Китайски зодиак – Коза

Години на козата
13 февруари 1907 – 1 февруари 1908 – Огнена Коза
1 февруари 1919 – 19 февруари 1920 – Земна Коза
17 февруари 1931 – 5 февруари 1932 – Метална Коза
5 февруари 1943 – 24 януари 1944 – Водна Коза
24 януари 1955 – 11 февруари 1956 – Дървена Коза
9 февруари 1967 – 29 януари 1968 – Огнена Коза
28 януари 1979 – 15 февруари 1980 – Земна Коза
15 февруари 1991 – 3 февруари 1992 – Метална Коза
1 февруари 2003 – 21 януари 2004 – Водна Коза
20 януари 2015 – 8 февруари 2016 – Дървена Коза
6 февруари 2027– 26 януари 2027 – Огнена Коза
Козата е най-артистичният и най-творчески знак от Китайския зодиак. Тя притежава изтънчено чувство красота и хармония, развито въображение и творческо мислене. Влага творчество във всяко нещо, с което се захване, вижда красотата на живота дори и в дреболиите и умее да я цени. Обича спокойствието и уюта, старае се да си осигури спокоен и безгрижен живот, ненавижда споровете, разногласията и неприятностите. Никоя Коза не обича да бърза и не позволява на когото и да е да я пришпорва, не понася ограничения и строги графици. Тя е любезна и внимателна, дружелюбна и кротка, гъвкава и адаптивна. Но въпреки дарбата си за лесна адаптация, тя винаги предпочита добре познатото и усвоено пространство, което й помага да се почувства сигурна и стабилна.
Въпреки, че на пръв поглед Козата изглежда небрежна и не особено амбициозна, тя е перфекционист и, когато се захване с нещо, влага цялото си внимание, старание и усърдие, за да може крайният резултат от работата й да е идеален. Козата винаги се отнася много грижливо към изпълнението на задачите си и е много мила и грижовна съм близките си. Тя обича да работи в колектив, да споделя опита и уменията си с хората около себе си, да помага и да разчита на помощта им. Когато това е възможно, предпочита да остави вземането на важните решения на някой друг, а не да поема пряка отговорност. Но когато се наложи да защитава мненията и позициите си, същата тази тиха, плаха, тревожна и неуверена Коза се превръща в добре аргументиран оратор, който не са колебае да пусне в ход обаянието и чара си само и само да постигне своето.
По характер Козата е тиха и сдържана, но когато е в компания, която й допада, обича да е в центъра на вниманието. Всички представители на знака са много приятни и забавни събеседници и великолепни домакини. И, въпреки че домът им не е подреден под конец, той и чист и приветлив, по-скоро артистичен, като самия домакин. Козите обичат природата и са родени творци, но освен всичко това те имат изтънчен усет за ритуалите и често да доста религиозни.
По принцип никоя Коза не обича да остава сама и, ако това се случи, тя се превръща в черноглед песимист, който сам да си създава демоните, от които се страхува. И въпреки своята колебливост и неувереност, Козата често е и доста твърдоглава, продължава упорито да държи на своето дори когато вижда, че не е права и няма как да се наложи, което може да я отдалечи от човек, на когото държи много.
Когато става въпрос за пари и материални средства, не може да се каже, че Козата е много предвидлива и практична. Тя може да печели, но и харчи с удоволствие, без да се замисля сериозно за бъдещето. Но ако до нея има предвидлив и разумен човек, тя много лесно може да се научи на пестеливост и предвидливост.
Родените под този знак обикновено напускат родния си дом рано, но винаги поддържат близки отношения с роднините си. Любовта е много важна за романтичната и сантиментална Коза, която преживява няколко романтични връзки, преди да създаде свое семейство.
ПАРТНЬОРСТВО
Козата ще бъде най-щастлива, ако свърже живота си с Глиган, Заек, или Кон.
Връзките й с Тигъра и Маймуната също ще са щастливи и плодотворни.
Тя би могла да създаде добро партньорство и с Дракон, Змия и Петел или с друга Коза.
Връзката с Кучето може да е доста тревожна и неспокойна, а връзката й с Плъха ще е направо кошмарна.

Метална Коза – 1751, 1811, 1871, 1931, 1991, 2051
Бялата Метална Коза е свързана с вечерта и есента. Тя е по-решителна и амбициозна от останалите Кози, но когато преследва целите си, тя го прави по един фин и елегантен начин. Понякога тази Коза може да бъде обвинена в упорство, инат и неотстъпчивост, да изглежда твърде самоуверена, дори и надменна, но дълбоко в себе си тя е колеблива и неуверена, много чувствителна и лесно ранима, романтична и сантиментална. По правило представителите на този тип Коза са много толерантни и любезни.
Когато работи, Бялата Метална Коза е перфекционист и довежда всяка задача до край по най-добрия начин. Тя притежава изтънчен естетически усет и, ако не избере изкуството като свое поприще, със сигурност ще се занимава с някакъв вид изкуство като хоби или ще предпочете да колекционира красиви антични предмети.
Младостта на този тип Коза може да е изпълнена с изпитания и обрати, но щом намери подходящата си половинка, която да я разбира и подкрепя, всичко се нарежда. Бялата Метална Коза е много привързана и лоялна към семейството си, има малък кръг от верни приятели.
Родените под този елемент Метал може да имат равни бели зъби, квадратна челюст и малки и елегантни ръце. По-свелият тен на кожата е знак за късмет.

Видни личности, родени в годините на Металната Коза.
1811 – Роберт Бунзен, немски химик и откривател, Хариет Бичър Стоу, американска писателка, Уилям Мейкпийс Такъри, британски писател, Теофил Готие, френски писател, Ференц Лист, унгарски композитор, Еварист Галоа, френски математик;
1871 – Юрдан Данчов, инженер, Аврам Гачев, политик, Фьодор Токарев, съветски оръжеен майстор, Марсел Пруст, френски писател, Теодор Драйзер, американски писател, ген.-лейтенант Иван Луков, Ърнест Ръдърфорд, британски физик, нобелов лауреат, Панайот Пипков, български композитор и капелмайстор;
1931 – Надежда Драгова, литературовед и драматург, Тони Морисън, американска писателка, Нобелова награда, Михаил Горбачов, съветски политик, Нобелова награда, Димитър Стойков, акордеонист и композитор, Виктор Корчной, руски шахматист, Иван Теофилов, поет и драматург, Петър Пашов, езиковед, проф. Георги Мандов, професор по геология, Тед Кочев, канадски режисьор от български произход, Ненко Токмакчиев, художник, Димитър Добрев, борец, Димитър Овчаров, археолог и изкуствовед, Георги Караманев, политик и общественик, Георги Христов, журналист, Илия Буржев, български поет, Раул Кастро, кубински политик, Георги Кандиларов, български юрист, Мартинус Велтман, нидерландски физик, Нобелова награда, Александър Баров, архитект, Ангел Заберски, композитор, Димитър Бучков, учен, Марко Недялков, поет, Мария Апостолова, художник, Стоян Дуков, художник-аниматор, режисьор и сценарист, Пенчо Богданов, строителен инженер, Милко Бобоцов, шахматист, Васил Метев, физик, Николай Генчев, историк, Орлин Орлинов, поет, Николай Минев, шахматист, Стивън Констант, британски публицист от български произход; Димитри Иванов, журналист и преводач, Иван Кирков, художник, Карлос Саура, испански режисьор, Умберто Еко, италиански писател и философ, Раиса Горбачова, съветска общественичка, Хачо Бояджиев, режисьор, Димитър Димитров, учен и политик;
1991 – Григор Димитров, тенисист; Ружди Ружди, български лекоатлет, параолимпиец.

Водна Коза – 1763, 1823, 1883, 1943, 2003, 2063
Черната Водна Коза е свързана с нощта и зимата. Водата дарява с хладнокръвие и спокойствие, плодовитост, ефективност и сила. Но родените под този елемент може да са склонни към самоограничаване или ограничено мислене. Тази Коза е идеалист и понякога може да е твърде наивна, но притежава пъргав и деен ум. Тя предпочита уюта на колектива, обича да се скрие в групата си или сред тълпата. Предпочита да се чувства сигурна и у дома, и на работното си място и не приема лесно промените. Обича да е сред семейството и децата си.
Черната Водна Коза се радва на по-голяма популярност и умее да се сприятелява удивително лесно. Тя е притежава добре развито чувство за хумор, ведър и жизнен характер и е прекрасен компаньон и събеседник. Има добър нюх и умее да забелязва добрите възможности, но поради вродената си неувереност, не винаги успява да се възползва от тях.
Водата дарява силни ръце, тънки устни и къдрава коса. Ако очите са пъстри, носът – голям, а телесното тегло високо, това са признаци за лош късмет.
Видни личности, родени в годините на Водната Коза.
1763 – Гийом Брюн, френски маршал, Жан Паул, немски писател, Йозеф Понятовски, полски княз, Пиер-Шарл Вилньов, френски адмирал;
1823 – Иван Аксаков, руски публицист, Станислав Доспевски, възрожденски художник, Леополд Кронекер, немски математик;
1883 – Дамян Велчев, политик, Радул Милков, военен пилот, Христо Петков, цигулар и музикален педагог, Богдан Филов, политик, Семьон Будьони, съветски маршал, Димитър Грънчаров, деец на БЗНС, Ярослав Хашек, чешки писател-сатирик, Владимир Попанастасов, български поет, Дъглас Феърбанкс, американски актьор, Атанас Саев, революционер, Георги Тановски, военен деец, Александър Радолов, политик, Франц Кафка, писател, Петър Мутафчиев, историк, Григор Василев, политик, Александър Андреев, революционер, Бенито Мусолини, италиански политик, Коко Шанел, Преподобна Стойна, ясновидка, Чудомир Кантарджиев, революционер, Гоно Манчев, революционер, Ото Варбург, германски биохимик, Иван Снегаров, български историк, ген. Пенчо Златев, Сирак Скитник, писател, Марко Рясков, икономист и министър, Христо Герчев, публицист, Андрей Вишински, полски юрист и дипломат;
1943 – Иван Гарелов, журналист и тв водещ, Джоузеф Стиглиц, американски икономист, Нобелова нагрда, Янко Миладинов, композитор и диригент, Марин Янев, актьор, Иван Димов, художник, Вера Ганчева, преводачка, Христо Проданов, алпинист, Джордж Харисън, британски музикант, Георги Китов, археолог, Александър Бръзицов, композитор, Боби Фишер, американски шахматист, Енчо Мутафов, български литературен и художествен критик, Любен Спасов, български шахматист, Вангелис, гръцки композитор, Георги Минчев, певец, Мустафа Чаушев, певец, Цветан Тотомиров, български армейски офицер, Георги Спасов, писател, Венцеслав Николов, виолончелист, диригент и педагог, Георги Аспарухов, футболист, Артин Потурлян, български композитор, Ян Енглерт, полски актьор, Георги Бакалов, историк, Кирил Топалов, учен, писател, преводач и дипломат, Орфи, български илюзонист, Младен Киселов, български театрален режисьор, Радослав Спасов, оператор и режисьор, Джони Холидей, френски певец и актьор, Николай Майсторов, художник, Робърт де Ниро, американски актьор, Боян Иванов, поп певец, Йорданка Христова, поп певица, Лех Валенса, полски политик, Нобелова награда, Георги Дюлгеров, режисьор, Петър Чернев, поп певец,  Симеон Венков, музикант, Георги Танев, политик, Андрей Андреев, лекар хематолог, Любомир Клисуров, подводен фотограф, Катрин Деньов, френска актриса, Майкъл Спенс, американски икономист, Нобелова награда, Рашо Рашев, български историк, Самуил Сеферов, български художник Георги Константинов, български писател, Стефан Мавродиев, български актьор и режисьор; Тери Брукс, американски писател, Джо Фрейзър, американски боксьор,Румен Антонов, български изобретател.

Дървена Коза: 1835, 1895, 1955, 2015, 2075
Синьо-зелената Дървена Коза е свързана с утрото и пролетта. Качествата, които дарява елемент Дърво са красота, изисканост и целомъдрие. Дървото дава израз на съзидателната сила и въображението. Родените под този елемент са красиви и изискани. Те могат да бъдат както поети и художници, така и фермери и природозащитници.
Това е една непретенциозна, но добре възпитана Коза с фини обноски. Тя знае до къде се простират възможностите й и не обича да насилва нещата. Има разностранни интереси и богати дарби и винаги успява да постига хармония и да се чувства щастлива в работата, на която се е посветила.
Тази Коза е популярна, обичана и ценена от близки и приятели. Но добросърдечната, щедра и отзивчива Дървена Коза често може да бъде и доста наивна и лековерна.
Дървото дарява стройна и по-скоро висока фигура, красиви очи, малки ръце и ходила. Ако родените под този елемент имат смугла кожа, те ще имат повече късмет.
Видни личности, родени в годините на Дървената Коза.
1475 – Микеланджело Буонароти, италиански художник и скулптор;
1775 – Джоузеф Търнър, английски художник, Джон Кид, английски химик и професор, Уилям Хенри, английски химик, Джейн Остин, английска писателка;
1835 – Едуард Щраус, австрийски композитор, Бачо Киро, учител, революционер, книжовник, Тодор Икономов, политик, Камий Сен-Санс, френски композитор, Андрю Карнеги, американски бизнесмен и филантроп, Марк Твен, американски писател, Николай Павлович, художник,
1895 – Васил Захариев, български график и изкуствовед, Найден Войнов, шахматист, Александър Филипов, литературен критик, Димитър Светогорски, морски офицер, Тома Измирлиев, писател, Владимир Балан, авиатор, Андре Курнан, американски физиолог и нобелист, Сергей Есенин, руски поет, Рихард Зорге, журналист, съветски шпионин, Хуан Перон, президент на Аржентина, Димитър Хаджилиев, писател, полк. Павел Панов, герой от Първата и Втората световни войни, Долорес Ибарури, испанска комунистка, Пол Елюар, френски поет;
1955 – Никола Саркози, президент на Франция, Огнян Радев, учител, Евгений Бакърджиев, политик, Стив Джобс, Ален Прост, френски пилот от Формула 1, Орнела Мути, италианска актриса, Валери Симеонов, предприемач и политик, Стоянка Груйчева, академично гребане, Анжела Минкова, художник и скулптор, Иван Нейков, политик, Николай Дубаров, български художник, Олга Корбут, беларуска гимнастичка, Изабел Аджани, френска актриса, Стоян Ганев, политик, Андрей Райчев, социолог, Ясен Пенчев, политик, Тоня Трайкова, поетеса, Петко Йовчев, архитект, Боян Ангелов, писател, Наталия Андреева, писателка, Иван Методиев, футболист и треньор, Атанас Атанасов, актьор и режисьор, Добромир Тонев, поет, Бил Гейтс, Нончо Воденичаров, поп-певец, актьор, каскадьор, Кичка Бодурова, певица, проф. д-р Веселин Панайотов, Ивайло Христов, актьор, Стефан Влахов-Мицов, историк и писател, Марион Колева, журналистка;

Огнена Коза: 1787, 1847, 1907, 1967, 2027, 2087
Червената Огнена Коза е свързана с най-топлия и светъл момент – времето по пладне и средата на лятото. Тя притежава качества като страст и вдъхновение, усет към красотата, изключителна проницателност, оптимизъм и жизнерадост. Но огънят може да донесе и страдания поради наранено самолюбие, висока температура при заболявания.
Тази Коза обикновено знае какво иска и как да го постига, знае как да използва чара си и своята вътрешна убеденост, но понякога губи пътя си, защото престава да обръща внимание на това, което не й допада, предпочита да го пренебрегне и така пропуска възможности.
Червената Огнена Коза може да печели, но тя е и по-разточителна и понякога се случва да излезе на червено. Има много приятели, умее да цени дребните радости в живота, умее и да роботи, и да празнува.
Огънят управлява сърцето и кръвта. Родените под този елемент може да имат твърде румен тен и по-силно окосмяване. Големите уши и по-високото телесно тегло не са особено добри показатели, защото те са под елемент Вода, а Водата може да потуши Огъня.
Видни личности, родени в годините на Огнената Коза:
1667Йохан Бернули, швейцарски математик, Джонатан Суифт, британски и ирландски писател, Уилям Уистън, английски учен;
1787 Александър Алябиев, руски композитор, Йохан Готлиб Ньоремберг, германски физик, Франсоа Гизо, френски политик и историк, Луи Дагер, френски изобретател и пионер във фотографията;
1847 – Томас Едисън, американски изобретател, Йордан Брадел, български лекар, Фердинанд Фелнер, австрийски архитект, Михаил Греков, революционер и публицист, Георги Странски, политик, Болеслав Прус, полски писател, Атанас Гюдженов, художник, Брам Стокър, ирландски писател, Христо Ботев, български поет, революционер и патриот;
1907 – Емилиян Станев, български писател, Христо Обрешков, цигулар, Райна Стоянова, българска оперна певица, Иван Дуйчев, историк, д-р Боян Петканчин, математик, Катрин Хепбърн, американски актриса, Дафни дю Морие, британска писателка, Младен Исаев, поет, Арсений Тарковски, руски поет и преводач, Фрида Кало, мексиканска художничка, Робърт Хайнлайн, американски писател, Ненко Балкански, български художник, Астрид Линдгрен, шведска детска писателка, Алберто Моравия, италиански писател, Симон дьо Бовоар, френска писателка и философ, Михаил Герасимов, химик, Радка Йосифова, преподавателка по народно пеене, първата „Мис България“;
1967 – Гала, тв водеща, Мануела Малеева, тенисистка, Никол Кидман, австралийска актриса, Цветелин Кънчев, политик, Йордан Лечков, футболист, Константин Папазов, треньор по баскетбол, Вин Дизъл, американски актьор, Валентин Иванов, астроном и писател-фантаст, Алфредо Торес, танцьор и преподавател по латино танци, Красимир Димитров, юрист, Михаил Саакашвили, грузински политик.

Земна Коза – 1739, 1799, 1859, 1919, 1979, 2039
Жълтата Земна Коза е свързана с най-големите летни и следобедни жеги. Елемент Земя влияе на всички останали елементи през всеки един период – година, месец, ден. Земята дарява качества като способност за стратегическо мислене, ефективност и издръжливост, съпричастност. Тя също е символ и на трудолюбие и реализъм, деловитост, но понякога и на инертност и прояви на инат.
Жълтата Земна Коза живее в планините. Тя кипи от енергия и е много дейна. Мисълта й е бърза, както са бързи езикът и действията й и понякога ще добре тя да се опита да позабави темпото, да поспре и да се огледа. Но въпреки своите нетърпение и прибързаност, тази Коза умее да постига баланс и хармония във всяко нещо, с което се захване. Тя е много отзивчива и съпричастна, умее да се грижи за близките си и. Има сериозно чувство за отговорност, за чест и достойнство и на нея може да се разчита във всичко. Именно поради това е популярна и харесвана, има много и интересни приятели.
Жълтата Земна Коза е много артистична и даровита, но тя не е особено разумна по отношение на парите – обича да си угажда и не е склонна да се лишава от дребните си удоволствия, което може за я вкара във винансови проблеми.
За хората, родени под елемент Земя са характерни добре подчертаните вежди и плоският корем. Ако те имат и по-червеникав, по-бронзов тен, ще се радват на късмет. Но за родените под този елемент не е добре да си пускат дълга коса и брада.
Видни личности, родени в годините на Земната Коза:
1739 – Григорий Потьомкин, руски княз и държавник;
1799 – Беноа Пол Емил Клапейрон, френски физик, Оноре дьо Балзак, френски писател, Александър Пушкин, руски поет;
1859 – Георги Янков, военен деец, Бончо Боев, икономист, Александър Попов, руски учен, ген.-леййтенант Анастас Бендерев, български и руски военен деец, Теодор Теодоров, политик, ген-лейтенант Янко Драганов, Павел Христов, военен деец, ген.-лейтенант Никола Желявски, ген.-лейтенант Никола Рибаров, Джеръм К. Джеръм, английски писател, Карел Шкорпил, чешко-български археолог, Артър Конан Дойл, британски писател, ген.-майор Бончо Балабанов, ген.-лейтенант Георги Абаджиев, ген.-майор Христо Паков, Петър Марков, военен деец, Стефан Николов, офицер и революционер, Добри Петков, политик, Панайот Бърнев, военен деец, Панайот Пеев, военен деец, академик Никола Начов, генерал Радко Димитриев, Димитър Вълнаров, военен деец, Христо Петрунов, военен деец, Александър Теодоров-Балан, учен, първи ректор на СУ, Димитър Тончев, политик, Жорж Сьора, френски художник, Тодор Йончев, учител, Васил Делов, военен деец, Людвик Заменхоф, полски лекар, създател на Есперанто, Стефан Тошев, военен деец;
1919 – Андреас Папандреу, гръцки политик, Петко Бочаров, журналист, Веселин Ханчев, поет, публицист и драматург, Петър Петров, оперен певец, Руслан Райчев, диригент, Георгиос Пападопулос, гръцки диктатор, Ева Перон, аржентинска актриса и политик, Александър Геров, писател, Богомил Райнов, писател, Димитър Пеев, писател, Гриша Филипов, политик, Айрис Мърдок, британска писателка, Едмънд Хилари, алипинист и изследовател, Тодор Динов, художник-аниматор, Александър Вутимски, поет, Примо Леви, италиански писател, химик, Пеньо Русев, писател, литературен историк и критик, Николай Хайтов, писател, Атанас Ганчев, ботаник, Георги Григоров, деец на БКП, Никола Ганчев, и кавалджия и педагог, Димитър Дойчинов, футболист и треньор, Костадин Дурев, народен певец, Петър Петров, български инженер и изобретател, Дорис Лесинг, британска писателка, Нобелова награда, Мохамед Реза Пахлави, шах на Иран, Дичо Петров, офицер, Михаил Калашников, съветски инженер, Фредерик Пол, американски писател-фантаст, Весела Василева, поетеса, Иван Нивянин, поет и партизанин;
1979 – Дженифър Лав Хюит, американска актриса, Иван Атанасов, писател, Григор Кумитски, тв и кинооператор, Хийт Леджър, австралийски актьор, Антоанета Стефанова, шахматистка, Цанко Цанков, волейболист, Стилиян Петров, футболист, Пинк, американска певица.

Асценденти на Козата.
23:00-01:00 ч.: Часът на Плъха „зи“.
Въпреки, че като партньори Козата и Плъха не се понасят, като асцендент Плъхът помага на Козата не само да вижда добрите възможности, които й предлага животът, но и да ги хваща и да се възползва от тях. Често представителят ва знак Коза с асцендент Плъх изглежда доста странен и ексцентричен, но той е доста успешен човек.
01:00-03:00 ч.: Часът на Бика „зу“.
Това е една трудна комбинация, защото Козата се стреми към лекота и удоволствия, а Волът е твърде сериозен и скован и не може да види играта и удоволствието от живота, да се възползва от тях. Но ако тази Коза се научи да редува работата със забавления, като не прекалява нито с едното, нито с другото, тя може да бъде и успешна, и щастлива.
03:00-05:00 ч.: Часът на Тигъра „ин“.
Тази Коза притежава огромна енергия и може да бъде изключително успешна. Тя знае какво иска и как да го постига, без са показва нокти и зъби. Но ако бъде предизвикана, става страшна. Ако тази Коза срещне разбиране, съчувствие и подкрепа, Тигърът в нея ще е напълно укротен.
05:00-07:00 ч.: Часът на Заека „мао“.
Тази Коза е непоправим и неспасяем мечтател и идеалист. Ако тя не успее да си осигури удобствата и комфорта, от които се нуждаят и двата знака, ако не намери някой друг да й ги осигури, тя започва да бяга от действителността, да живее в собствените си фантазии. Но от друга страна този тип Коза има прекрасна интуиция, която й помага да се справя с превратностите на живота и то доста добре. Тази Коза обича да пътува и да опознава нови хора и нови места. От нея би станал прекрасен писател.
07:00-09:00 ч.: Часът на Дракона „зен“.
Този тип коза, освен че е идеалист и мечтател, е и доста организирана, амбициозна и целеустремена. Притежава сериозни творчески заложби и дарбата да ги реализира. Тя работлив перфекционист, който довежда всичко с което се захване до край по най-добрия възможен начин.
09:00-11:00 ч.: Часът на Змията „си“.
Тази Коза е много изискана и елегантна. Тя притежава дарбата да създава красота и хармония във всичко, до което се докосне, защото има чудесно чувство за естетика и красота. Освен това тя е много интелигентна и мъдра, има нагласа на философ. Но това е и един ловък съблазнител, който може буквално да омагьоса всеки човек.
11:00-13:00 ч.: Часът на Коня „ву“.
Този тип Коза притежава сериозна творческа нагласа. Тя е и доста енергична и динамична, трудно се задържа на едно място. Нейният ум е постоянен извор на блестящи идеи, но ако тя не се научи да довършва започнатото и скача от идея на идея, ще си остане просто един мечтател, който предпочита да живее в собствените си фантазии.
13:00-15:00 ч.: Часът на Козата „вей“.
Тук усетът за реалност е едно доста размито и мъгливо понятие, което обаче не притеснява Козата, родена в собствения си час. Тази Коза обича да пътува и да опознава нови хора и места, да се радва на живота и да го приема като на игра. Може да се каже, че тази Коза е ведър и щастлив оптимист, защото макар пътят й да е осеян с капани, това няма да я обезсърчи. Тя ще се научи да се справя предизвикателствата, без да се обезсърчава, без да губи вяра в доброто.
15:00-17:00 ч.: Часът на Маймуната „шен“.
Тук съчетанието мечтателност, интелигентност, интуиция и динамика, може да накара Козата да скача хаотично от клон на клон, от облак на облак. Но пък този съюз ще направи притежателя си чевръст и ловък еквилибрист, който ще успява да хване всяка благоприятна възможност. Проблемът е да хване толкова възможности, колкото може да оползотвори, без да има опасност да изпусне всичко от ръцете си.
17:00-19:00 ч.: Часът на Петела „ю“.
Този тип Коза е малко хаотична. Тя си поставя твърде много и то различни цели, което сериозно препъва постигането на повечето от тях. Тя е щедра и отзивчива, но често забравя за дадените обещания. Може да се каже, че тази Коза има страх от обвързване, но пък тя умее да дава съвети по сърдечните въпроси. Ще е добре да се научи да следва собствените си съвети, да се опита да помни и да изпълнява обещанията, които дава.
19:00-21:00 ч.: Часът на Кучето „сю“.
Това е една интуитивна и интелигентна Коза, която обаче успява да усложни решаването дори и на най-лесно решимия проблем. Тя е много податлива на настроенията си, което я прави не особено надеждна при вземане на решения и тяхното изпълняване. Тази Коза е склонна да живее по-скоро в миналото, независимо дали спомените, към които се връща са щастливи или тъжни. В една ситуация тя може да е нерешителна, плаха и свенлива, в друга – настъпателна, дори агресивна, което я прави труден и ненадежден партньор. Но ако тази Коза се научи на самообладание и самоконтрол, тя ще бъде доста успешна и в личния живот, и в работата си.
21:00-23:00 ч.: Часът на Глигана „хай“.
Този тип Коза е доста мила, сантиментална и романтична, отзивчива и самоотвержена, но и доста наивна и лековерна. Но всичко това не й пречи да постига своите сериозни успехи. Проблемът е, че постиженията могат да й завъртят главата, да я накарат да се възгордее, дори да се самозабрави. Тя осъзнава трудно грешките, но е толерантна и винаги е готова да поиска прошка.

Ели Маринова