Скъпоценните камъни на Скорпион

Скорпион, осмият зодиакален знак, 23 октомври – 22 ноември, отговаря за средата на есента. Цветът на Скорпион е тъмно синьо-зелено, минералите – топаз и малахит.

Първи господар на Скорпион е властният повелител на трансформацията Плутон.

Втори господар на Скорпион е войнственият Марс. Неговите цветове са – червено, алено, бордо, турско синьо. Металите, приписвани на планетата са – бронз, желязо и стомана, а минералите – рубин, хелиотроп, карнеол, червен гранат, червен яспис, червен корал, топаз. Символите на Марс са мечът и алебардата.

Родените през първата декада на Скорпион, 0-10° на знак, са под планетарното влияние на Марс. Символното представяне на периода е: „Двама биещи се мъже, които са се счепкали здраво.“ Съперничество. Измама, капани в живота, скрити и опасни врагове, битки и засади; опасност от аварии, от клевети и пренебрегване.

Родените през първата декада на Скорпион са дейни и трудолюбиви и влагат страст в осъществяването на всяка своя идея. Те са артистични и творчески натури, които не понасят ограниченията, които се стараят да удържат своите страстите с помощта на хладния си разум. Животът на хората, родени в този период е твърде динамичен и наситен със събития, които могат да бъдат определени по-скоро като драматични. Любовният им живот често е доста сложен, докато не открият истинската и всепоглъщаща любов. Те са надарени със силна интуиция и често имат дарбата на екстрасенси, но са по-склонни да приемат професията на лекари или журналисти. Когато изберат своето поприще в живота, те могат да му бъдат фанатично предани. Родените в първата декада на Скорпиона, особено жените, имат неустоим чар и харизма, те могат да „омагьосат“ някого със загадъчния си и магнетичен поглед. За да успеят да постигнат вътрешен мир, на този тип Скорпиони се препоръчва да носят камини, които да им помагат да охладят страстите си – аметист, аквамарин, черен опал, червен карнеол; сердолик и сардер от групата на халцедона.

Родените през втората декада на Скорпион, 10-20° на знака, са под планетарното на Слънцето. Символното представяне на периода е: „Мъж, седнал на табуретка с две биещи се кучета до него“. Обида, оскърбление, срам и позор. Измяна, дезертьорство. Ппредизвикване на спорове и кавги, на конфликти.

Скорпионите, родени през втората декада на знака притежават завидно въображение и голямо вдъхновение, те са, интуитивни и магнетични, страстни и инициативни. Винаги, каквото и да предприемат, те се стремят да стигнат до края, или пък, водени от фанатизъм, стигат до крайности. Тези хора не понасят половинчатите мерки, отношения и обещания. На външен вид може да не изглеждат физически силни и мускулести, но пък са надарени с огромна жизнена сила и енергия и притежават завидна издръжливост. Поради силата, която те носят, не всеки е готов да понесе тяхната компания. По отношение на любовта – разочарованията при тях са чести, но това не ги отказва да търсят нови възможности. Този тип Скорпиони са склонни да вземат бързи и импулсивни, но и точни решения и, взели веднъж своето решение, те го следват неотклонно. Те са силно привързани към водата и водните спортове. На родените през втората декада на Скорпион се препоръчва да носят аметист, алмандин, топаз и яспис.

Родените през третата декада на Скорпион, 20-30° на знака, са под планетарното на Венера –„Две жени, хванали се за косите. Едната държи тояга и налага другата.“ Война, насилие, гняв, горделивост, високомерие, пиянство и безплодие.

Скорпионите, родени през третата декада на знака са непредсказуеми, целеустремени, честолюбиви и страстни. Те са надарени със завидна интуиция, чар и магнетизъм. Тези Скорпиони често са доста своенравни, опърничави, капризни, упорити и хазартни личности. Може да се каже, че те са и доста манипулативни, защото умеят да използват ловко всеки емоционален лост за да получат без много усилия това, към което се стремят. Но въпреки всичко те успяват да постигнат блестяща реализация, благодарение на своя перфекционизъм и прагматизъм, на високите изисквания и очаквания, които отправят към сами себе си. Този тип Скорпиони имат доста по-реалистични очаквания от живота и хората, отколкото родените през първите две декади и, може би поради това, те имат и по-голям успех в любовта. На Скорпионите, родени през третата декада на знака се препоръчва да носят изумруд, аквамарин, червен карнеол, черен опал.

 

АКВАМАРИН. Аквамаринът е бледо синя или бледо зелена разновидност на берила. Минералът е с моос твърдост 7.5. Изложен дълго време на пряка слънчева светлина, той може да избледнее. Камъкът притежава свойството дихромизъм, тоест двуцветност, когато светлината пада върху него под различен ъгъл. Названието аквамарин идва от латинското „aqua marina” и означава „водата на морето”. Поради свойството си да успокоява и да омиротворява, аквамаринът е наречен камък на мира, а в източните култури е познат като „камък на ясновидеца”. Този скъпоценен камък привлича към притежателя си емоционална, духовна, ментална и физическа чистота и красота.
Като талисман аквамаринът ни прави по-духовни, по-тактични и дипломатични, по-деликатни и толерантни, като в същото време подкрепя физическата и психическата ни сила.
Като амулет е известен с това, че помага за намаляване на зависимостта от наркотици. Той подпомага диурезата, укрепва бъбреците, черния дроб, далака и щитовидната жлеза. В миналото очилата са били изработвани от аквамарин, защото той успокоява очите. Носен във вид на огърлица, камъкът помага при проблеми с врата или гърлото, ако се постави около подути жлези по тялото ще намали оттока. Аквамаринът има благоприятен ефект и върху работата на щитовидната жлеза. Комбинацията на аквамарин с опушен кварц помага на твърде чувствителните хора, които са склонни да се влияят от негативизма на околните си.
Независимо дали се използва като талисман или амулет, е добре аквамаринът да е в пряк досег с кожата. Ако поставите парче аквамарин в чаша с вода и го оставите да пренощува под открито небе, особено малко преди пълнолуние, се получава нежен, пречистващ и зареждащ еликсир.

АМЕТИСТ. Аметистът е прозрачен кварц с твърдост 7 по скалата на Моос и триъгълна кристална структура. Той е оцветен в различни нюанси на виолетовото – от розово виолетов до тъмно червено-лилав цвят. Ако е изложен продължително време на слънчева светлина, камъкът избледнява. Смята се, че наименованието на му е производно от гръцката дума „аметистос“ – „неопияняващ“, наричан е още камък на Бакхус. Аметистът е известен и като камък на „духовността и доволството”, той има успокояващ и релаксиращ ефект върху хората. Помага ни и да разбираме скритите и тайни знания, отваря вратите към духовни преживявания и може да предпазва притежателя си от черна магия. Известен е и като камък на промяната и може да донесе всякакъв вид промяна във вашия живот – тук кодировката е много важна. Аметистът повишава активността на дясното полукълбо на мозъка и спомага развитието на психическите способности. Той укрепва и развива интуицията, вдъхновението и стремежите за достигане на по-високо духовно ниво. Но аметистът не бива да се носи постоянно, а само от време на време и при необходимост. Ако използвате карти таро или руни, сложете малко украшение от аметист близо до тях, за да запазите и усилите гадателната и магическа им сила.
Аметистът има дълга история свързана с религиозните практики. В египетската „Книга на мъртвите” се казва, че върху мястото на сърцето на починалия се слагало сърце от аметист. Халдейските магове използвали камъка за защита срещу черна магия и за привличане на успех и късмет. В Китай камъкът се е давал на хора въвлечени в съдебни дела, тъй като се е вярвало, че той ще помогне за благоприятният изход на делото. Аметистът е и епископски камък, защото при посвещение в сан, новопосветеният кардинал получава пръстен с аметист. Аметистът ни помага да контролираме негативните си мисли. Той изостря проницателността в бизнес делата, помага и за преодоляването на стари емоционални травми, заздравява психиката, успокоява психични разстройства, пречиства кръвта и укрепва имунната система, помага и за облекчаване на мигрената и главоболие причинено от нервно напрежение. Използва се също и за подобряване на концентрацията.
Като ТАЛИСМАН аметистът придава благоразумие и бодрост, укрепва социалния статус, носи слава в изкуството, привлича справедливостта. Ако носите редовно колие от аметист, вие ще бъдете по-очарователни и харизматични за околните.
Като АМУЛЕТ аметистът защитава дома от крадци, отблъсква опасността от насилствена смърт, подпомага благоразумието и здравия разум, укрепва паметта, прогонва лошите мисли. Поставен под възглавницата, той изпраща щастливи сънища. Аметистът предпазва от пиянство, наркомания и всякакви други зависимости, предпазва и от бъбречни проблеми. Отровните змии бягат от този камък.

Алмандин. ГРАНАТ. Наименованието на тази група от полускъпоценни камъни идва от латинската дума за зърно – „grano“. Това са различно оцветени от йоните на алуминия, магнезия, желязото, мангана, калция и хрома минерали. По състава на примесите се определят и шест вида гранат: Пироп – огнено червен,
Алмандин – виолетовочервен,
Спесартин – оранжев,
Уваровит – тревно-зелен,
Гросулар – жълтеникаво-зеленикав,
Андрадит – червено-кафяв или черен.
Най-главното свойство на червените гранати като талисмани, е да пораждат най-страстни желания и да носят душевна топлота. Те се препоръчват на по-скованите и студени хора. На активните и властни хора червеният гранат носи добро настроение и добро разположение на духа, дава възможност за придобиване на власт, успокоява гнева. Но червеният гранат те се препоръчва на непълнолетни, защото засилва неосъзнатите страстни желания.
Като амулет червеният гранат подпомага паметта, лекува сърцето и мозъка.

КАРНЕОЛ, червен карнеол. Карнеолът, наричан още Cornelian, е полупрозрачна, червеникаво-оранжева разновидност на халцедона, чието оцветяване се дължи на наличието на железен окис. Той е с твърдост 7 и c триъгълна кристална структура. Камъните може да са на ивици – по-силно и по-слабо обагрени, а може да имат и равномерно оцветяване. По отношение на името на минерала, има известни спорове – дали то произлиза от латинската дума за плът – „carnes“ или тази за череша – „cerasus“. Но както и да са го наричали в древността, той винаги е бил високо ценен. Древните египтяни го носели непрекъснато, вярвайки че карнеолът е източник на здраве и сили, като в същото време го полагали в гробниците на починалите си близки като средство за осигуряване на живот след смъртта. Добре е веднъж месечно да пречиствате камъка с топла вода, а след това да го оставите под пряка слънчева светлина, за да се презареди. Ако при пречистването и зареждането кажете и една молитва, камъкът ще е особено ефективен. Когато го носите като бижу, камъкът непревенно трябва да е в пряк контакт с кожата. Карнеолова вода се прави като оставим камъка да преспи една нощ в съд с вода.
Като талисман карнеолът засилва концентрацията, стимулира творческото начало, помага ни да определим целите и посоката си, да осъществим плановете си, помага ни да не се влияем от това, какво говорят другите за нас, увеличава и утвърждава самоуважението, помага за постигане на успех в кариерата, осигурява издръжливост и работоспособност, привлича любовта в живота ни. Той отваря врати и засилва шансовете да за осъществяване на плановете. Помага ни да открием вярната посока в живота, да се научим как да контролираме собствения си живот и за това е чудесен талисман за изгубилите вяра в себе си и в собствените си сили.
Като амулет, при непосредствен досег с кожата, карнеолът балансира храносмилането, помага за пречистване на кръвта и за образуване на нови кръвни клетки, за заздравяване на отворени или трудно зарастващи рани; при ревматизъм, камъни в бъбреците и други бъбречни проблеми; спасява ни от меланхолия или от изблици на сляп гняв, помага при съдебни дела. Карнеолът ще ни помогне да не се поддаваме на внушения и психологически атаки, които влияят на съзнанието ни. Малка фигурка от карнеол, поставена на прозореца или до входната врата, ще предпази дома от мълнии, а носеното на врата украшение от карнеол ще ни защити от магии.

КОРАЛ. Червен корал. Коралът е биогенен материал, той е изграден от вещество, подобно на рог, наречено conchiolin. Коралите представляват дървовидни или пръчковидни карбонатни скелети на морски животни от клас безгръбначни с голямо разнообразие от форми и цветове. Това са колонии от малки морски животни, които нарастват една върху друга, разрастват се и се разклоняват с времето и така образуват коралови рифове и атоли. В миналото се е смятало, че коралите са растения и поради това хората наричали кораловите съобщества „градината на морето“. Има много цветови разновидности на коралите – розов, бял, червен, син, черен. По-известните наименования са: акабар – червен, боке – червен японски корал, акопи – светлосин.
Коралът, независимо от цвета си, символизира живота и енергията на кръвта в много култури. Коралите са използвани още от дълбока древност за и изработване на бижута и друга украса, и за защита от зли сили – особено тези с червен цвят. Древните египтяни вярвали, че във всеки червен корал се съдържа капка божествена кръв и за това поставяли корали в гробниците си, като защита срещу злите духове. Според Гръцката митология, когато Персей отрязал главата на Горгоната Медуза, няколко капки от кръвта й паднали в морето и от тях пораснали червените корали. В една древна легенда се разказва, че Марс, планетата, е бил изграден от червени корали. В миналото нашите предци закичвали родилката и шапчицата на новороденото с парченце червен корал против уруки и зли очи.
Коралите символизират радост и щастие. Те ни даряват с енергия, оптимизъм и жизнерадост.
Тъмно червения корал стимулира кръвообръщението.
Розовите корали възстановяват хармонията в сърцето.
Червените и белите корали отдавна се смятат за полезни в лечението на психични заболявания и анемии. Те укрепват кръвоносната система и костите на тялото. Може да се използват и за стимулиране регенерацията на тъканите.
Като талисман коралите даряват оптимизъм и жизнерадост, успокояват емоциите и носят душевен мир, засилват интуицията и подпомагат разбирането на духовните практики и вникването в тях. Розовите корали даряват жизнерадост и привличат любов.
Като амулет, червеният корал се използва при лечение на стерилитет, за предпазване от уруки и зли очи, особено при новородените и родилките; предпазва от отрови, агресия и насилие. Розовият корал хармонизира работата на сърцето, Червените и белите корали са се използвали при лечението на психични заболявания, при анемии, за укрепване на костите и кръвоносните съдове, за подпомагане на регенерацията на тъканите.

ИЗУМРУД, СМАРАГД. Изумрудът е един от най-скъпите камъни от „Голямата четворка“ – диамант, изумруд, сапфир и рубин. Той е прозрачен, наситено зелен берил с висока твърдост – 7.5. Колкото е по-тъмно зелен камъкът, толкова по-ценен е той. Етимология – смарагд, едно от наименованията на този скъпоценен камък идва от гръцки език и означава „зелен скъпоценен камък“.
Като талисман изумрудът се поставя в златен обков – тогава той е идеалният талисман, който обостря ума и изобретателността, помага да се предвижда бъдещето, избавя от коварство в любовта, бори се с разврата, лицемерието и безпринципността на притежателя си. А ако не успее да се пребори с лошите му наклонности, изумрудът се саморазртрошава. Според старите поверия, ако сутринта съсредоточите погледа си за няколко минути в изумруд, през целия ден ще ви съпътстват успехи и късмет.
Като амулет, изумрудът се поставя директно на тялото там, където има проблем, особено на очите. Изумрудът прогонва лошите хора от живота ни, способства за достигане до дълголетие, спасява от меланхолия, треска и епилепсия, а поставен под възглавницата, избавя от безсъница. Тогава щастливите сънища се сбъдват.

ТОПАЗ. Топазът е съдържащ флуор силикат на алуминия, с орторомбична кристална структура и твърдост 8 по скалата на Моос. За произхода на името ми има две версии. Едната транскрипция произлиза от древното название на остров Зебергет в Червено море – Топазос, а другата идва от санскрит – “тапас“ и означава огън. И топазът, като берила, се отличава с различни цветове и оттенъци съобразно включените в него примеси – светло-син, зелен до златисто жълт, оранжев, розов. Но винаги трябва да внимаваме с този камък, защото той усилва енергията която носим, а тя може да бъде и отрицателна.
Злaтиcтo-жълтият тoпaз – управляван от Слънцето, той носи благополучие, подпомага доброто планиране и прагматизма.
Cиният тoпaз нocи cпoĸoйcтвиe, бaлaнcиpa емоциите, подпомага творческото им изразяване.
Прозрачният безцветен топаз cтимyлиpa yмa и подпомага интелектуалните занимания. Ефектът му е подобен на този на кехлибара, но по-слаб.
Зеленият топаз paзceйвa тежките мисли, гаси желанието за отмъщение.
Кафявият топаз cтимyлиpa естетическото чувство, разсейва съмненията, дарява самоувереност.
Poзoвият тoпaз ни помага да бъдем по-честни, открити, почтени и лоялни.
Като талисман, топазът, особено златистият, носи изобилие, дарява оптимизъм и жизнерадост, укрепва жизнеността и издръжливостта, развива въображението, прави притежателя си верен и лоялен. Топазът увеличава духовния потенциал и интелигентността, подпомага постигането на разбирателство, практичността и доброто планиране, стимулира съобразителността, помага ни да бъдем обективни и честни, привлича благосклонността и уважението на околните, носи благополучие и признание.
Като амулет, помага при лудост и безумие, предпазва от уруки, а носен на шията, облекчава пристъпите на астма. Помага за детоксикацията на организма и регенерацията на тъканите. Топазът съхранява красотата, лекува нервни разстройства.

МАЛАХИТ. Малахитът е плътна непрозрачна скала обагрена красиво във всички нюанси на зеления цвят, съчетани в красив и разнообразен рисунък. Той е воден карбонат на медта с монокристална структура твърдост 4 по скалата на Моос. Етимология – от гр. „малахе – „слез“ /растението/.
Благодарение на яркото си оцветяване, интересния рисунък и лесната обработка, малахитът е много популярен камък. За да има ефект, както като амулет, така и като талисман, е препоръчително да се носи на шията. Малахитът усилва личната ни енергия, била тя позитивна или негативна и за това е добре да не го носим, когато се чувстваме гневни и разярени.
Малахитът има дълга и интересна история. В Древен Египет, още преди 4000 години, хората добивали малахит от Синайските планини. Използвали камъка за изработка на амулети, талисмани и украшения. Малахитът е споменат на няколко пъти и в „Книга на мъртвите“. Египтяните употребявали малахита и за козметични цели – стрит на прах, той бил основна съставна част на грима за очи. В Древна Гърция и Рим малахитът е бил известен като „паунов“ камък, камъкът на Хера и Юнона. Малахитът е много популярен в руския фолклор, където са му посветени много приказки и легенди например тези за Каменното цвете и за Царицата на Медните планини.
Като талисман малахитът подпомага изпълнението на желанията. Той повишава концентрацията, дарява ни с творческо вдъхновение, помага ни да подредим приоритетите си и така да постигаме по-лесно целите си. Помага ни да балансираме приятелските и романтичните си отношения.
Малахитът е по-популярен като детски амулет, като защита от уруки, болести и опасности. Камъкът помага и при проблеми с нервите, очите и зрението; при астма, ревматизъм и сърцебиене. Ако пиете често малахитова вода, ще балансирате и хармонизирате емоционалното си състояние, ако имате проблеми с очите – мийте ги често с малахитова вода. Малахитът може да ни предупреди и за надвиснала над нас опасност – тогава той се напуква и се разтрошава.
Магията на камъка се крие не само в това, че съдържанието на мед е много висока, но и в неговите цветове – зеленият цвят е тясно свързан с червения. Ако нарисувате червен квадрат с вписан в него зелен квадрат и започнете да се взирате във фигурата, в един момент ще установите, че цветовете са сменили местата си. Друг цвят, тясно свързан с червеното е светлосиньото, което тушира агресията.

РУБИН. Рубинът е скъпоценен камък от най-висок клас. Химическият му състав е корунд, окис на алуминия. Оцветяването му зависи от процентите на примеси на окиси на желязо и хром. Рубинът е прозрачен камък, оцветен с различни нюанси на червения цвят – от тъмно червено-виолетов до кърваво или яркочервен. Според източната традиция рубинът носи на притежателя си силата на лъва, безстрашието на орела и мъдростта на змията. Рубинът въодушевява човека за велики дела. Той е много мощен талисман, който подкрепя силата и решителността, както за добро, така и за зло. На ръката на благороден лидер той осигурява победи, на ръката на обикновен човек носи любов и щастие. Рубинът повишава жизнеността, способства за постигането и поддържането на разбирателство и щастие в брака. Но рубинът може да усили отрицателните черти на характера и за това хората, които не се чувстват сигурни в своята толерантност и в чувството си за справедливост, е по-добре да го избягват. Като амулет рубинът укрепва сърцето, влияе благоприятно на кръвообращението, предпазва от нощни кошмари, прогонва тъгата, защитава от неверни приятели.

ОПАЛ. Опалът може да бъде прозрачен или непрозрачен. Неговите преливащи се цветове го правят изключително красив и привлекателен. Опалът дължи невероятното преливане и играта на цветовете на съдържащите се в него малки сферички силициев гел. Това е водосъдържащ минерал с аморфна структура. Съдържанието на вода в него е от 3 до14 %, а в редки случаи може да бъде дори 20%. Поради строежа и структурата си, опалът е много чувствителен. При неправилно съхранение той може да изсъхне и да се напука, почистването с ултразвук и резките температурни амплитуди могат да го разрушат.
Опалът укрепва психиката и волята за живот, възстановява вътрешната хармония, подобрява паметта, засилва въображението, дарява ни с творческо вдъхновение, помага ни да бъдем по-спонтанни, да преодоляваме задръжките си, помага ни да осъществяваме промените, към които се стремим. Поставен под възглавницата, той ще ни донесе спокойни и щастливи сънища. Това е много духовен камък, който може да ни направи “невидими“, когато искаме да останем незабелязани от околните. Тъй като опалът е водосъдържащ силикат, той има пряко отношение към нашите емоции. Той може да си „спомни“ както стари емоции, желания и стремежи, така и стари обиди и разочарования. За това ще е добре да не носите опал, когато се чувствате наранени и разочаровани. Опалът има няколко цветови разновидности:
бял, огнен, син, син перуански, Синьо-зелен /chrysopal/, зелен, розов, розов перуански опал.

Черен опал. Като талисман носи добър късмет, дарява оптимизъм и желание да се справим с трудностите. Дарява сексапил, чар и харизма. Води до по-високи духовни преживявания. Като амулет помага за освобождаване от сексуално напрежение, особено когато то е на емоционална основа, поглъща болката, облекчава хронични проблеми с костите, намалява действието на отрови или предозиране с лекарства.
Като общ талисман опалът пробужда дар за ясновидство, подкрепя талантите, но и добрите и лошите. За това е добре да внимаваме, носейки го, какво си пожелаваме, към какво се стремим. Опалът подобрява комуникацията ни с околните, подсилва самочувствието, отваря и изглажда пътищата, укрепва волята за живот и психиката. Опалът е камъкът на въображението и на творческото вдъхновение. За да има успех, притежателят на този камък трябва да се научи да подрежда приоритетите си.
Опалът като общ амулет опалът успокоява нервите, регулира сърдечната дейност, предпазва от меланхолия, предупреждава за евентуален припадък, подобрява остротата на зрението, стимулира ендокринната система. Опалът стимулира сърцето, подобрява метаболизма.

СЕРДОЛИК. Скритокристален влакнест кварц с твърдост – 6,5/7. Сердоликът е жълт до оранжев, червено-оранжев или кафяво-червен халцедон. Това е слабо радиоактивен камък, който изисква златен обков. Той е смятан за силен любовен талисман, който привлича любовта, събужда чувства и страст. Като амулет подобрява състава на кръвта, побеждава треската, лекува нервни заболявания, укрепва зъбите, регулира месечния цикъл при жените. При болести на щитовидната жлеза е добре да се носи огърлица от сердолик; поставен ни клепачите, помага при главоболие. За лесно и бързо раждане се препоръчва родилката да държи сердолик в устата си.

САРДЕР, САРД. Сардерът е кафяв или жълто кафяв халцедон. Названието „сардер“ е остарял термин и почти не се използва в съвременната научна литература, но често се среща в старинните книги за минералите и в описанията за изработка на декоративни украшения от камък, в частност – за камеите. Твърдост на минерала – 6,5, 7. Халцедонът е скритокристален влакнест кварц, най-често бледо сив или сив, който според рисунъка си има редица текстурни и цветни разновидности: ахат, оникс, сардер – кафяв; карнеол – червен, оранжев; хризопраз – зелен; сапфирин – бледо син. Наименованието на групата на халцедона идва от древното име, Калхедония или Калхедон, на град Витиния в Мала Азия. Калхедон е древногръцка, Мегарска колония. В древността халцедонът е бил доста популярен по-скоро като декоративен камък, използван за изработка та геми, камеи и печати. Тогава хората вярвали, че камъкът може да влияе на климата. Като талисман халцедонът предпазва от спорове и кавги, дарява добро настроение, способства за постигане на благополучие. Монтиран в гривна, подпомага борците.

ХЕЛИОТРОП. Тъмно зелен халцедон с твърдост 6,5-7 по скалата на Моос, с включени червени или жълти петна. Рисунъкът на петната възбужда въображението на притежателя си и мнозина виждат в своите камъни цели картини. Поради интересния рисунък, в древността хората са оприличавали хелиотропа с изгряващо Слънце. Древните гърци и римляни носели хелиотроп като средство за усилване на издръжливостта, а властниците го носели, за да увеличат популярността си. Гностиците пък вярвали, че този камък може да им осигури дълголетие и благоденствие. В средновековието християните свързвали хелиотропа с Разпятието и го наричали камък на мъчениците. Според християнските легенди камъкът се е появил от няколкото капки Христова кръв, покапали върху камъчетата в основата на Разпятието. Освен всичко това хелиотропът е смятан и за камък на заклинателите и магьосниците. Преди да пристъпят към своите ритуали, те слагали на ръката си пръстен или гривна с хелиотроп. В ежедневието притежателят на този камък трябва винаги да внимава как се изразява, защото това е камъкът на вербалната, на словесната магия. В ежедневието притежателят на този камък трябва да внимава как се изразява, защото това е камъкът на вербалната, на словесната магия. Хелиотропът не се използва като амулет. Той е смятан за талисман на военните, защото зарежда с кураж и енергия своя притежател, носи успех и щастие в борбите и битките.

ЯСПИС. Камъкът символизира силата и волята. Ясписът е плътен, непрозрачен кварц-съдържащ минерал с примеси и от други минерали. Той съдържа голямо количество примеси на мангановите и железните окиси, които обуславят и голямото разнообразие на цветове, оттенъци и рисунък. Твърдост на камъка – 6,7 по скалата на Моос. По отношение та рисунъка се различават едноцветни, ивичести, петнисти и пейзажни ясписи. Най-срещани са червеният и зеленият яспис, а яспис с чисто син цвят не съществува в природата. Думата „яспис” на някои от индианските езици означава „дъждоносен”.
През Средновековието ясписът е бил известен като камъкът на воините. Легендата разказва, че мечът на крал Зигфрид е бил украсен с яспис. Според Библията камъкът е дар от Бога и е първият камък на новия Йерусалим. Индийците и индианците го почитат като магически и мощен лечебен камък. В древна Европа яспис също се е използвал при ритуали за дъжд. Смята се, че ясписът прогонва злите духове и ни защитава от ухапвания на паяци и змии. Ясписът е доста често срещан камък, който насърчава психичните процеси и ни помага да се въздържаме от вредни желания и капризи, които могат да доведат до опасни ситуации.
Червеният и червено-кафявия яспис, като амулети са особено подходящи при проблеми с черния дроб, далака и панкреаса; червеният яспис намалява женските страдания; помага при треска и епилепсия, лекува паметта, възстановява силите. Оцветените в тъмно червено камъни предпазват от ненавист и отрова.
Като талисман ясписът обостря обонянието; повишава добрия адреналин, носи оптимизъм и радост от живота, подпомага мотивацията и вземането на правилни решения; подпомага концентрацията и е подходящ за хора, които се занимават с научни изследвания; червеният яспис насърчава връзката на човека с Майката Природа.
Като амулет камъкът укрепва и имунната система, оигурява закрила и защита. Древните египтяни носели скарабеи от яспис, като предпазни амулети. Пиенето на ясписова вода час преди всяко хранене подпомага свалянето на килограми, помага и при треска и епилепсия, лекува паметта, възстановява силите.

Ели Маринова