КАКВО СЪНУВАМЕ И КАК ДА ГО ТЪЛКУВАМЕ

Заех се да съставя свой съновник, защото много от значенията на символите, предложени в повечето съновници, с които се опитвах да тълкувам сънищата си, ми се струваха неясни. Не можех да се ориентирам и в логиката на самото тълкуване. Много от обясненията бяха съвсем неясни, като понякога ми изглеждаха и несериозни. Когато започнах да се ровя по на дълбоко, ми направи силно впечатление, че повечето съногадатели се позовават на египетски и вавилонски съногадания и това, че в почти всички съновници се споменаваше името на Артемидор Далдиански. Бях много заинтригувана и започнах да търся. Съновници, писани от египтяни, вавилонци или други древни мъдреци не открих, но за своя най-голяма радост попаднах на произведението на Артемидор Далдиански „Съногадания“, живял през II век по време на императорите Марк Аврелий и Комод, през така наречения Златен век на Римската империя. Когато започнах да чета, книгата ми се стори по-интересна от всичко четено по въпроса до тогава и, признавам, прочетох я няколко пъти с огромен интерес, като при всеки прочит, намирах в нея нещо ново и интересно. Докато четях книгата, ми направи впечатление това, че въпреки бездната на времето и големия технически напредък в наше време, човекът от античността и моят съвременник не се различават съществено. Разликата е само в темпото на живот. Античният човек е имал друго, може би по-разумно, отношение към времето, докато ние, хората от началото на 21-ви век дъх не можем да си поемем от бързане.
Всички сънуваме, но днес, в нашето забързано ежедневие ние нямаме много време да тълкуваме сънищата си. Често ако някой сън ни направи впечатление, ако не го запишем след като се събудим, до обяд той може да изчезне от ума ни. Има и такива сънища, които записани или не, се помнят цял живот. Те са цветни и завладяващи и, докато ги сънуваме, си мислим, че това ни се случва наистина.
По принцип сънуваме познати неща – опита, обкръжението си, работата, близките и познатите си и често се чудим какво означава всичко това, защото сънуваните хора и събития не са съвсем като в действителност.
За да се можем да се ориентираме в това, което сънуваме и да ни е по-лесно да го тълкуваме, ние трябва да се научим да забелязваме всичко, което се различава от действителността в съня, но много прилича на нея.
Ето още някои общи насоки за тълкувате:
1. Съновиденията биват буквални и символни – улавяйте разликата. Уверете се, че наистина става въпрос за съновидение, а не за обикновен сън, отразяващ ежедневието.
2. Всяко съновидение се тълкува цялостно, от край до край, като се отчита всеки символ, ситуация и емоционално състояние.
3. Винаги помнете, че много хубаво не е на хубаво и сънуваните блага трябва да са в такъв размер и такова количество, че с лекота да бъдат управлявани. В противен случай те вещаят ядове, грижи и загуби.
4. Всеки сънуван символ – предмет, човек, животно, уред или явление трябва на е на обичайното си място и да изпълнява обичайните си функции.
Не е много лесно, нали. Не случайно някога е имало такава професия – съногадател.
Желая ви щастливи и благоприятни сънища!

Ели Маринова