Енергийният вампиризъм

Всяко нещо на този свят си има време и място за да се изрази и да бъде реализирано, ние просто трябва да търсим хармонията. Всички ние сме емоционални, социални и сексуални същества и при общуването на което и да е ниво обменяме енергии. Вампиризмът най-общо казано може да бъде дефиниран с липсата на хармония в този обмен. Ние сме позволили по някакъв начин някой да изсмуче енергията ни и той се е възползвал от това без да даде нищо в замяна. Често се случва жертвата дори да провокира злосторника, без да съзнава какво става в действителност. Колкото и да е странно понякога се случва вампирът да действа за благото на своята жертва, изсмуквайки блокираната енергия и болката, която причинява някакво страдание – най-често главоболие или друга болка на физическо ниво. Но това става изключително рядко.

Всички се възмущаваме от енергийния вампиризъм, но дали някой се сеща да се поинтересува от съдбата на самия вампир, дали енергията, която краде му помага да уреди живота си или не. Всяка човешка енергия има своите характеристики и енергийният вампир отнемайки жизнената сила на жертвата си, поема и голяма част от негативните настройки, от напрежението, огорченията, мъката на жертвата си, но той си е поел и риска и последствията от това. Срещала съм много такива хора и съм се убедила, че в никакъв случай те не са по-успешни и по-щастливи от другите хора, напротив, се завъртат в омагьосания кръг на собствената си зависимост и животът им никак не е лесен. Често се случва енергийният вампир да има някаква зависимост – алкохол, хазарт, дрога. С това не искам в никакъв случай да оневиня енергийните вампири, просто искам да разкрия механизма по който действат и последствията от това и за тях и за жертвите им.

Както при всяко нещо и енергиийният вампиризъм има своите нива на проява. В своето ежедневие ние се оплакваме, гневим или разочароваме околните си, но балансът обикновено се възстановява бързо. Когато обаче имаме насреща си сериозен представител на тази раса, нещата вземат много нежелан обрат – влошени  отношения с определени хора, трайни прояви на лош късмет и не много, но влошено здраве. Когато проявата е много сериозна и страданието вече не може да бъде овладяно в рамките на разумната поносимост, когато болестта не може да бъде диагностицирана и лекарите започнат да говорят за психосоматично заболяване. Говорим за класическа проява на енергиен вампиризъм. В такива случаи става въпрос за близки връзки между донора и реципиента. Тогава доминиращият във връзката не позволява дълговременна раздяла. При първите признаци на подобряване, той или тя настоява за изписване на болния от болницата и вкъщи прави всичко възможно да поддържа „партньора” си жив, но не и здрав. Периодите на подобрение и влошаване се редуват един след друг до пълното изтощение на страдалеца. Дион Форчън описва в книгите си няколко такива случаи. Това са прояви на пълно обсебвани и промиване на мозъка до такава степен, че използваният партньор не е в състояние да взема разумни решения за самия себе си. Той не може да се вслуша и в думите на близките си, които разтревожени за него го съветват поне за известно време да живее далеч от доминиращия партньор. В такива случаи най-често роднинските и приятелските връзки се разкъсват по една или друга причина и донорът се предоставя всецяло в ноктите на партньора си. Тези случаи са много редки, но ги има и в днешно време. Тогава съдбата на използвания човек се пречупва и Пътят му поема по най-негативната си реализация. Каквото и да правят близките за спасяването на такъв човек, те са безсилни без съдействието на потърпевшия. Но често се случва жертвата ва енергиен вампиризъм да се събуди от зомбирането. Тогава този човек се отърсва от паразита до себе си и започва да гради живота си отново и, както се казва – това, което не ни убива, ни прави по-силни. Дай Боже повече такива случаи.

Ели Маринова