Китайски зодиак – Плъх

ГОДИНИ НА ПЛЪХА

31 януари 1900 – 18 февруари 1901 Метален Плъх
18 февруари 1912 – 5 февруари 1913 Воден Плъх
5 февруари 1924 – 24 януари 1925 Дървен Плъх
24 януари 1936 – 10 февруари 1937 Огнен Плъх
10 февруари 1948 – 28 януари 1949 Земен Плъх
28 януари 1960 – 14 февруари 1961 Метален Плъх
15 февруари 1972 – 2 февруари 1973 Воден Плъх
2 февруари 1984 – 19 февруари 1985 Дървен Плъх
19 февруари 1996 – 2 февруари 1997 Огнен Плъх
7 февруари 2008 – 26 януари 2009 Земен Плъх
25 януари 2020 – 10 февруари 2021 Метален Плъх
11 февруари 2032 – 30 януари 2033 Воден Плъх

РОДЕНИТЕ В ГОДИНИТЕ НА Плъха са чаровни и магнетични, интелигентни, наблюдателни, любопитни и любознателни, много находчиви и гъвкави, пъргави, енергични и решителни. Те притежават сериозно въображение и чудесно дар-слово и, когато се захванат с нещо, проявяват завидно усърдие.
Хората, родени под този знак са обаятелни и ведри оптимисти, лесно се ориентират във всяка ситуация, във всякакви обстоятелства. Умеят да ценят не само парите, но и дребните неща в живота. Те са изключително привързани към близките си. Търсят партньори, които да ги подкрепят и разбират. Притежават дарбата на дипломацията. Могат да проявяват щедрост, въпреки вродената си пестеливост.
Плъхът обича парите, материалното благополучие и сигурността, които те предлагат и то не само за да трупа. Той цени красивите, дори луксозни вещи. Освен това всеки Плъх е склонен да глези близките и децата си, създавайки им уютна, удобна и комфортна обстановка, затрупвайки ги с всякакви подаръци, с които може да ги зарадва. Домът на всеки Плъх е подреден с много вкус и усет, в него винаги се предлагат изискани, добре приготвени и добре поднесени ястия.
Всички Плъхове умеят да работят с хора, могат лесно да завързват познанства и да печелят приятели. Обичат социалния живот, стремят се към удоволствия и развлечения, умеят да се наслаждават на живота. Те са романтични и сантиментални, дори до сълзи, обичат да флиртуват само заради удоволствието от флирта, но когато става въпрос за добруването на хората, на които държат, те полагат сериозни усилия, проявяват загриженост, отзивчивост и съпричастност. Стремят се към разбирателство с всички свои близки. Обичат децата и лесно се разбират с тях. Тъй като Плъховете са изключително социални, те не могат да понасят самотата и правят всичко възможно около тях винаги да има хора, с които да споделят, за които да се грижат, които да напътстват.
Плъховете притежават многобройни дарби и таланти и, когато успеят да се ориентират в тях, те могат да бъдат много мотивирани и ефективни. Но ако се самозабравят, ако си повярват твърде много, има сериозна опасност от провал.
Въпреки добрите си качества, Плъховете могат да бъдат егоистични и пресметливи, дори алчни, твърде импулсивни и рискови хазартни играчи, свръх амбициозни, с подвеждащо поведение и/или пък твърде инертни и наивни. Възможно е да оставят впечатление у другите, че на тях трудно може да се разчита, защото лесно променят мненията и намеренията си, не винаги спазват обещанията си, често са твърде припрени и нетърпеливи.
По отношение на здравето, хората, родени под този знак са жизнени и издръжливи, лесно и бързо се възстановяват от болести и травми. В кризисни моменти те не само проявяват своето силно развито чувство за самосъхранение, но и помагат на изпадналите в беда.

ПАРТНЬОРСТВО
От гледна точка на романтичните отношения за Плъха е благоприятна връзката с Дракон, който ще го подкрепи със силата си, ще му помогне да е по-самоуверен, ще внесе в живота му блясък, като от своя страна Драконът ще спечели от прагматизма и градивната критика на Плъха.
Добър партньор за Плъха е и Бикът. С него Плъхът се чувства сигурен и стабилен, получава поддръжката, от която се нуждае.
Благоприятна е и връзката му с Маймуната, въпреки че Плъхът буквално губи главата си, влюбвайки се в Маймуна, а тя от своя страна намира това за много забавно.
Но отношенията на Плъха със Заека и Коня са проблемни, защото между тях ще има по-скоро борба за надмощие, а не стремеж към отзивчивост и подкрепа.
Метален Плъх – 1720, 1780, 1840, 1900, 1960, 2020.
Цветът му е бял, той е свързан с вечерта и есента. Качествата, които притежава Белият Метален Плъх са решителност и амбиция при постигане на целите, упоритост за добро или зло. Но този Плъх притежава и едно твърде високо самочувствие, което може да го отдалечи от близките му, а проявите му на нетърпение и невежество могат да бъдат направо разрушителни. Родените под този елемент може да имат равни бели зъби, квадратна челюст и малки и елегантни ръце. По-свелият тен на кожата е знак за късмет.
Белият Метален Плъх се чувства най-добре на закрито. Той обича да наставлява и да командва, но и да помага на близките си. Може да се ориентира лесно и бързо в обстоятелствата и така да си осигури хубав живот с по-малко грижи. Тъй като е предан и грижовен, той ще може да разчита на верността и обичта на своите близки и на партньора си.
Представителите на Металния Плъх са големи ценители на всичко красиво в живота. Те успяват да си устроят удобен и много красиво подреден дом, имат много и изискани приятели. Около тях никога не е скучно. Металният Плъх е предан на семейството и приятелите си. Неговият нюх към парите му помага да прави добри капиталовложения.
Видни личности, родени в годините на Металния Плъх:
1720 Джовани Пиранези, италиански художник и архитект, Карло Гоци, италиански драматург,
1780Пиер-Жан дьо Беранже,
1840Димитър Попгеоргиев, революционер, Емил Зола, френски писател и крити, Йосиф I, екзарх, Пьотр Чайковски, руски композитор, Хаджи Димитър, български революционер, Стефан Караджа, войвода и национален герой, Клод Моне, френски импресионист,
1900Луис Бунюел, испански режисьор, Стефан Грудев, писател и драматург, Фредерик Жолио-Кюри, френски физик, Веселин Бешевлиев, историк и филолог, Михаил Люцканов, певец, Димитър Каданов, учен и изобретател, Яким Якимов, инженер и учен, Асен Василиев, изкуствовед и художник, Денис Габор, унгаро-английски физик, Нобелова награда, Мария Грубешлиева, поетеса, Антоан дьо Сент-Екзюпери, френски писател, Вълко Червенков, политик, Семьон Лавочкин, авиоконструктор, Стефан Мокрев, писател, дипломат, Рубен Аврамов, български политик, Хайнрих Химлер, райхсфюрер от СС, Маргарет Мичел, американска писателка, Христо Динев, артист, Евгений Босилков, първият българин, обявен за мъченик на католическата вяра, Александър Вазов, режисьор, Рихард Кун, Янко Янев, есеист и философ,
1960Пламен Орешарски, финансист и политик, Ваня Гешева, състезателка по кану-каяк, Асен Златев, щангист, Стилиян Йотов, философ, Миглена Тачева, политик, Крум Савов, спортен журналист, Михаил Миков, политик, Ивайло Маринов, боксьор, Александър Донев, б музикант, Татяна Янчева, психоложка, художествена гимнастика, Деян Енев, писател, Сара Брайтмън, британска певица, Росен Барчовски, баскетболист, Емануел Икономов, писател, Колин Фърт, британски актьор, Петър Лесов, боксьор и треньор по бокс, Теодора Димова, писателка и драматург, Теди Москов, режисьор, Жан-Клод Ван Дам, белгийски спортист по бойни изкуства и актьор, Марио Събев /Буги Барабата/, музикант, Лютви Местан, депутат от ДПС,

Воден Плъх – 1672, 1732, 1792, 1852, 1912, 1972, 2032.
Черният Воден Плъх живее в планината. Младостта му ще е бурна, но плодотворна. Той ще има шанс за щастлив брак, за натрупване на благосъстояние с времето. Но каквото и да му се случи, той винаги ще трябва да се справя сам с предизвикателствата на живота, няма да може да разчита на помощ отстрани.
Черният Воден Плъх е свързан с нощта и зимата. Водата дарява с хладнокръвие и спокойствие, с плодовитост, ефективност и сила. Родените под този елемент Плъхове притежават задълбочено мислене и не са особено импулсивни. С каквото и да се захванат, работят изключително прецизно.
Черният Воден Плъх е много проницателен, любопитен и любознателен и през целия си живот се стреми да трупа знания, да разширява мирогледа си. Но понякога може да е склонен към самоограничаване или към ограничено мислене. Желанието му да се обгражда с колкото се може повече приятели, би могло да притъпи неговата преценка за хората и да го свърже с твърде съмнителни личности.
Водата дарява силни ръце, тънки устни и къдрава коса. Ако очите са пъстри, носът е голям, а телесното тегло високо, това са признаци за лош късмет.
Видни личности, родени в годините на Водния Плъх:
1672 – Петър І,
1732Йохан Кристоф Фридрих Бах, германски композитор,
1792Джоакино Росини, италиански композитор, Пърси Шели, британски поет, Йохан Петер Екерман, немски писател, Николай Лобачевски, руски математик,
1852Исая Мажовски, строител и зограф, Стефан Бочаров, военен лекар, Якоб Вант Хоф, холандски химик, Нобелов лауреат, Павел Бобеков, революционер, Данаил Николаев, офицер,
1912Христо Бояджиев, художник, Парашкев Хаджиев, композитор, Живко Сталев, юрист, Димитър Домузчиев, музикант и общественик, Яна Язова, писателка, Влади Симеонов, диригент, Сидер Флорин, преводач, теоретик на превода, Микеланджело Антониони, италиански режисьор, Стойко Стойков, езиковед, Стефан Сърчаджиев, режисьор,
1972Ива Пранджева, лека атлетика, Явор Гърдев, режисьор, Адриана Дунавска, художествена гимнастика, Юлиян Радулски, шахматист, гросмайстор, Мариян Димитров, състезател по кану-каяк, Мария Гроздева, спортна стрелба, Нина Чилова, политик, Четин Хюсеин Казак, политик, Красимир Дунев, гимнастик, Мирослав Боршош, български журналист и продуцент.

Дървен Плъх – 1744, 1804, 1864, 1924, 1984, 2044.
Този Плъх е свързан с утрото и пролетта, цветовете му са зелено и синьо. Качествата, които той носи са красота, изисканост и целомъдрие. Дървото дава израз на съзидателната сила и въображението. Плъховете, родени под този елемент може да бъдат както поети и художници, така и фермери и природозащитници. Дървото дарява стройна и по-скоро висока фигура, красиви очи, малки ръце и ходила. Ако родените имат смугла кожа, те ще имат повече късмет.
Той е открит и дружелюбен, неговата усмивка и чувство за хумор го поставят в центъра на вниманието на всяка компания. Той е артистичен и талантлив. Неговите остър като бръснач ум и гъвкавост му позволяват да постига успехи във всяко свое начинание, особено когато се научи да се съсредоточава и да не разпилява времето, способностите и силите си.
Зеленият Дървен Плъх живее в къщата и прекарва повечето време на тавана. Той е предприемчив и мъдър, но и доста неспокоен, което ще му попречи да устрои живота си точно така, както би искал. Но с годините Зеленият Дървен Плъх уляга и успява да намери своето спокойствие.

Видни личности, родени в годините на Дървения Плъх:
1744Жан-Батист Ламарк, френски биолог,
1804Йохан Щраус, австрийски композитор, Матиас Шлайден, немски ботаник, Михаил Глинка, руски композитор, Жорж Санд, френска писателка, Натаниел Хоторн, американски писател, Бенджамин Дизраели, британски премиер,
1864, Кръстю Златарев, военен деец, Михаил Такев, политик, Георги Райков, учител и революционер,  Етел Лилиан Войнич, британска писателка, Захария Шумлянска, просветна деятелка, Стоян Загорски, военен деец, Асен Пападопов, военен деец, Петър Дънов, духовен учител, Александър Танев, военен деец, Петко Момчилов, архитект, Бранислав Нушич, сръбски писател и драматург, Евтим Дабев, политик, Георги Колушки, химик, Морис Льоблан, френски писател, Петър Лолов, военен деец,  Анри дьо Тулуз-Лотрек, френски художник, Пенчо Райков, химик, Камий Клодел, френска скулпторка, Сава Савов, офицер
1924Димо Коларов, кинооператор, Славка Славова, актриса, Марлон Брандо, американски актьор, Пенчо Кулеков, художник, Джералд Даръл, английски зоолог и писател,
Свобода Бъчварова, киносценарист, редактор и писател, Лиляна Бочева, музикант, хоров диригент и педагог, Булат Окуджава, певец, Димитър Станишев, политик, Емил Павлов, композитор, Атанас Семерджиев, военен деец и политик, Шарл Азнавур, френски певец, Джордж Хърбърт Уокър Буш, 41-ви президент на САЩ, Мирослав Миндов, актьор, Жорж Шарпак, френски физик, Нобелов лауреат, Борис Карлов, музикант, акордеон, Уилард Бойл, канадски физик, Нобелов лауреат, Димитър Бойчев, скулптор, проф. доктор Цанко Цанков, ректор на ВМЕИ, Марчело Мастрояни, италиански актьор, Труман Капоти, американски писател, Джеймс Клавел, британски писател, Сюлейман Демирел, турски политик, Георги Баев, художник, Карандаш, карикатурист, Георги Стоянов-Бигор, кинодеец, сценарист и режисьор, Любен Станев, писател, Павел Матев, поет, Кирил Костов, флейтист и общественик,
1984Марк Зукърбърг, Скарлет Йохансон, американска актриса, Ивет Лалова, лека атлетика, Матей Казийски, волейбол,

Огнен Плъх – 1756, 1816, 1876, 1936, 1996, 2056.
Огънят управлява сърцето и кръвта. Неговият цвят е червен. Този елемент е свързан с най-топлия и светъл момент – времето по пладне и средата на лятото. Качествата, които дарява огънят са страст и вдъхновение, усет към красотата, изключителна проницателност и възможност да се чувстваме щастливи и радостни дори и от дреболии. Но той може да донесе и страдания поради наранено самолюбие, висока температура при заболявания. Родените под този елемент може да имат твърде румен тен и по-силно окосмяване. Големите уши и по-високото телесно тегло не са особено добри показатели, защото те са под елемент Вода, а Водата може да потуши Огъня.
Червеният Огнен Плъх живее в оризовите полета и е много енергичен, подвижен и предприемчив. Той е преизпълнен с нови и оригинални идеи, които иска да приложи на практика. За него да се съобразява с ограничения, да спазва стандарти, да стои на едно място и да се занимава с рутинни задачи е равностойно на изтезание.
Червеният Огнен Плъх винаги държи да е в центъра на събитията. Той е издръжлив, интелигентен и сериозен. Той е много властен, старае се да контролира всичко и всеки, но все пак има нужда да среща разбиране и подкрепа от страна на близките си.
Първата половина от живота му е по-трудна, но стъпка по стъпка този Плъх ще успее да постигне стабилност и да си осигури добруване на старини.

Видни личности, родени в годините на Огнения Плъх:
1816Шарлот Бронте, английска писателка, Стефан Дуньов, банатски български офицер и революционер, Мария-Тереза Австрийска, кралица на Двете Сицилии, Шарл Жерар, френски химик, Карл Цайс, германски механик и оптик, Вернер фон Сименс, германски изобретател, индустриалец,
1876Тръпко Василев, художник и галерист, Кръстьо Сарафов, драматичен актьор, Никола Станимиров, военен деец, Мата Хари, Рафаил Попов, историк и археолог, Иван Вулпе, български певец, Любомир Стоенчев, военен и революционер, Стефан Нойков, военен деец, Август Розентал, български художник,
1936Благовеста Карнобатлова-Добрева, оперна певица и музикална педагожка, Любен Попов, шахматист, Юлиан Вучков, публицист, Чудомир Начев, лекар, Виктор Вълков, политик, Продан Гарджев, борец, Живко Бояджиев, езиковед, Роза Димова, състезателка по ски бягане, Асен Кисимов, актьор, Красимир Кюркчийски, композитор и диригент, Александър Апостолов, скулптор, Димитър Бахчеванов, лекоатлет и треньор, Стефан Цанев, писател, Никола Гюзелев, оперен певец, Петър Младенов, политик, Любка Рондова, народна певица, Васил Гюзелев, историк, Надежда Хвойнева, народна певица, Николай Кънчев, поет и преводач,

Земен Плъх: 1708, 1768, 1828, 1888, 1948, 2008.
Този Плъх е свързан с най-големите летни и следобедни жеги, цветът му е жълт.
Жълтият Земен Плъх живее в склада за ориз, където му се предоставят повече възможности за храна и закрила. Той умее да се възползва от дарбите и талантите си и ще може да се осигури дълъг и безгрижен живот.
Този Плъх е малко по-различен от останалите Плъхове, защото е разумен, пресметлив и уравновесен. Той не оставя нищо на случайността – старае се да предвиди всяка възможност, да се ориентира във всеки възможен вариант. Жълтият Земен Плъх е делови и трудолюбив реалист, но понякога може да бъде инертен, да проявява инат.
За него са характерни добре подчертаните вежди и плоският корем. Ако кожата му има по-червеникав, по-бронзов тен, ще се радва на късмет. Не е добре да си пуска дълга коса и брада.
Видни личности родени в годините на Земния Плъх:
1768Жан Батист Жозеф Фурие, френски математик и физик, Хендрик Вогд, нидерландски художник, Шарлот Корде, Франсоа Рене дьо Шатобриан, френски писател и политик,
1828Николай Чернишевски, руски писател и философ, Йосиф Гурко, Христо Г. Данов, учител и книжовник, Йоаким Груев, просветител и учител, Лев Толстой, руски писател, Драган Цанков, политик,
1888Николай Райнов, писател, Никола Трайков, дипломат и учен, Реймънд Чандлър, американски писател, Теодоси Даскалов, военен деец, Симеон Петров, летец, Гено Иванов, учител, Морис Шевалие, френски актьор, Томас Стърнз Елиът, англо-американски поет, драматург и литературен критик, Милко Балан, лекар, Иван Данчов, лексикограф, ген. Владимир Заимов,
1948Андрю Лойд Уебър, британски композитор, Димитър Дъбов, политик, Мая Драгоманска, театрална и филмова актриса, Тери Пратчет, британски писател, Желязко Христов, синдикалист, Емил Чакъров, диригент, Сергей Антонов, Юлия Ценова, пианистка, композитор и педагог, Велко Кънев, актьор, Валентин Колев, художник, Георги Пирински, политик, Димитър Костадинов, поет, писател, критик, Джордж Р. Р. Мартин, американски писател, Робърт Джордан, американски фентъзи писател, Асен Агов, политик, Калинка Лечева, акробатика, Светослав Гаврийски, икономист и политик, Жерар Депардийо, френски актьор и режисьор,

Асценденти на Плъха.
23:00-01:00 ч.: Часът на Плъха „зи“.
Вие сте много чаровни и обаятелни личности, но и много тщеславни. Силно привързани към семейството си, вие проявявате много сериозни грижи за близките си. Вашето любопитство ще ви принуждава постоянно да учите и да се усъвършенствате. Притежавате дар-слово и дарба за писане.

01:00-03:00 ч.: Часът на Бика „зу“.
Въпреки, че можете да бъдете много сериозни и съсредоточени, вие сте и доста неспокойни. Въпреки хазартната нагласа на Плъха, благоразумието на Бика ще надделява, а това ще ви осигури стабилност и възможност за добра реализация на заложбите.

03:00-05:00 ч.: Часът на Тигъра „ин“.
Възможно е често да проявявате повече ентусиазъм от необходимото, да сте твърде властни и контролиращи, да се държите нападателно и да раздавате заповеди наляво и надясно. За да постигнете стабилност е необходимо винаги да държите парите си под око и да внимавате с харченето и хазарта.

05:00-07:00 ч.: Часът на Заека „мао“.
Обаянието на Плъха, съчетано с ловкостта на Заека ще ви осигури възможност за постигане на целите и просперитет. Но понякога може да сте доста ексцентрични, което ще създава трудности на околните да ви разбират и дори – да ви понасят.

07:00-09:00 ч.: Часът на Дракона „зен“.
Този Плъх има големи амбиции и щедро сърце, което понякога може да бъде дори по-голямо от портфейла му. Поради това има опасност близките му и не само те, да злоупотребяват с добрината му, да вземат от него заеми, които никога няма да върнат и по този начин Плъхът, роден в часа на Дракона може да се окаже в доста затруднено положение. Но пък от друга страна силната воля на Дракона и способността но Плъха да се ориентира във финансовите отношения и ситуации ще му донесат сериозни успехи в бизнеса.

09:00-11:00 ч.: Часът на Змията „си“.
Плъхът по принцип е чаровен и обаятелен, а Змията ще засили неимоверно тези качества. Това ще направи родения в часа на Змията Плъх направо неотразим. Този Плъх ще успява да се вмъква както в сърцата, така и в портфейлите на околните. Добре е все пак този вид Плъх да не злоупотребява с чара си.

11:00-13:00 ч.: Часът на Коня „ву“.
Животът на този Плъх няма да е сив и скучен – или ще е на върха, или на бунището. Комбинацията предупреждава за опасност от неспасяем авантюризъм. Роденият в часа на Коня Плъх винаги ще се стреми да изпробва всяко нещо, което се изпречи на пътя му и събуди интереса му. Той ще е склонен да поема неоправдани рискове. По отношение на любовта тази неуравновесена природа ще отведе Плъха в бурни води, романтичните отношения ще са драматични и хаотични. Но този Плъх може да стане чудесен пътешественик, откривател и рационализатор.

13:00-15:00 ч.: Часът на Козата „вей“.
Тази комбинация говори както за изисканост и изтънчен естетически вкус, така и за усет към печеленето на пари. Но Козата засилва сантименталността на и без това сантименталния Плъх, прави го твърде чувствителен и лесно раним. Тъй като и двата знака обичат да се съобразяват с конюнктурата, този вид Плъх винаги ще се навърта покрай силните на деня, покрай тези, които разполагат с пари и власт.

15:00-17:00 ч.: Часът на Маймуната „шен“.
Плъхът, роден в часа на Маймуната е изключително предприемчив. Той владее до съвършенство всички финансови инструменти и се старае да не ги оставя да ръждясват. Благодарение на Маймуната този Плъх не е особено сантиментален, той умее да се забавлява и да вижда хумористичната страна на всяка ситуация. В трудна ситуация и при неуспех, той е склонен към самоирония, а не към самосъжаление.

17:00-19:00 ч.: Часът на Петела „ю“.
Може да се каже, че този Плъх е свръхинтелигентен, но за съжаление е и изключително тщеславен. В тази комбинация Плъхът е зает да трупа и да брои парите си, но Петелът е пълен с идеи как да ги харчи. Спасението е в бизнес, където този Плъх ще може да работи с парите на другите

19:00-21:00 ч.: Часът на Кучето „сю“.
Тук Кучето се стреми към добродетелност, а Плъхът се интересува най-вече от финансовата страна на отношенията. Така Кучето ще помогне на Плъха да печели пари без при това да се впуска в съмнителни сделки. Тази комбинация дарява артистичност, дар-слово и остро перо.

21:00-23:00 ч.: Часът на Глигана „хай“.
Комбинацията е доста противоречива – Плъхът ненавижда скрупулите на Глигана в себе си, които го правят колеблив, дори плах, когато е необходимо да използва своята гъвкавост за да се възползва от подходящ момент или ситуация за печелене на пари. Ако не успее да преодолее тези си колебания, Плъхът се превръща просто в един добър изпълнител без особени амбиции.

Ели Маринова