Китайски зодиак – Петел

ГОДИНИ НА ПЕТЕЛА
22 януари 1909 – 9 февруари 1910 Земен Петел
8 февруари 1921 – 27 януари 1922 Метален Петел
26 януари 1933 – 13 февруари 1934 Воден Петел
13 февруари 1945 – 1 февруари 1946 Дървен Петел
31 януари 1957 – 17 февруари 1958 Огнен Петел
17 февруари 1969 – 5 февруари 1970 Земен Петел
5 февруари 1981 – 24 януари 1982 Метален Петел
23 януари 1993 – 9 февруари 1994 Воден Петел
9 февруари 2005 – 28 януари 2006 Дървен Петел
28 януари 2017 – 15 февруари 2018 Огнен Петел
13 февруари 2029 – 2 февруари 2030 Земен Петел
Петелът е амбициозен и артистичен, притежава силен и устойчив характер. Верен, честен, отзивчив, жизнен, той се държи с достойнство и увереност, излъчва авторитет. Макар често да се представя за идеалист, може да се каже, че той е здраво стъпил на земята реалист. Надарен е с проницателност и, когато се наложи, е хладнокръвен и безпристрастен. Умее да се ориентира във всяка ситуация, да преценява всеки факт, има дарбата да прави проучвания и да гради стратегии. Когато е необходимо успява да си осигури подкрепата на точните хора. Не обича не поискани съвети, не позволява намеса в делата си.
Петелът е добър организатор. Той е педантичен, планира и подготвя внимателно всяка своя задача. С каквото и да се захване, той работи перфектно – стъпка по стъпка, етап по етап, а резултатът е перфектен. При проблеми успява да намери най-правилното решение и подхожда творчески.
Петелът е надарен многостранно и, когато става дума за бизнес, не се колебае да реализира талантите си с цел печалба. Умее да печели пари, но обича и да ги харчи. Ще е добре да се научи да следи и да контролира внимателно финансовите и материалните си дела.
Петелът е много проницателен, вижда всеки детайл, забелязва дори и най-малкото несъвършенство и обича да критикува. Но в същото време той е много чувствителен на критика, приема всичко лично и е много обидчив.
Обожава светлините на прожекторите, обича да е в компания обича да се изявява на сцена. Води активен социален и обществен живот. Той винаги е душата на всяка компания, винаги е в центъра на вниманието с живото си, често остро чувство за хумор, с образната си и цветиста реч. Често действията и реакциите му са непредвидими дори и за самия него. Но, внимание – той може да бъде и много нетактичен и тщеславен.
Петелът обича да изглежда добре. За да си осигури одобрението на публиката той се грижи сериозно за външния си вид, който често е и доста ексцентричен. Но когато става дума за любов и романтика, гръмогласният Петел може да се окаже твърде свит и свенлив. За да успее да стабилизира личния си живот, той трябва да се научи да изразява чувствата си по подходящ начин.
Петелът обича децата и е много отзивчив и грижовен. Когато създаде семейство и се сдобие с поколение, той се представя като твърде либерален родител.
ПАРТНЬОРСТВО:
Петелът харесва Вола и Змията и умее да се разбира с тях, но една връзка с Дракон ще му създаде истинска сигурност, ще му донесе много радост и щастие.
Връзките с Плъх, Тигър, Коза или Глиган могат да бъдат удовлетворяващи, поне до голям степен. С Кон може също да се получи приемлива връзка, но с Плъх, Заек или с друг Петел ще е доста трудно. С Маймуна и Куче също няма да е никак лесно.

Метален Петел: 1741, 1801, 1861, 1921, 1981, 2041
Белият Метален Петел е свързан с вечерта и есента. Качествата, които дарява Металът са решителност и амбиция при постигане на целите, упоритост за добро или зло. Но твърде високото самочувствие, нетърпението или не добрата осведоменост могат да създадат сериозни проблеми.
Белият Метален Петел е жизнен, съвестен и трудолюбив, има усет да борави с пари и материални средства. Той знае какво иска да постигне в живота и как да го направи. Подхожда към изпълнението на всяка задача, към постигането на всяка своя цел конструктивно и решително. Упорито отстоява мненията и позициите си и много рядко е склонен да прави компромиси. Той е лоялен и честен, винаги е готов да се включи в обществено полезна работа.
Този Петел се радва на сигурна закрила от Съдбата, но до някъде е ограничен от златната клетка, в която се е излюпил.
Белият Метален Петел е много почтен, горд и честолюбив. Обича да спори и да критикува.
Родените под елемент Метал може да имат равни бели зъби, квадратна челюст и малки и елегантни ръце. По-свелият тен на кожата е знак за късмет.
Видни личности, родени в годините на Металния Петел:
1741 – Антонио Вивалди, италиански композитор, Йозеф II, император на Свещената Римска империя, Жан-Франсоа Лаперуз, френски изследовател;
1801 – Алберт Лорцинг, немски композитор, оперен певец и диригент, Винченцо Белини, италиански композитор;
1861 цар Фердинанд I, Рудолф Щайнер, австрийски философ и учен, ген. Никола Иванов, ген. Рачо Петров, ген. Климент Бояджиев,пРабиндранат Тагор, индийски писател и философ, Йеротей Сирманов, военен деец, Радой Сираков, военен деец, Роберт Бош, немски индустриалец и общественик, Фритьоф Нансен, норвежки изследовател, Нобелова награда, Андрей Рябушкин, руски художник, Вичо Диков, военен деец, Петър Тантилов, военен деец, Стефан Кисов, военен деец, Константин Коровин, руски художник, Иван Хаджиниколов, революционер;
1921 – Лана Търнър, американска актриса, Милко Борисов, физик, академик, Джулиета Мазина, италианска актриса, Жан-Бедел Бокаса, централно африкански диктатор, Петър Куцаров, художник и скулптор, Симон Синьоре, френска актриса, Начо Папазов, политик, Георги Мицков, български поет, Франко Корели, италиански тенор, Питър Устинов, английски актьор, Андрей Сахаров, руски физик, Нобелова награда, Коста Пергелов, икономист, Сухарто, президент на Индонезия, Иван Пръмов, политик, Таня Масалитинова, актриса, Азаря Поликаров, философ и физик, Станислав Лем, полски писател-фантаст, Ив Монтан, френски актьор и певец, Раде Маркович, сръбски театрален и кино актьор, Никола Мирчев, художник, Александър Дубчек, словашки политик, Димитър Данаилов, български писател, Юрий Никулин, руски актьор, Желез Дончев, дендролог; Блага Димитрова, писателка, Христо Данов, юрист, Невена Тошева, режисьор, Виктор Яшин, руски летец;
1981 – Джесика Алба, американска актриса, Кубрат Пулев, боксьор, Николай Давиденко, руски тенисист, Дима Билан, руски певец.

Воден Петел – 1753, 1813, 1873, 1933, 1993, 2053
Черният Воден Петел е свързан с нощта и зимата. Водата дарява с хладнокръвие и спокойствие, плодовитост, ефективност и сила. Но родените под този елемент може да са склонни към самоограничаване или ограничено мислене.
Този Петел е излюпен в обора и за това има дарбата да се разбира с всякакви хора и да работи с тях. Той е прям и справедлив, но обича да клюкарства и му е трудно да бъде дискретен и да пази тайна.
Черният Воден Петел не само се справя чудесно сам, но и семейството му разчита много на него. През целия си живот той успява да съзира и да хваща благоприятните и изгодни възможности и никога няма да остане на сухо. Но за съжаление този Петел е склонен излишно да се тревожи за дреболии и незначителни неща.
Черният Воден Петел е интелигентен и ерудиран, обича да взема участие в дискусии и спорове. Той е изключително динамичен и енергичен, убедителен и винаги добре аргументиран. Има дарбата на чудесен организатор и не мирясва, докато не си свърши работата и то – перфектно. Но както може да се труди усилено, така той може и да се забавлява. Винаги е в центъра на компанията със своето живо чувство за хумор.
Водата дарява силни ръце, тънки устни и къдрава коса. Ако очите са пъстри, носът – голям, а телесното тегло високо, това са признаци за лош късмет.
Видни личности, родени в годините на Водния Петел:
1753 – Бенджамин Томпсън, британски физик, Александър Римски-Корсаков, руски генерал;
1813 – Дейвид Ливингстън, английски мисионер и изследовател, Сьорен Киркегор, датски философ и теолог, Рихард Вагнер, немски композитор, Джузепе Верди, италиански оперен композитор, Генадий Невелской, руски изследовател;
1873 – Енрико Карузо, италиански тенор, Тане Николов, революционер, Георги Шагунов, композитор, Михаил Чаков, революционер, Анри Барбюс, френски писател и общественик, Коста Николов, военен деец, Константин Георгиев, военен деец, Пенчо Семов, индустриалец, Христо Русков, учител, Георги Бакалов, общественик, Никола Петров, легендарен български борец;
1933 – Йоко Оно, японска певица, Стойчо Панчев, академик на БАН, Панайот Щерев, аграрен учен, аграрикономист, Борис Карадимчев, композитор Константин Павлов, поет и киносценарист, Жан-Пол Белмондо, френски актьор, Петко Радев, кларинетист и музикален педагог, Монсерат Кабайе, испанска оперна певица, Борис Стругацки, руски писател-фантаст, Ицхак Финци, актьор, Цанко Апостолов, скулптор, Васил Арнаудов, хоров диригент и педагог, Рада Москова, сценарист, Андрей Вознесенски, руски поет, Кръстьо Станишев, поет и преводач, Димитър Мишев, инженер, Никола Пъдевски, шахматист, Светлин Русев, художник, Димитър Казаков, художник, Клаудио Абадо, италиански диригент, Никола Лечев, волейболист, Александър Фол, историк-траколог, Дончо Цончев, писател, Александър Лилов, политик, Иван Иконописов – Бебето, плувец и ватерполист, Янаки Градев, общественик, Димитър Христов, композитор, Александър Миланов, писател и преводач, Евтим Евтимов, поет, Кръстан Дянков, български журналист, фотограф и преводач, Росица Данаилова, актриса, Спиро Дебърски, футболист и треньор, Людмил Кирков, режисьор, Иван Панев, политик, Акихито, император на Япония; Иван Спасов, композитор и диригент, Тодор Кавалджиев, политик, Димчо Рошманов, оперетен и читалищен деятел, Петър Чернев, актьор, Георги Узунски, писател, Татяна Лолова, актриса, Иван Терзиев, режисьор.

Дървен Петел – 1765, 1825, 1885, 1945, 2005, 2065
Синьо-зеленият Дървен Петел е свързан с утрото и пролетта. Качествата, които той притежава са красота, изисканост и целомъдрие. Дървото дава израз на съзидателната сила и въображението. Родените под този елемент може да бъдат както поети и художници, така и фермери и природозащитници.
Този Петел е много гласовит. Той е прям и честен, често може да говори /или да пее/ без да каже нещо съществено. Обича да пътува, особено с близки и обичани хора. Държи на семейството и децата си и е много грижовен и отзивчив.
Синьо-зеленият Дървен Петел е твърде взискателен, особено към самия себе си. Той е амбициозен, като в същото време умее да работи чудесно в екип с околните си. Той е артистична и творческа личност. Притежава разностранни интереси, многобройни дарби и таланти. Склонен е да се захваща с няколко задачи наведнъж и често му е трудно да довърши всичко в срок. Ще е добре да внимава, когато се среща с администратори и чиновници, към които питае явна нетърпимост.
Елемент Дърво дарява стройна и по-скоро висока фигура, красиви очи, малки ръце и ходила. Ако родените под този елемент имат смугла кожа, те ще имат повече късмет.
Видни личности, родени в годините на Дървения Петел:
1825 – Уилям Ландсбъро, шотландски изследовател, Сава Филаретов, просветител и общественик;
1885 – Лалю Метев, индустриалец, Стефан Тинтеров, поет-символист, Жул Паскин, художник, Вълко Димитров, деец на БЗНС, Гошка Дацов, художник, Гюрга Пинджурова, народна певица, Екатерина Ненчева, поетеса, Станислав Крайовски, военен деец, Методий Лолов, журналист и писател, Николай Лилиев, поет, Никола Ракитин, писател, Иван Илиев, революционер, Тодор Сопотски, революционер, Георги Кулишев, политик, Нилс Бор, датски физик, Емануил Попдимитров, поет и писател, Иван Буреш, учен зоолог, ентомолог;
1945 – Евдокия Манева, политик, Атанас Щерев, лекар и политик, Димитър Въндев, математик, Косьо Китипов, български дипломат, Ричи Блекмор, британски музикант, Венцеслав Димитров, български политик, Бьорн Улвеус, шведски музикант, Йосиф Сърчаджиев, актьор, Божана Апостолова, поетеса, Найден Андреев, български композитор, Бриго Аспарухов, разузнавач и политик, Стефан Воронов, Стоян Стоянов, политик, Вера Кочовска, ясновидка, Дъглас Ошероф, американски физик, Нобелова награда, Стойка Миланова, цигуларка, Ивайло Балабанов, български поет, Младен Койнаров, народен певец, Руси Чанев, актьор, Катя Паскалева, актриса, Милан Миланов, лекар и политик, Димитър Кирков, писател, Борис Христов, писател и поет, Никита Михалков, руски режисьор, Иван Газдов, художник, Димитър Калчев, и политик, Брунко Илиев, волейболист и треньор, Роджър Глоувър, британски роккитарист и композитор, Божидар Димитров, историк, Петър Гюзелев, рок музикант, Бойка Асиова, журналист и писател, Мария Нейкова, поппевица и композитор, Димитър Гоцев, историк и общественик, Иван Дреников, пианист.

Огнен Петел
Червеният Огнен Петел е свързан с най-топлия и светъл момент – времето по пладне и средата на лятото. Огънят управлява сърцето и кръвта. Качествата, които дарява Огънят са страст и вдъхновение, красота, изключителна проницателност и възможност да се чувстваме щастливи и радостни дори и от дреболии. Но той може да донесе и страдания поради наранено самолюбие или висока температура при заболявания.
Този Петел е роден лидер, надарен с изключително силна воля. Той е добър организатор, много компетентен по отношение на работата си, старае се винаги да бъде добре информиран. Често постига целите си благодарение на силния си характер, но ако се научи на повече такт и дипломатичност, нещата ще са много по-лесни и за него, и за околните му.
Родените под този елемент може да имат твърде румен тен и по-силно окосмяване. Големите уши и по-високото телесно тегло не са особено добри показатели, защото те са под елемент Вода, а Водата може да потуши Огъня.
Видни личности, родени в годините на Огнения Петел:
1717 – Мария Тереза, австрийски монарх, Жан Лерон д’Аламбер, френски математик, физик и философ;
1777 – Карл Фридрих Гаус, немски математик, Луи Жак Тенар, френски химик, Ханс Кристиан Оерстед, датски физик, Никита Бичурин, руски китаист, Александър I, император на Русия;
1837 – Васил Левски, революционер и национален герой; Димитър Душанов, български книжовник, преводач;
1897 – Йордан Стубел, поет, Райна Касабова, българска медицинска сестра, Никола Аврамов, художник, Лазар Станев, политически деец, Трайчо Костов, политик, Дончо Костов, биолог, Аспарух Лешников, певец, Амелия Ерхарт, авиатор, Уилям Фокнър, американски писател, Луи Арагон, френски историк, поет, романист и новелист, Борис Борозанов, актьор, Страхил Развигоров, революционер, Иван Мирчев, поет,  Иля Илф, руски писател-сатирик, Владо Черноземски, революционер, Йозеф Гьобелс, нацистки политик, Асен Разцветников, писател, Димитър Иванчев, б политик, Лъки Лучано, итало-американски мафиот;
1957 – Иглика Трифонова, театрален и кинорежисьор, Милко Ковачев, политик, Осама бин Ладен, саудитски фундаменталист, Георги Арнаудов, композитор, Матьо Добрев, кавалджия и педагог, Стойчо Младенов, футболист и треньор, Мая Нешкова, поп певица, Емил Кюлев, банкер, Иван Милев, художник, Георги Първанов, политик, Николай Овчаров, археолог, Евгений Желев, политик, Валентин Фъртунов, писател и журналист, Стефан Найденов, футболист, Любомир Любенов, състезател по кану, Живко Господинов, футболист, Пламен Марков, футболист и треньор, Аня Пенчева, актриса, Ханс Цимер, немски композитор, Богомил Бонев, политик, Димитър Костов, политик, Христо Гърбов, актьор, Панайот Узунов, авиатор, Васил Бинев, актьор, Владимир Левчев, писател и поет, Волфганг Кетерле, немски физик, Нобелова награда, Милка Йорданова, акробатика, Долф Лундгрен, шведски актьор, Веселин Методиев, политик, Бонка Енчева, акробатика, Иван Лебанов, ски-бягяне, Светослав Овчаров, кинорежисьор; Красимир Рангелов, скулптор, Ваня Цветкова, актриса, Пламен Панайотов, политик, Петко Драганов, дипломат, Стефан Тафров, дипломат.

Земен Петел – 1729, 1789, 1849, 1909, 1969, 2029, 2089
Жълтият Земен Петел е свързан с най-големите летни и следобедни жеги. Елемент Земя влияе на всички останали елементи през всеки един период – година, месец, ден. Земята дарява качества като способност за стратегическо мислене, ефективност и издръжливост, съпричастност. Тя също е символ и на трудолюбие и реализъм, деловитост, но понякога и на инертност и прояви на инат.
Това е Петел, който обича да кукурига и да сочи верния път. Той мисли задълбочено и всеобхватно, има силно развит усет за бизнес и финанси. Освен това той е много упорит, преследва неотклонно целите, които си е поставил. Работи неуморно и усилено, с което печели уважението на околните си. Този Петел е умен и отзивчив, пестелив, но не е особено предвидим в постъпките си. Възможно е често отношенията със семейството да са напрегнати и объркани.
Жълтият Земен Петел има усет за красота и хармония и, ако не избере изкуството за свое поприще, то винаги присъства в живота му като хоби.
За хората, родени под елемент Земя са характерни добре подчертаните вежди и плоският корем. Ако те имат и по-червеникав, по-бронзов тен, ще се радват на късмет. Но за родените под този елемент не е добре да си пускат дълга коса и брада.
Видни личности, родени в годините на Земния Петел:
1729 – Екатерина II, императрица на Русия, Луи Антоан дьо Бугенвил, френски изследовател;
1789 – Огюстен Луи Коши, френски математик, Джеймс Фенимор Купър, американски писател, Васил Априлов, просветен деец и книжовник;
1849 – Никола Обретенов, революционер, Никола Войновски, революционер, Иван Павлов, руски физиолог;
1909 – Георги Веселинов, детски писател и литературен критик, Бинка Вазова, българска художничка, Рита Леви-Монталчини, италианска невроложка, Нобелова награда, Бернхард Гжимек, германски зоолог, Йосиф Петров, поет и общественик, Фео Мустакова-Генадиева, балерина, Димитър Димов, писател, Сергей Закариадзе, грузински актьор, Никола Парапунов, партизанин, Камен Писков, шахматист, Елия Казан, американски режисьор, Димитър Яранов, географ, Атанас Душков, писател, Светослав Обретенов, композитор и диригент, Йожен Йонеско, румънско-френски драматург и писател, Владимир Аврамов, български цигулар и педагог, Никола Вапцаров,  поет, Адалберт Антонов, партизанин, Александър Димитров, деец на РМС и БКП;
1969 – Христо Мутафчиев, театрален актьор, Мария Капон, политик, Хасан Азис, български политик, Румяна Желева, политик, Катерина Малеева, тенисистка, Николай Нинов, шахматист, Мария Сапунджиева, актриса, Серафим Тодоров, боксьор, Павел Чернев, адвокат и политик, Николина Чакърдъкова, народна певица, Катрин Зита-Джоунс, британска актриса, Радостин Стойчев, волейболист и треньор, Петър Волгин, журналист, Мариус Куркински, актьор и режисьор, Виктор Калев, актьор, Георги Милчев-Годжи, музикант, Нона Йотова, актриса и певица, Даниел Боримиров, футболист.

Асценденти на Петела.
23:00-01:00 ч.: Часът на Плъха „зи“.
Това е един свръхинтелигентен и много сръчен, но и много тщеславен Петел. Той може лесно и бързо да печели пари, да прави ловки и успешни капиталовложения, но той може и много лесно и бързо да харчи спечеленото за да си достави удоволствие. За разлика от повечето си събратя, този Петел е до голяма степен потаен и дискретен.
01:00-03:00 ч.: Часът на Бика „зу“.
Енергичен и отговорен, на този Петел може да се разчита. Но той обича да критикува и да спори дори и по най-незначителен повод. Има забележително дар-слово и много цветиста и образна реч – в него са съчетани войникът и проповедникът.
03:00-05:00 ч.: Часът на Тигъра „ин“.
Този Петел е много забележителна личност, в която са съчетани дипломатът и побойникът. За щастие на него не му липсват хладнокръвие и благоразумие…докато не бъде предизвикан. Той не е много добър в слушането, но е непобедим в спора, какъвто и да е този спор, с каквито и методи да се провежда.
05:00-07:00 ч.: Часът на Заека „мао“.
Този Петел изглежда като кротка, трудолюбива и експедитивна птичка, която винаги ще си намира прехрана и то до насита. В същото време тази птица обича да критикува, да контролира и да наставлява. Дълбоко в себе си този Петел е чистосърдечен, щедър, весел и чаровен и, колкото и парадоксално да е, той често е доста колеблив и нерешителен.
07:00-09:00 ч.: Часът на Дракона „зен“.
Блестящ, храбър, горд и честолюбив като Дракон, този Петел притежава многобройни дарби, съчетани с богато въображение. В същото време той държи непременно да е начело, да контролира всичко и всеки, да надзирава. Но с него винаги е интересно, той никога не може да бъде наречен скучен и отегчителен.
09:00-11:00 ч.: Часът на Змията „си“.
Това е Петел с вкус и усет към красивото и луксозното във всички сфери на живота. На пръв поглед той изглежда безцеремонен, арогантен и язвителен, дори отровен, но дълбоко в себе си това е една несигурна и колеблива птица със щедро и добронамерено сърце.
11:00-13:00 ч.: Часът на Коня „ву“.
Благороден и изящен на вид, този Петел често е доста нерешителен. Той или се стреми към безспорно лидерство, или към ролята на Сивия кардинал.
13:00-15:00 ч.: Часът на Козата „вей“.
Този Петел често си поставя твърде далечни и трудно постижими цели. Той е щедър и отзивчив, но рядко изпълнява обещанията си. Когато му се наложи да изкаже категорично мнение, той предпочита да се скрие. Не обича ограниченията, не понася каквато и да е форма на обвързаност.
15:00-17:00 ч.: Часът на Маймуната „шен“.
Този Петел притежава чар и харизма, забележителна интелигентност и естетически усет и никога не се свени да ги използва и то – показно. Това в никакъв случай не е скромна и свита птица. Обожава светлината на прожекторите и не понася да остава незабелязана. Тоест този Петел често се държи като примадона.
17:00-19:00 ч.: Часът на Петела „ю“.
Този Петел е горд, честолюбив и тщеславен. Той заявява правото си на специално място под Слънцето гръмогласно и безапелационно. Той е олицетворение на бдителността – като страж и като закрилник, макар понякога да е твърде себичен и обидчив, твърде напорист. Но винаги облечена по последна мода, тази ярка и екзотична птица неотклонно събира погледите на всички около себе си и умее да се възползва от това.
19:00-21:00 ч.: Часът на Кучето „сю“.
За разлика от събратята си, този Петел не държи непременно да е в центъра на вниманието. Той не е отмъстителен и злопаметен, напротив –лоялен, честен и предан към хората на които държи и на каузите, за които се бори, той е олицетворение на бдителността. Той може да бъде определен като идеалният пазач и часовой. Упорит и целенасочен, той е склонен да се движи по ръба на бръснача – понякога на светло, понякога на тъмно, но винаги ще се стреми да постига целите си.
21:00-23:00 ч.: Часът на Глигана „хай“.
Този Петел е ексцентричен, странен и самотен скиталец. За разлика от побратимите си той е скромна и тиха птица, която не се стреми да блести на всяка цена. Той се откроява от обкръжението си не с външен вид и гръмогласно кукуригане, а с отношението си към живота. Той е склонен да събира и да складира скъпоценности, по-скоро духовни, да ги крие от света и да им се радва в самота. Но неговата ексцентричност не му пречи да живее пълноценно и да реализира дарбите и талантите си пред света, без показност, суета и тщеславие.

Ели Маринова