певица, Гена Димитрова, оперна певица, Жоржета Чакърова, актриса, Атанас Джурджев, кардиолог, Борис Гуджунов, поп певец, Кръстю Пастухов, журналист, писател и поет, Мариана Аламанчева, актриса, Екатерина Йосифова, поетеса, Бойко Димитров, политик, Олга Борисова, народна певица, Красимир Спасов, режисьор, Розмари Стателова, учен-музиколог, Николай Поляков, режисьор, Александър Вълчев, инженер, Димитър Якимов, футболист, Петър Славов, барабанист, Тома Спространов, музиковед и журналист, Слободан Милошевич, сръбски политик, Станислав Стратиев, писател и драматург, Никола Съботинов, физик, Мирослав Хермашевски, полски космонавт, Кремена Станчева, народна певица, проф. Здравко Чолаков, литературовед, Иванка Христова, лека атлетика, Франко Неро, италиански актьор; ген. Ангел Марин, Валя Балканска, народна певица, Величка Пандева, ски бягане, Васил Попов, математик, Мохамед Али, американски боксьор, Ехуд Барак, израелски политик, Славчо Донков, писател и поет.

Водна Змия: 1533, 1773, 1833, 1893, 1953, 2013, 2073
Черната Водна Змия обитава горите. Тя е свързана с нощта и зимата, за това е силна, хладнокръвна, спокойна и плодовита. Когато работи, тя е много ефективна. Но родените под елемент Вода може да са склонни към самоограничаване или ограничено мислене.
Черната Водна Змия е разумна, търпелива и доста амбициозна. Тя не изпуска целите си от поглед, но ги постига като се движи по линията на най-малкото съпротивление – също като водата.
И тази Змия е интелигентна и обаятелна, но за разлика от сестрите си, тя е по-щедра и по-отзивчива към околните си, по-състрадателна и не толкова себична, а това я прави малко по-мекушава и доста наивна.
Елемент Вода дарява силни ръце, тънки устни и къдрава коса. Ако очите са пъстри, носът – голям, а телесното тегло високо, това са признаци за лош късмет.
Видни личности, родени в годините на Водната Змия:
1533 – Кралица Елизабет І, Мишел дьо Монтен, френски писател, Вилхелм Орански, нидерландски държавник.
1773 – Клеменс фон Метерних, австрийски политик; Робърт Браун, шотландски ботаник.
1833 – Валерий Якоби, руски художник, Йоханес Брамс, немски композитор и пианист. Вито Позитано, италиански дипломат, Васил Попович, български писател, Алфред Нобел, шведски преприемач, Добри Войников, писател, Леандър Леге, френски дипломат, Александър Бородин, руски композитор.
1893 – Константин Муравиев, политик, Райко Алексиев, художник, карикатурист, публицист, Елисавета Багряна, поетеса, Христо Михайлов, деец на БКП, Йоахим фон Рибентроп, външен министър на Третия райх, Иван Кинов, военен и политик, Стоил Стоилов, режисьор, актьор и театрален деец, Никола Петков, политик, Владимир Маяковски, руски поет, Димитър Айранов, командващ Въздушните войски, Батиста Пининфарина, италиански автомобилен дизайнер, Алекси Квартирников, инженер, Никола Балабанов, критик, Димитър Гичев, политик, дипломат, Атанас Илиев, психолог и философ, Мао Дзедун, китайски политик;
1953Иван Балсамаджиев, Тодор Барзов, футболист, Ромас Каланта, литовски национален герой, Васил Долапчиев, общественик, стопански деец и юрист, Милко Божков, художник, Калуди Калудов, оперен певец, Изабел Юпер, френска актриса, Ричард Столман, създател на Фондацията за свободен софтуер, Тома Томов, политик, Стефан Орманджиев, футболен съдия, Силва Бъчварова, художник и сценограф, Ирина Войнова, поетеса, Румен Бояджиев, музикант и композитор, Пламен Ставрев, певец, музикант и бард, Иван Странджев, поет и драматург, Асен Гагаузов, политик, Майк Олдфийлд, английски музикант, Пиърс Броснан, ирландски актьор, Иван Илчев, историк, Христо Харалампиев, скулптор, Ренета Инджова, политик, Петко Москов, скулптор, художник, Станимир Илчев, политик, Игор Дамянов, политик, Душана Здравкова, политик, Валентин Пензов, композитор, Мария Статулова, актриса, Димитър Атанасов, писател, Атанас Атанасов, политик, Йордан Нихризов, български политик, Иван Чомаков, политик, Георги Райков, борец, Велислава Дърева, журналист и публицист, Ким Бейсинджър, американска киноактриса и фотомодел, Джон Малкович, американски актьор, Едвин Сугарев, поет, политик и общественик, Ричард Клайдерман, френски пианист, Христина Христова, политик, Камелия Тодорова, певица и киноактриса, Греди Асса, български художник, Опра Уинфри, американска телевизионна водеща.

Дървена Змия: 1725, 1785, 1845, 1905, 1965, 2025
Синьо-Зелената Дървена Змия е свързана с утрото и пролетта, тя е красива и изискана, притежава сериозна съзидателна сила и богато въображение. Може да бъде както поет и художник, така и фермер и природозащитник.
Тази Змия е склонна да изпълзи от леговището си за да общува са околните. Тя е по-открита и честна, по-общителна и непосредствена от посестримите си. Синьо-Зелената Дървена Змия е добър лидер, администратор и организатор. Когато е в компания, тя е много интересен, много приятен и дори мил събеседник. Въпреки това, тази Змия си остава властна и контролираща личност, но в по-мек вариант.
Дървото дарява стройна и по-скоро висока фигура, красиви очи, малки ръце и ходила. Ако родените под този елемент имат смугла кожа, те ще имат повече късмет.
Видни личности, родени в годините на Дървената Змия:
1725 – Джакомо Казанова, италиански авантюрист;
1785 Алесандро Манцони, италиански писател.
1845 – Георг Кантор, немски математик, Вилхелм Рьонтген, немски физик, Иля Мечников, руски биолог, Марин Поплуканов, революционер и политик, Петър Карапетров, български публицист, книгоиздател.
1905 – Георги Гизов, български лекар, Преслав Кършовски, български художник, Михаил Шолохов, руски писател, Нобелова награда, Михаил Венедиков, геодезист, Жан-Пол Сартър, френски писател и философ, отказва Нобелова награда, Елиас Канети, еврейски писател, Нобелова награда, Даг Хамаршелд, шведски дипломат, посмъртна Нобелова награда, Илия Еврев, лекар, Петко Попганчев, офицер, летец, Калин Бояджиев, архитект, Васил Пеевски, геодезист, Грета Гарбо, холивудска звезда, Северо Очоа, испански биохимик, Нобелова награда, Хауърд Хюз, американски предприемач, Васка Емануилова, скулптор.
1965 – Донко Ангелов, лекоатлет, Сара Джесика Паркър, американска актриса, Стефка Костадинова, висок скок, Красимир Каракачанов, политик, Васил Василев-Зуека, български актьор, Маргарит Абаджиев, писател и сценарист, Лилия Игнатова, художествена гимнастика, Михаил Билалов, актьор, Димитър Воев, поет и музикант, Даниел Дянков, художник, Стефан Сърчаджиев-Съра, актьор, Джоан Роулинг, британска писателка, Илия Троянов, българо-германски писател, Андрей Баташов, актьор, Дмитрий Медведев, трети президент на Руската Федерация, Борислав Гидиков, щангист, Евгения Живкова, дизайнер и народен представител, Кирил Георгиев, гросмайстор, Ясен Попов, автомобилен състезател, Димитър Абаджиев, политик.

Огнена Змия: 1857, 1917, 1977, 2037
Червената Огнена Змия е свързана с най-топлия и светъл момент – времето по пладне и средата на лятото. Качествата, които дарява огънят са страст и вдъхновение, красота, изключителна проницателност и възможност да се чувстваме щастливи и радостни дори и от дреболии. Но той може да донесе и страдания поради наранено самолюбие, висока температура при заболявания.
Червената Огнена Змия обитава големите и открити пространства, тя е енергична и динамична, обича да работи на открито. Тази Змия е по-открита и непосредствена, притежава сериозно чувство за справедливост, но не винаги е склонна да се съгласява с чувството на справедливост на другите хора.
Червената Огнена Змия е изискана и интелигентна, загадъчна и очарователна и, както всички свои посестрими – властна и контролираща, макар да се е научила да прави някой и друг компромис по въпроса.
Родените под този елемент може да имат твърде румен тен и по-силно окосмяване. Големите уши и по-високото телесно тегло не са особено добри показатели, защото те са под елемент Вода, а Водата може да потуши Огъня.
Видни личности, родени в годините на Огнената Змия:
1797 – Алфред дьо Вини, френски писател, Бартелеми Дюмортие, белгийски ботаник и политик, Имануел Херман Фихте, германски философ, Мери Шели, английска писателка, Гаетано Доницети, италиански композитор, Хайнрих Хайне, немски поет.
1857 – Петър Ораховац, лекар и общественик, Емануил Иванов, математик, Петър Драганов, филолог, Иван Попов, военен деец и политик, Хайнрих Херц, немски физик, Коста Паница, военен деец, Александър I Батенберг, княз на България, Клара Цеткин, германска социалистка, Атанас Тинтеров, математик, Божил Райнов, просветен деец, Анастас Янков, военен и революционер, Константин Циолковски, руски учен, Андрей Букурещлиев, военен деец, Джоузеф Конрад, британски писател.
1917Христо Малинов, писател, Сидни Шелдън, американски писател, Георги Георгиев, археолог, Петър Христосков, музикант и композитор, Ласло Сабо, унгарски шахматист, Ела Фицджералд, американска певица, Кочо Караджов, стопански деятел, Даниел Дарийо, френска актриса, Евгени Филипов, немски електроинженер, Владимир Кабаиванов, химик-органик, Джон Кенеди, президент на САЩ, Уилям Ноулс, американски химик, Нобелов лауреат, Неделчо Бончев, военен пилот, Александър Георгиев, български пилот, Бурвил, френски актьор, Джон Корнфорт, австралийски химик, Нобелова награда, Ярослав Тагамлицки, математик, Жан-Пиер Мелвил, френски кино-режисьор, Индира Ганди, индийски политик, министър-председател на Индия, Андрю Хъксли, английски физиолог и биофизик, Нобелова награда, Илия Минев, български антикомунист, Артър Кларк, британски писател-фантаст.
1977 – Георги Вачев, актьор и фотограф, Костадин Язов, политик, Владимир Ненов, режисьор, писател, Йоана Буковска, актриса, Людмила Филипова, писателка, Мартин Димитров, политик, Сара Мишел Гелар, американска актриса, Петя Ставрева, политик, Йорданка Белева, поетеса и писателка, Весела Казакова, актриса, Христо Христов, поет, Елица Тодорова, певица и музикална изпълнителкаЕвгения Раданова, шорттрек, Максим Ставийски, руско-български фигурист, Теодор Василев, политически анализатор, Мария Илиева, певица и тв водеща, Антон Петров, военнослужещ.

Земна Змия: 1749, 1809, 1869, 1929, 1989, 2049
Жълтата Земна Змия е свързана с най-големите летни и следобедни жеги. Елемент Земя влияе на всички останали елементи през всеки един период – година, месец, ден. Земята дарява качества като способност за стратегическо мислене, ефективност и издръжливост, съпричастност. Тя също е символ и на трудолюбие и реализъм, деловитост, но понякога и на инертност и прояви на инат.
Жълтата Земна Змия знае какво да прави, за да се чувства наистина щастлива и доволна. Тя е надарена с мъдрост и здрав разум, като в същото време е достатъчно активна и динамична. Тя си поставя реални цели и успява да ги постига с лекота. Именно по този начин тази Змия може да стигне далеч в живота. Тя има късмет и при избора си на партньори, не само в личния живот, но и по отношение на работата, което също помага за постигане и на целите, и на добра кондиция.
За хората, родени под този елемент са характерни добре подчертаните вежди и плоският корем. Ако те имат и по-червеникав, по-бронзов тен, ще се радват на късмет. Но за родените под елемент Земя не е добре да си пускат дълга коса и брада.
Видни личности, родени в годините на Земната Змия:
1749Пиер-Симон Лаплас, френски математик, Йохан Волфганг фон Гьоте, немски писател, Даниъл Ръдърфорд, английски химик, Доменико Чимароза, италиански композитор,
1809Чарлз Дарвин, английски учен, Николай Гогол, руски писател, Уилям Гладстон, министър-председател на Обединеното кралство.
1869 – Велко Думев, революционер, Георги Баласчев, историк и археолог, Никола Мушмов, български нумизмат, ген.майор Иван Марков, ген.майор Константин Кирков, Юрдан Стоянов, военен и революционер, Антон Бузуков, военен и революционер, ген.лейтенант Христо Бурмов, Иван Нелчинов, революционер, Махатма Ганди, индийски политик, Сребрен Поппетров, революционер и политик, Цанко Церковски, писател и политик, Васил Златаров, авиатор, Димитър Драгиев, политик, ген.майор Стефан Славчев, Христо Татарчев, революционер, Анри Матис, френски художник;
1929 – Александър Христов, журналист, Андре Матьо, канадски пианист и композитор, Жак Дере, френски кино-режисьор, Георги Марков, писател, Видин Даскалов, оперетен певец, Тодор Симов, волейболист, Борис Георгиев, боксьор, Соня Кънчева, народна певица, Нено Дончев, аграрен учен, Вера Мутафчиева, писателка, Иван Станчов, дипломат, Минко Николов, филолог, Айвар Гаявър, американски физик, Нобелова награда, Дамян Заберски, художник, Атанас Натев, философ, изкуствовед, литературен теоретик, Коста Цонев, актьор, Ане Франк, писателка, Тигран Петросян, арменски шахматист, Юлия Винер-Ченишева, оперна певица, Доньо Донев, художник – аниматор и карикатурист, Джералд Еделман, американски биохимик и имунолог, Нобелов лауреат, Петър Дюлгеров, политик, Тодор Рачински, учен, Тончо Жечев, писател, Станка Пенчева, поетеса, Дойно Дойнов, историк, Васил Гоцев, юрист и политик, Василий Шукшин, руски писател, Ясер Арафат, палестински революционер, Нобелова награда, Мария Димова, ски бягане, Цветан Бончев, физик, Ирене Папас, гръцка актриса, Николай Гяуров, оперен певец, Владимир Арденски, журналист и писател, Катя Динева, актриса, Георги Арнаудов, футболист, Недялко Делков, дендролог, Урсула Ле Гуин, американска писателка, Лев Яшин, съветски футболист, Христо Нейков, художник, Йордан Радичков, писател, Здравко Милев, шахматист, Мария Петрова, аграрен учен, Димитър Йорданов, футболист, Люба Алексиева, актриса, Михаел Енде, немски детски писател, Кръстьо Хаджииванов, поет.
1989Сесил Каратанчева, българска и казахстанска тенисистка, Екатерина Карабашева, поетеса и писателка, Цветан Соколов, волейболист.

Асценденти на Змията.
23:00-01:00 ч.: Часът на Плъха „зи“.
Тази много умна и много очарователна Змия знае как печели пари и да го управлява разумно. Също така тя знае как да си държи езика зад зъбите, но при нужда, може да стане и много отровна. Тя е доста сантиментална и това може да се окаже нейната Ахилесова пета.
01:00-03:00 ч.: Часът на Бика „зу“.
Този вид Змия е умна, търпелива и прилежна, твърда и непоколебима, като в същото време чарът й е неустоим. Тази комбинация направо е непобедима, особено ако Волът е мотивиран да действа.
03:00-05:00 ч.: Часът на Тигъра „ин“.
В тази Змия бушуват драматични противоречия – тя или е твърде дръзка и самоуверена, или изпада в тежка депресия. Но всичко това не й пречи да е брилянтна чаровница и съблазнителка, която ако не успее да постигне желаното с умилкване и лукавство, знае как да хапе и е много отровна.
05:00-07:00 ч.: Часът на Заека „мао“.
И тази Змия страда от вътрешни противоречия – Заекът постоянно атакува Змийската същност със съмнения и критика, а Змията се опитва да го отрови. На пръв поглед това е една нежна и ласкава Змия, която обаче не е лесна нито за разгадаване, нито за съжителство. Точно когато изглежда най-хрисима, тя може да е най-отровна.
07:00-09:00 ч.: Часът на Дракона „зен“.

Това съчетание носи бляскави успехи и късмет. Тази Змия е добър лидер и добър стратег. Тя обича пътешествията, приключенията и авантюрите. Тя е и голяма чаровница – ловка и обаятелна, може да постигне всичко, без да й се налага да хапе, само едно изсъскване е съвсем достатъчно.
09:00-11:00 ч.: Часът на Змията „си“.
Това е една изключително очарователна и загадъчна Змия, която в същото време може да е много себична. Тя е дръзка и смела, но достатъчно търпелива и разумна. Когато си постави цел, тя не бърза, успява да направи така, че целта сама да дойде при нея.
11:00-13:00 ч.: Часът на Коня „ву“.
Тази Змия е мъдра и добродушна. Тя винаги вижда доброто в хората и живота – нещо нетипично за другите Змии. В същото време тази Змия е очарователна и дръзка авантюристка, готова да се втурне в интересни и вълнуващи приключения с другия пол.
13:00-15:00 ч.: Часът на Козата „вей“.
Тази Змия притежава финес и изтънчен естетически усет. Тя е елегантна и красива, но и доста непредвидима в реакциите и постъпките си. Комбинацията Змия-Коза носи късмет и успехи, особено в отношенията с другия пол. Този вид Змия е неотразима и незабравима и, който се влюби в нея, това ще е за цял живот. Но дори и влюбена, от нея не може да се очаква вярност.
15:00-17:00 ч.: Часът на Маймуната „шен“.
В тази комбинация живеят две начала, които се опират на интелекта. Едната част може да е гений, който се стреми да направи света едно по-добро място, а другата част може да е малко и пакостливо дяволче, което се стреми да се облагодетелства от интелекта и хитростта си. Но, каквото и да прави, тази Змия е неустоим чаровник.
17:00-19:00 ч.: Часът на Петела „ю“.
Змията, родена в часа на Петела е ярка и запомняща се личност. Това е безспорен лидер, който се стреми да ръководи и да командва. Но този лидер притежава не само чудесна интуиция, брилянтна ерудиция и задълбочени, направо енциклопедични познания, той притежава и едно голямо и щедро сърце.
19:00-21:00 ч.: Часът на Кучето „сю“.
Животът на тази Змия може да се окаже интересно, но и сложно приключение. За да успее не само да се справи, но и да излезе победител, тя трябва да запази своя оптимизъм. Едновременно честна храбра и сърдечна, тази Змия притежава силно развито чувство за вярност, дълг и чест, за морал и етика и, ако не прекалява в изискванията си, тя би била доста успешна.
21:00-23:00 ч.: Часът на Глигана „хай“.
Тази Змия е доста прикрита. Тя не обича да поема рискове, защото не умее да приема поражения и не понася критика. Поради всичко това тя предпочита да си стои на тихо и на топло в уютния си дом, да работи самостоятелно и да не се забърква в неприятности. За съжаление това не винаги се получава, защото Глиганът в нея понякога сам си търси белята.

Ели Маринова