Картинната книга, наречена колода карти Таро

Произходът и историята на тази картинна книга са забулени в мистерия. Някои автори смятат, че картите таро произхождат от Близкия Изток и Палестина, от където са ги донесли кръстоносците, други ги свързват с циганите и Индия. Има и автори, които смятат, че древните мъдреци са ги сътворили след последното подпалване на Александрийската библиотека с цел запазване на унищоженото знание. Но повечето вярват, че картите таро произхождат от Древен Египет и свързват създаването на колодата с името на Хермес Трисмегист, наричан още Тот-Меркурий. За това колодата карти таро често се нарича Книга на Тот или Таблица на Доктрината на Меркурий. През вековете различните гадатели и окултисти използвали или само големите, или само малките аркани. Това често се случва и днес.
Исторически документирано първите карти таро са се появили в Западна Европа през периода 1314-1318 година. Това е така наречената Флорентинска колода, а след нея идва Болонското или Венецианско Таро. През 1393 година в Париж, художникът Жак Гриньор нарисувал за забавление на крал Шарл VI три колоди, от които и до днес, в Националната библиотека на Париж, се пазят 17 броя от тези карти.
Интересът към картите таро нараснал много бързо. Играта и гадаенето с тях приели такива размери, че през 1423 година свети Бернардин от Сиена анатемосал забавленията с карти и всички видове хазарт, а през 1463 година крал Едуард IV забранил внасянето на карти в Англия. Но забраните и преследването не само не помогнали, а събудили още по-голям интерес.
През 18-ти век археологът-масон Антоан Курт де Гебелин пръв описва детайлно картите, а неговият поклонник и последовател Жан-Батист Алиете, наречен още Етейла станал професионален гадател на карти Таро. Етейла написал редица учебници по гадаене, но по-късно неговият принос бил отречен от повечето окултисти. През 1861 френският окултист, кабалист и розенкройцер Елифас Леви публикувал „La Clef des Grands Mystères“ (Ключът към великите тайни) и така картите таро заели своето място в света на окултизма и езотериката. Свой принос към съвременното развитие на картите таро са дали и основателите на Херметичния орден на Златната Зора. През 1885 година Уилиям Уескот пише учебник, в който детайлно обяснява ролята на големите и малките аркани и на дворцовите карти. В тези разработки се включват и Алистър Кроули, Макгрегър Мадърс, Артър Едуард Уейт и Дион Форчън, основателка на Ордена на Вътрешната Светлина. Така на бял сват се появила най-популярната колода карти таро, нарисувана от художничката Памела Коулман Смит, също окултист и езотерик.
През годините от картите Таро се отделили обикновените карти за игра, на които също се гадае. И до днес в двата вида карти са останали паралели – жезлите се свързват със спатиите, защото знакът ♣ символизира напъпила клонка; чашите отговарят на купите ♥; мечовете отговарят на пиките ♠, защото и мечът и пиката (алебарда) са опасни хладни оръжия; а пентаклите отговарят на карите ♦, на материалните дела и парите.
Колодата има два раздела – големи и малки аркани. Трябва да уточня, че думата „arcana“ на латински означава тайна. Големите Аркани, 22 на брой, представляват динамични, субективни проводници на Кармична Енергия, като всяка от тези карти има пореден номер, еврейска буква и конкретна символика. Това са сили в преход. Те символизират силите на съзнанието и ни показват от къде сме тръгнали и на къде вървим. Малките аркани, 40 + 16 дворцови карти, символизират статични, ситуации или постъпки и това, което произтича от тях. Те ни помагат да разберем самите себе си и да се ориентираме в миналото, настоящето и бъдещето.
Жезлите се свързват със стихията на огъня. Те показват голяма енергия и динамична сила. Картите от тази боя са свързани с Великата Мъжка Сила, като първа пробуждаща искра енергия, която дава началото на живота и въвежда всичко в движение.
Чашите се свързват със стихията на водата. Те символизират творчеството, плодородието, удоволствието, емоциите и проблемите свързани с тях. Те са свързани с формообразуващата способност на Великата Женска Сила.
Мечовете, също като жезлите, символизират мъжката сила и се свързват със стихията на въздуха. Те ни говорят за всички интелектуални прояви, за общуването, комуникациите, умствените способности и проблемите свързани с тях. Мечовете демонстрират суровост, често ревност, защото мечът е опасно двуостро оръжие, което може да се ползва както за защита, така и за нападение.
Пентаклите, както и чашите, са женски символи, те са свързани със стихията на земята. Пентаклите символизират материалните и светските проблеми, бизнес отношенията и парите и проблемите свързани с тези неща.
Всяка от боите започва с четири карти, на които са изобразени хора – Крал, Кралица, Рицар или Принц, Паж или Принцеса. Дворцовите карти внасят човешкия елемент в колодата на картите Таро. Те ни показват лицата на хората около нас. Дворцовите карти символизират и класите и прослойките на обществото – Кралете обитават висшата класа, а Принцесите са в сферата на обикновените люде, за които не може да се говори, че са заможни. По същия начин стои и въпросът за възрастта и професионалната ориентация.
В заключение трябва да кажа, че за мен тези карти са истинско откровение. Освен за гадание те служат за медитация, за размисъл, за трупане на мъдрост, за търсене на Път, защото те събират в себе си и древната, и съвременната Мъдрост.